Jaki router LTE - Chotomów, Złota

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtasss
Początkujący użytkownik forum

Jaki router LTE - Chotomów, Złota

Post autor: wojtasss »

Witajcie, do tej pory używałem routera b593s-12 kupionego dwa lata temu z demobilu z FW od niemieckiego tmobile. Do tej pory wszystko działało - powiedzmy - bo prędkości wieczorami były bardzo słabe - nie przekraczały 5mb/s downloadu. Wczoraj coś się chyba posypało w tym routerze i przestał działać tj. na LTE only i na auto (cały czas łączy się z LTE na auto) nie ma żadnego transferu praktycznie (max 100kbps), a na 3G only działa - transfer do 10mb/s. Robiłem twardy reset i wgrywałem inny FW, ale nic nie pomogło.
Mam dwie anteny zewnętrzne Signaflex Dual Tajfun II skierowane "na oko" na BTS Partyzantów 27 - Operator ORANGE, w linii prostej 1,1km do tego BTSa. Nie wiem z którym pasmem się łączył i na którym są najlepsze osiągi. Jak to można sprawdzić?

Jaki router polecacie do zmiany z tego b593, żeby to wszystko lepiej działało. Jestem zielony w temacie tych częstotliwości, pasm i agregacji :) Pomóżcie pls :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router LTE - Chotomów, Złota

Post autor: matek451 »

A próbowałeś ręcznie wybrać sieć LTE Orange na tym złomie?
wojtasss

A jest tam taka opcja w ogóle, jak to zrobić? Jak wybieram LTE only to zasięg jest 4 kreski a transfer max 100kbps. Nawet strony się nie wczytują. Na 3G są dwie kreski, ale prędkość taka, że coś działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czyli jest zasięg więc w czym problem? Przełóz kartę do telefonu z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i zrób test na zewnątrz i pokaz screena z niej i speedtest.
wojtasss

Zasięg jest, ale nie ma prędkości w ogóle na LTE na tym B593 od wczoraj. Dioda mruga co sekundę na niebiesko, a transfer na routerze jaki pokazuje to max 100kbps. Speedtest w ogóle się nie odpala. Ok zrobię tak jak mówisz na telefonie z Orange odpale tę aplikację i po południu wrzucę screen. Póki co jakoś działa na tym 3G, ale prędkości są słabe tak jak pisałem, ale boje się, że zaraz w ogóle padnie ten router jak coś się z nim już dzieje i zostanę bez internetu.
wojtasss

Załączam zrzuty z dwóch pomiarów. Czasami pojawiało się też 2100 + 1800 i 2100 + 800 + 1800. Pomiar na telefonie z Orange na zewnątrz.
wojtasss

Pomoże ktoś z doborem sprzętu? Czy ten router Huawei B715 będzie dobry?
matek451
Guru bezprzewodowy

Będzie OK, na Partyzantów wszak 4 pasma LTE. Tylko na LTE800 jakiś sensowny sygnał, pasma zasięgowe słabiutki jak na zewnątrz ale masz tą monstrualną antenę więc zobaczysz jak ona poprawi parametry sygnału na lte2600/lTE2100/LTE1800 i agregacji tych pasm.
wojtasss

To znaczy poprawi czy to ironia i zobaczę że nie poprawi? :) antena do zmiany? Trochę drzew w okolicy jest, może to powoduje słaby zasięg na innych pasmach niż 800. Tak czy inaczej router muszę zmienić. Na tym b715 będzie możliwość podpalenia hmanagera i wybrania pasm do agregacji? Czy ten router agreguje 2600/2100/1800? Na forum jedni piszą że tak inni że nie. Czy warto kupować na znanym portalu aukcyjnym za ok 600zl? Opisane są jako z polskiej dystrybucji z logiem operatora.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie wiem, opis i zysk tej anteny to stek bzdur ale to typowa chińska antena szerokopasmowa, logarytmiczno -periodyczna więc jakiś zysk tam ma ale nie aż 23dBi. Najpierw B715, testy za pomocą Hmanagera w tym agregacja lte2600+2100+1800 z tymi antenami i dopiero decyzja. Za 5099 zł to kupisz b715 na stronie play lub w ich salonach, bez abonamentu. Na portalach to maksimum 500 zł , więcej nie warto dawać.
wojtasss

Dzięki wielkie za podpowiedź. Jak będzie nowy router to dam znać jak to na nim wygląda.
ODPOWIEDZ