Internet lte do domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet lte do domu
Witam już kiedyś pisałem tutaj o tym, że wpakowałem się w CP u mnie Katowice ul Oswobodzenia, chodzi to tragicznie, Z testów na prepaidach wyszło mi, że chyba najlepiej chodzi orange. Zastanawiam się by olać ten nieszczęsny CP ( jakoś wytrzymam płacić do końca umowy), wziąłbym orange lecz trochę mnie zniechęca to że mają limity, czy w mojej okolicy jest coś co by działało na nadajnikach orange? Bo obecna oferta z CP mam tak, że mam pakiet 30GB ale jak jestem w zasięgu lte to limitów nie mam, a ja jestem ciągle w zasięgu, lecz działanie tego internetu woła o pomstę do nieba... Ktoś by coś doradził??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Re: Internet lte do domu
Na pewno nie ma nic innego w okolicy poza LTE? To ostatnia deska ratunku gdy nie ma nic innego. Nigdy nie wiesz czy za chwilę nadajnik nie będzie przeciążony. Od umów terminowych lepiej trzymaj się z daleka i wynajmij coś od kolegów z forum albo prepaid.
Rozejrzyj się po okolicy, może jakiś lokalny operator będzie coś rozsądnego oferował?
Po 4 latach męczarni z LTE zmieniłem na radiówkę 5ghz i póki co śmiga. Jak operator solidny to będzie stabilnie. Polecam forum Trzepak i dział szukam ISP.
Rozejrzyj się po okolicy, może jakiś lokalny operator będzie coś rozsądnego oferował?
Po 4 latach męczarni z LTE zmieniłem na radiówkę 5ghz i póki co śmiga. Jak operator solidny to będzie stabilnie. Polecam forum Trzepak i dział szukam ISP.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję Ci Przemku za szybką odpowiedź, interesowałem się internetem w okolicy, jedyne co mogę mieć to neostradę do 20 mb 

- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Guru bezprzewodowy
CP wcale nie ma LTE bez limitu, FUP czyli brak reguł i lejki wg. uznania. Pewnie nie wiesz bo w CP przy ich prędkościach trudno wykorzystać duże ilości danych. Co do radiówek to 90% działa gorzej od LTE, ISP sprzedają oferty a sami nie mają odpowiedniego dosyłu. Ja mam mobilny od zawsze i żadnych problemów z prędkościami w Orange, T-Mobile a przede wszystkim z Play. Tylko konkretny test pozwala sprawdzić LTE operatora czy radiówkę od ISP. Pokaż wyniki testów Orange, na czym wykonane? No i jak Neostrada do 20Mb/s to w czym problem ile w rzeczywistości ?
-
- Użytkownik forum
A nie wie ktoś może, czy może Cp nie zmienia jakiegoś regulaminu tak by można zrezygnować z ich usług bez kary? dzisiaj zadzwoniłem bo przycięli mi prędkość. Zadzwoniłem tam to konsultant mi powiedział, że ja mam pakiet 45 GB, a jak powiedziałem, że mówiono mi, że jak jestem w zasięgu lte to nie mam mieć żadnych limitów to powiedział mi że niby tak ale wykorzystałem w tym miesiącu ponad 95 GB i takim klientom jak ja mają prawo obniżyć prędkość i mam czekać do 22 października do następnego okresu. Serio mają takie prawo? Skoro miałem mieć bez limitu jeśli znajduję się w zasięgu lte.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, mają takie prawo. Pobrałeś 2x więcej niż masz kupione i jeszcze się żalisz?
Masz bez limitu danych ale masz ograniczoną prędkość, taki chwyt marketingowy.
Masz bez limitu danych ale masz ograniczoną prędkość, taki chwyt marketingowy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Maja prawo.Nazer pisze:Serio mają takie prawo? Skoro miałem mieć bez limitu jeśli znajduję się w zasięgu lte.
Przeczytaj umowe ze zrozumieniem, masz brak limitu na ilosc danych, natomiast masz limit na szybkosc pobierania po przekroczeniu pewnej ilosci.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie ja się nie żalę, co to to nie. Chodzi mi o to , że w salonie ładnie mnie zakręcili, bo pytałem, czy po jakiejś ilości Gb zwolni mi internet, to Pani z uśmiechem na ustach, że jak będę w zasięgu lte to nie. Ale macie rację trzeba czytać umowę od deski do deski. Nic trudno jakoś przeboleje z nimi te 17 miesięcy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pani ma tytuł "sprzedawca" a nie "konsultant", dlatego jej nie zależny na tym, żebyś ty był szczęśliwy tylko na dużej ilości podpisanych u niej umów.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Ty sam sobie jesteś winien bo nie wiedzieć czemu i po co przedłużyłeś umowę z CP. Doskonale wiedziałeś jak działa CP/Plus u ciebie więc trzeba było zostać na okresie bezterminowym po skończeniu 24 m-cy okresu promocyjnego to mógłbyś w każdej chwili wypowiedzieć umowę bez konsekwencji. Przedłużyłeś więc czeka cię kolejne 2 lata z Plusem/CP i te 17 m-cy męczarni. Ja w Orange na kartę mam 50GB na 3 tygodnie za 5 zł. Na B525 z CP mozna zrobić testy pasm LTE dla Orange , Play czy T-Mobile i wybrać optymalne pasmo/pasma i operatora.
-
- Początkujący użytkownik forum
Podpowiesz w jaki sposób?matek451 pisze: Ja w Orange na kartę mam 50GB na 3 tygodnie za 5 zł. Na B525 z CP mozna zrobić testy pasm LTE dla Orange , Play czy T-Mobile i wybrać optymalne pasmo/pasma i operatora.
-
- Użytkownik forum
Podpinam się. 50GB Orange 3 tygodnie za 5 zł. Jak?
-
- Guru bezprzewodowy
https://mediamarkt.pl/search?query%5Bme ... range++yes Starter YES za 5 zł, taki z mozliwością wyboru numeru w aplikacji, potem zmiana na taryfę Orange Free za którą jest bonus 50GB na 2 tygodnie, na koniec przedłużenie ważności o tydzień za 3 zł( od 17.10 koszt wzrośnie do 5 zł). W sumie na 3 tygodnie 50GB. Ten YES za 10 zł można tak samo dosta/ć bonus 50GB i jeszcze dziś , jutro przedłuzyć o m-c za 9 zł.
-
- Użytkownik forum
Aaa to znam, ale myślałem, że ich już nie ma, albo te karty dostały automat na Orange Free. Dzięki, w takim razie nadal mam internet za kilkanaście zł. miesięcznie z nielimitowanym Playem w nocy.
-
- Początkujący użytkownik forum
Może ktoś pomoże i upewni mnie w przekonaniu, że najlepszym wyborem w moim wypadku będzie Orange 
Chcę zamienić lokalnego operatora radiowego na internet mobilny. Maksymalna prędkość radiówki u mnie to 20 mbit, przy czym czasem jest 2-5 lub 10-15.
Najbliższy nadajnik mam w odległości ok. 1 km bez żadnych przeszkód (przy okazji dalej od centrum miasta). Niemal w tym samym miejscu są nadajniki pozostałych operatorów.
Nadajnik Networks! (eNBID 277018), Plus/Aero2 (eNBID 33209), Play (KEP3071)
1. Plus/Aero2 (LTE 900 i 1800 MHz)
2. Orange (LTE 1800 i 2100 MHz)
3. T-Mobile (możliwe, żeby miał tylko LTE 1800 MHz?!)
4. Play (800, 1800, 2100 MHz)
Z testów wychodzi, że najszybszy jest Orange. Dodam jeszcze, że mam router Huawei B715s-23c

Chcę zamienić lokalnego operatora radiowego na internet mobilny. Maksymalna prędkość radiówki u mnie to 20 mbit, przy czym czasem jest 2-5 lub 10-15.
Najbliższy nadajnik mam w odległości ok. 1 km bez żadnych przeszkód (przy okazji dalej od centrum miasta). Niemal w tym samym miejscu są nadajniki pozostałych operatorów.
Nadajnik Networks! (eNBID 277018), Plus/Aero2 (eNBID 33209), Play (KEP3071)
1. Plus/Aero2 (LTE 900 i 1800 MHz)
2. Orange (LTE 1800 i 2100 MHz)
3. T-Mobile (możliwe, żeby miał tylko LTE 1800 MHz?!)
4. Play (800, 1800, 2100 MHz)
Z testów wychodzi, że najszybszy jest Orange. Dodam jeszcze, że mam router Huawei B715s-23c
-
- Użytkownik forum
Niestety po zamówieniu z odbiorem w BlueCity, dali mi do opłacenia pomarańczową Orange Free.matek451 pisze:https://mediamarkt.pl/search?query%5Bme ... range++yes Starter YES za 5 zł, taki z mozliwością wyboru numeru w aplikacji, potem zmiana na taryfę Orange Free za którą jest bonus 50GB na 2 tygodnie, na koniec przedłużenie ważności o tydzień za 3 zł( od 17.10 koszt wzrośnie do 5 zł). W sumie na 3 tygodnie 50GB. Ten YES za 10 zł można tak samo dosta/ć bonus 50GB i jeszcze dziś , jutro przedłuzyć o m-c za 9 zł.
Kiedy powiedziałem, że zamawiałem inny starter(pokazując zdjęcie na fonie), pan na to, że mają tylko takie i sygnatura się zgadza. Także tak.

-
- Guru bezprzewodowy
Wiem, zostało juz tylko Allegro gdzie są po 8 zł.