Swego czasu kilka osób na forum bardzo mi pomogło z doborem sprzętu w mojej lokalizacji (51º33'27.03'' N 20º18'44.05'' E; jest zresztą na forum temat o tym) i tak od 4 lat używam B315 z dwiema antenami ATK20 (jedna pionowo, jedna poziomo) korzystając z LTE800 z T-mobile. Zostaję przy tym operatorze, bo mam już umowę na czas nieokreślony i żadnego lejka a do tego korzystając z BTS z Rzeczycy (ul. Niska) mam naprawdę stabilny i szybki net - wyjątki stanowią mocno oblegane dłuższe weekendy z powodu działkowiczów. Doszły mnie słuchy (dzięki bdkacz!) że maszt ma być modernizowany i we wrześniu ma ruszyć LTE1800 żeby nieco odciążyć ten nadajnik, z czego chciałbym skorzystać. Jednak jeśli faktycznie odpalą to 1800 to aby w pełni skorzystać z tego BTSa pewnie przydałby się nowy sprzęt - zarówno modem jak i anteny, bo B315 nie ma agregacji. Do tego nie wiem czy przy wymianie sprzętu aby na pewno sobie "poprawię", bo patrząc na anteny na cybertechu widziałem, że te, które obsługują LTE1800 mają mniejszy zysk niż ATK20 dla LTE800. Teren jest u mnie średnio-trudny (las) ale np. różnica między jedną a dwiema ATK20 jest taka, że na dwóch mam prawie dwa razy lepsze wyniki. Czytałem co nieco na forum żeby się zorientować, ale prosiłbym fachowców o kilka informacji:
1. Lekkie przybliżenie na czym polega agregacja i czy w przypadku takiej modernizacji będę mógł z niej skorzystać?
2. Jaki modem i jakie anteny polecacie aby w pełni wykorzystać BTS po modernizacji?
3. Czy wymieniając sprzęt aby na pewno osiągnę zamierzony cel, czyli jeszcze szybszy internet na co dzień i lepsze wyniki gdy przyjeżdżają działkowicze? Zaznaczam, że na uploadzie też mi zależy, ale ten przeważnie nie jest zapchany na paśmie, z którego korzystam.
Pozdrawiam i dzięki za ewentualne porady