niedawno przeniosłem się na wieś (kilkanaście kilometrów od miasta).
Między wieloma innymi pojawiła się także kwestia zorganizowania internetu w domu.
Proszę Was, społeczność tego forum, o pomoc w dobraniu usługi mobilnej, jako że nikt nie oferuje tu internetu po kablu. Co prawda w okolicy będzie budowana sieć światłowodowa w ramach "ogólnopolskiego Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa" (wykonawca: firma FIBEE). Po kontakcie z tą firmą wiem, że przy mojej działce nie planują kłaść światłowodu więc szukam stabilnego rozwiązania bez kabli. Do tego odpowiedni, niezbędny sprzęt, tj. router i antenę zewnętrzną, chyba że o czymś jeszcze zapomniałem.
Na dach mam wyprowadzoną żelowaną skrętkę 5e, która wraz z pozostałymi skrętkami z pomieszczeń schodzi się w jedno miejsce gdzie będzie znajdował się router.
Dodatkowo wyprowadziłem skrętkę na kamery. Zamierzam w niedalekiej przyszłości zmontować system monitoringu, do którego chciałbym mieć dostęp z zewnątrz - czyli przypuszczam, że ma tu znaczenie nr IP publiczny.
Moje potrzeby myślę, że nie przekroczą 100GB na miesiąc, choć z czasem to pewnie się zmieni. Potrzebny mi przyzwoite prędkości DL i UL. Nie będę wymagał wiele kiedy sygnał musi się przedrzeć przez zakłócenia w przestrzeni, ale gdyby były takie jak obiecują marketingowcy usług telekomunikacyjnych: DL:300 Mb/s oraz UL:50 Mb/s to nawet nie będę marudził

W oko wpadła mi oferta lajtmobile: "Promocje - Lajtowy Internet 300 GB"
Dane, które zdążyłem zebrać z okolicy:
BTS PLAY LTE2600
CID 37
-92dBm
ping:32ms
DL:31,94Mbps
UL:7,80Mbps
Dodatkowo screeny w załączniku.
Oprócz BTSa LTE2600 o CID 37 do którego łączy się moja karta SIM to mam jeszcze w odległości 170m w linii prostej maszt bodajże należący do T-mobile: według BTSearch: NetWorkS! (26034) ID: 27212 (N!) - wieża T-Mobile, ale z Orange.