Przymierzam się do zakupy internetu LTE z dużym pakietem danych, ze względu na niską prędkość łącza po kablu ( tylko 10Mb/s) . Po wstępnym przeglądzie ofert poszczególnych operatorów, jeden z największych pakietów ma Orange 60zł/msc (250GB + darmowy transfer w godzinach nocnych).
Jako, że posiadam telefon z internetem LTE w Orange sprawdziłem jak on działa przez speedtest. W domu w godzinach wieczornych: DW: 5Mb/s UP:10Mb/s. Na zewnątrz, gdzie zasięg jest lepszy prędkości podskoczyły odpowiednio do 10 Mb/s i 15 Mb/s. W godzinach porannych prędkość pobierania jest sporo większa, bo sięga nawet 40Mb/s. Sprawdziłem też przez Network Cell Info, że łączy mnie z nadajnikiem w Nowych Proboszczewicach. Nadajnik w prostej linii leży około 2km ode mnie i na jego drodze nie ma w zasadzie ani drzew ani budynków.
Stąd moje pytanie czy pomiar w telefonie jest wiarygodny ? Czy jest szansa przez zastosowanie odpowiedniego routera i ewentualnie anteny na zwiększenie prędkości ? Czy można w jakiś sposób sprawdzić obciążenie danego nadajnika, bo pewnie to główny czynnik spadków prędkości wieczorami ?
Najbliższy nadajnik BTS: Nowe Proboszczewice
Z góry dzięki za pomoc