UMTS1 w Opolu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
UMTS1 w Opolu
Witam
Ostatnio przeczytałem w NTO ( Nowa Trybuna Opolska), że prezydent Opola zatwierdził utworzenie bazy nadajników UMTS1 dla sieci komórkowej P4 Opo (m.in maszt Castoramy na ul. wiejskiej oraz Hipermarker Real ).
Mam więc pytanie , czy wiadomo coś więcej na ten temat? Czy chodzi tu o iPlusa czy wszystkie sieci komórkowe? bo nic więcej się na ten temat się nie doczytałem i nie wiem czy kupować modem UMTS w takim przypadku;), gdyż mieszkam blisko w/w baz nadajników, które miałyby powstać..
Pozdrawiam
EDIT
Ostatnio przeczytałem w NTO ( Nowa Trybuna Opolska), że prezydent Opola zatwierdził utworzenie bazy nadajników UMTS1 dla sieci komórkowej P4 Opo (m.in maszt Castoramy na ul. wiejskiej oraz Hipermarker Real ).
Mam więc pytanie , czy wiadomo coś więcej na ten temat? Czy chodzi tu o iPlusa czy wszystkie sieci komórkowe? bo nic więcej się na ten temat się nie doczytałem i nie wiem czy kupować modem UMTS w takim przypadku;), gdyż mieszkam blisko w/w baz nadajników, które miałyby powstać..
Pozdrawiam
EDIT
-
- Stały użytkownik forum
Re: UMTS1 w Opolu
Skoro dla sieci P4 to nie będą z tych nadajników korzystały inne sieci komórkowe. Mogą natomiast na mocy odrębnych umów korzystać z masztów, aby na nich zamontować własne nadajniki. Poza tym od podpisania porozumienia do rzeczywistego uruchomienia nadajnika pozostaje jeszcze bardzo długi okres czasu, nawet 2 lata.Rooney pisze:dla sieci komórkowej P4
Acer Aspire 3003WLMI: Sempron 3000+ (1800 MHz), 1024 MB RAM, 80 GB HDD, matryca 15,4', iPlus na Samsung SGH-X700 (EDGE klasy 10)
-
- Stały użytkownik forum
Jeszcze wyczytałem w gazecie cos takiego, są to miejsca inne niż dla P4 , więc chyba chodzi ogólnie o UMTS
Wniosek o wydanie decyzji o ¶rodowiskowych uwarunkowaniach: budowa stacji bazowej telefonii komórkowej systemu UMTS nr Opo 1013, lokalizacja dach budynku WAM, Opole ul. Drzymały 1B
Wniosek o wydanie decyzji o ¶rodowiskowych uwarunkowaniach: budowa stacji bazowej telefonii komórkowej systemu UMTS nr Opo 1019, lokalizacja dach budynku WCM, Opole ul. Witosa 26
Wniosek o wydanie decyzji o ¶rodowiskowych uwarunkowaniach: budowa stacji bazowej telefonii komórkowej systemu UMTS nr Opo 1016, lokalizacja dach budynku OSP, Opole ul. Wiejska 58 a
Wszystko z grudnia 2006...
wiadomo ile będzie trzeba czekać na decyzje i realizacje? mam nadzieje , że nie za długo..?:-/
Rok temu jak podpisywałem umowe z iplusem to obiecywali, że za rok będzie w Opolu całym UMTS, jak widac idzie to zolwim tępem:-/
Edit
Pytanie od laika...to P4 to nowa sieć komórkowa i na stracie ma oferować zasięg UMTS w swoich stacjach bazowych tak? czy ejst ona juz na rynku i cos wiadomo nt. cen abonamentów i ogólnie usług?
Wniosek o wydanie decyzji o ¶rodowiskowych uwarunkowaniach: budowa stacji bazowej telefonii komórkowej systemu UMTS nr Opo 1013, lokalizacja dach budynku WAM, Opole ul. Drzymały 1B
Wniosek o wydanie decyzji o ¶rodowiskowych uwarunkowaniach: budowa stacji bazowej telefonii komórkowej systemu UMTS nr Opo 1019, lokalizacja dach budynku WCM, Opole ul. Witosa 26
Wniosek o wydanie decyzji o ¶rodowiskowych uwarunkowaniach: budowa stacji bazowej telefonii komórkowej systemu UMTS nr Opo 1016, lokalizacja dach budynku OSP, Opole ul. Wiejska 58 a
Wszystko z grudnia 2006...
wiadomo ile będzie trzeba czekać na decyzje i realizacje? mam nadzieje , że nie za długo..?:-/
Rok temu jak podpisywałem umowe z iplusem to obiecywali, że za rok będzie w Opolu całym UMTS, jak widac idzie to zolwim tępem:-/
Edit
Pytanie od laika...to P4 to nowa sieć komórkowa i na stracie ma oferować zasięg UMTS w swoich stacjach bazowych tak? czy ejst ona juz na rynku i cos wiadomo nt. cen abonamentów i ogólnie usług?
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
P4 to nowy operator komórkowy, a sieć będzie sie nazywała Play. Wystartuje w tym kwartale właśnie z UMTSem, na razie trwają testy. Są możliwe dzięki roamingowi wewnętrznemu operatora Polkomtel (Plus).
pozdrawiam, magmike
-
- Stały użytkownik forum
magmike pisze:P4 to nowy operator komórkowy, a sieć będzie sie nazywała Play. Wystartuje w tym kwartale właśnie z UMTSem, na razie trwają testy. Są możliwe dzięki roamingowi wewnętrznemu operatora Polkomtel (Plus).
Dzięki za odpowiedź.
Tylko, że w Opolu dopiero wydano wniosek o utworzenie UMTS ( na wejście w życie takiego wniosku sporo się czeka ), a przecież P4 chce wystartować od razu z UMTS.
Ciekawi mnie jak to rozwiążą?
Swoją drogą , dziwne , że nowa firma na rynku Play od razu stratuje z UMTSem a np. PLus GSM guzdźe się z tym od roku i nie kwapi się w ogóle do tego aby był szybszy internet...Dziwna polityka i dbanie o klientów...

Jak Play wystartuje z UMTSem od razu w Opolu , do tego przystępny abonament to biorę bez wahania, mam dość czekania na ruch Polkomtela...
EDIT
Wyczytałem ostatnio jeszcze coś takiego..
MNI, Cyfrowy Polsat czy Avon. W grudniu wystartował już mBank Mobile
Wszystkie te firmy mają oferować bezprzewodowy internet , modem na złączu PCMCIA do Laptopów jak Orange, Era czy PLUS.
CZy to prawda? Może ktoś więcej napisać na ten temat.? Jakieś linki do źródła- byłbym bardzo wdzięczny!
Mam też pytanie - jaka według was jest obecnie najlepsza oferta internetu bezprzewodowego?
Ja jestem W plusie, abonament 60zł, modem Edge , zasięg ok 10kb/s...
Jakiesz lepsze rozwiązania? ( nie ma jeszcze w Opolu UMTS- może będzie w P4 jak wystartuje, to do nich przejdę.)
Z góry dzięki zaodpowiedź.
Pozdrawiam
- magmike
No przecież mówię że mają umowe z Plusem, z początku będą działać na jego nodeB więc jak masz problemy z zasięgiem Plusa to z Play będzie to samo :]Rooney pisze:Tylko, że w Opolu dopiero wydano wniosek o utworzenie UMTS ( na wejście w życie takiego wniosku sporo się czeka ), a przecież P4 chce wystartować od razu z UMTS.
Ciekawi mnie jak to rozwiążą?
Nie dubluj tematów bo o wirtualnych piszesz w i innym wątku.
pozdrawiam, magmike
-
- Użytkownik forum
Jesli chodzi o zasieg,to P4 rzeczywiscie korzysta z sieci Plusa dostępnej na terenie całego kraju.A sieć P4 ciągle rozbudowuje swój zasięg i każdego miesiąca przybywają kolejne maszty i zezwolenia.Wiec bedzie coraz lepiej.Przeciez niektórzy operatorzy buduja swoja siec przez kilka lat.
- magmike
Ciekawe w których miastach, bo w GOPie z planowanych BTS to jeszcze anten nie widziałem, ba, nawet masztów nie widać!kaja1234 pisze:sieć P4 ciągle rozbudowuje swój zasięg i każdego miesiąca przybywają kolejne maszty i zezwolenia
pozdrawiam, magmike