Mam problem z internetem z PLAY.
Miejscowość : Luzino, ul. Kościelna ( woj. pomorskie )
Prawdopodobnie zasięg łapie z - https://www.screenpresso.com/=plJgb ( mniej niż kilometr mam do niego w lini prostej ), ale nie wiem jak to sprawdzić

Korzystam z tego samego internetu w telefonie ( Iphone 8 ) i wszystko działa super, osiągam wyniku rzędu 30mb download i 5 upload.
Taka sama sytuacja była, kiedy pożyczyłem router play od znajomego ( model Huawei E5573) - zasięg super, prędkość internetu super- jak na telefonie.
Od razu wtrące,że zasięg jest super nie ważne gdzie jestem - przy łóżku, na strychu czy też w piwnicy - wszędzie łapie ten internet.
Nie czekając, poszedłem zakupić do sklepu stacjonarnego router LTE, doradzono mi D-Linka DWR-921. I tutaj zaczyna się magia

Podłączam Router w domu, pokoju na parterze - nic nie działa, router co chwile rozłącza się z siecią, a jak się połączy to internet jest 40kb/s.
Idę piętro wyżej, podstawiam przy oknie - ciut się polepszyło, już się nie rozłącza, ale internet rzędu 1mb/s.
Zasięg routera w domu to 77% - czyli de facto nie najgorszy, ale router wtedy nie podaje internetu, są chwilę kiedy załapie i wtedy jest coś koło 4mb prędkości, ale zaraz znika.
Wystawiam router za okno na balkonie i zasięg 100%, prędkość 30mb - czyli tak jak powinno.
Dla pewności testuję znowu w domu - brak internetu.
Dla 100% pewności idę do sąsiada, około 10m dalej i bardzo dziwne, ale u niego nawet w piwnicy łapie zasięg i internet normalnie

A u mnie nawet przy oknie nie chce niczego złapać.
1. Czy możliwe,że jest coś w domu (np.: zbrojenie w stropie?? ), które wpływa na zakłócenia akurat tego routera, a wszystkie inne działają normalnie? W domu sąsiada na pewno też jest zbrojenie i ten router działa u niego prawidłowo. Może coś pomoże rok budowy - mój dom 1995, jego 2008.
2. Jak mogę rozwiązać tą sytuacje? Zmiana routera? Tylko skąd pewność,że będziała działał jak ten w telefonie czy też e5573, a nie DWR-921?
3. Może być tak,że łapie jakieś inne pasmo akurat w domu?
4. Czy problem rozwiąże antena zewnętrzna, skoro jeśli wyniose na balkon router to wszystko jest już prawidłowo?
5. Jeśli tak, prosiłbym o polecenie jakieś antenty zewnętrznej w dobrej cenie