PLAY RedBull Mobile - Kiepski internet Łódź Tyrmanda 9

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
akro
Początkujący użytkownik forum

PLAY RedBull Mobile - Kiepski internet Łódź Tyrmanda 9

Post autor: akro »

Cześć,

Potrzebuje porady w co najlepiej zainwestować aby poprawić internet w mojej lokalizacji.

https://imgur.com/m3Uk04x

Mieszkam na parterze w bloku widocznym na zdjęciu, okno od strony nadajnika Play oznaczone strzałką na zdjęciu powyżej, ale zasłoniętego przez inne bloki.

Aktualnie używam Huawei B593 z dwiema plastikowymi antenkami jak w aukcji: https://allegro.pl/oferta/router-huawei ... 6779108606. Wymuszone LTE w ustawieniach routera.

Prędkości pobierania od 1,5Mb do 6Mb w nocy. Przeważnie w okolicach 3Mb/s

Sprawdzałem działanie na 2 innych routerach B715 i B618 ale bez większej poprawy. Więc pozostałem przy aktualnym routerze.
Czemu agregacja, którą obsługują te routery, u mnie nie przyniosła poprawy?

Czy jakaś antena w pokoju na parterze coś by poprawiła? Dodam że nie mam możliwości wystawienia jej na zewnątrz i widok na nadajnik zasłaniają inne bloki.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: PLAY RedBull Mobile - Kiepski internet Łódź Tyrmanda 9

Post autor: matek451 »

Na B593 nic nie sprawdzisz bo to stary szajs z niemieckiego demobilu z modemem LTE 4 kat. miałeś routery z LTE-a to trzeba było pytać. Rejon gdzie z BTS-a na gimnazjum nie uzyskasz wiele .Brak LTE2600 na nim, zresztą i tak nie wiadomo z czy z nim się łączysz i na jakim paśmie LTE, na bank jest przytkany. W twojej lokalizacji korzysta się z innych stacji bazowych Play z kompletem 4 pasm LTE w tym LTE2600 ale do tego potrzebna jest zewnętrzna antena kierunkowa i router B715.
akro

Chciałem sprawdzić z którym BTS się łącze ale aplikacje z wątku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043 u mnie nie działają.

Network Cell Info na telefonie wykrywa tylko HSPA+: 12-936956-40, HManager zainstalowany na telefonie po połączeniu z Wifi routera nie wyświetla żadnej sieci, LTEWatch pokazuje tylko Model, Firmaware i IMEI.

Czy jest jakiś sprawdzony sposób na identyfikację połączenia w sieci PLAY?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oczywiście że jest, dane pokazuje NCI na telefonie lub porządny router Huawei współpracujący z HManagerem czy LTEWatchH lub ZTE w WebUI. W domu nie masz szans na wyższe pasma LTE , tylko na LTE800 czyli nędzy na 5MHz szerokości z reguły wolnej i zapchanej. Pewnie z BTS-a Play Niciarniana 60 bo to z nim łączy się telefon na 3G z UMTS900.
akro

Ok, dorwałem jeszcze na chwilę B715 i oto wyniki z ltewatch_h bo niestety HManager nadal zwracał błąd połączenia.

LTE 800 - BTS ul. Niciarniana 60 (maszt na dachu budynku)
Obrazek

LTE 1800 - BTS ul. Niciarniana 60 (maszt na dachu budynku)
Obrazek

LTE-A - BTS ul. Niciarniana 60 (maszt na dachu budynku)
Obrazek

LTE 2600 - BTS ul. Niciarniana 60 (maszt na dachu budynku)
Obrazek

LTE 2100 - BTS ul. Aleksandra Puszkina 80 (dach budynku)
Obrazek

To 2100 jest najszybsze u mnie ale ciekawe czemu łapię aż z Puszkina skoro po drodze jest ul. Dostawcza 6 (silosy zakładu Bosta-Beton) ?

Wydaje mi się że mój B593 działa podobnie jak te nowsze routery bo kiedyś trochę się bawiłem i wymusiłem w nim najlepszą częstotliwość zgodnie z postem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 15#p545520

Możliwe że przez to wymuszenie albo starszy soft nie mam widocznych parametrów połączenia w ltewatch_h:
Obrazek
ODPOWIEDZ