Koledzy pomóżcie proszę!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Koledzy pomóżcie proszę!
Witam!
Realizuje transmisję video na żywo ( konferencje , szkolenia - stream na FB i Youtube) i potrzebuje routera LTE który zapewni nieprzerwane połączenie z netem. Kompletnie nie mam pojęcia o routerach i sieciach LTE. Chciałbym mieć router z obsługą 2 kart SIM ( 2 operatorów) albo 2 routery ale pracujące razem, tak aby w przypadku spadku prędkości transmisji mogły się przełączyć nie zrywając połączenia z FB czy YT na mocniejszego w danym momencie operatora.
Ktoś zaproponował mi Teltonikę RUTX11 ale nie wiem czy ten spełni założenia. Transmisje bedą głównie w Warszawie (Al. Jerozolimskie) ale też w innych miejscowościach ( anteny zewnętrzne w razie słabego sygnału).
Koledzy pomóżcie jaki sprzęt wybrać i czy w ogóle da się coś takiego zrobić?
Realizuje transmisję video na żywo ( konferencje , szkolenia - stream na FB i Youtube) i potrzebuje routera LTE który zapewni nieprzerwane połączenie z netem. Kompletnie nie mam pojęcia o routerach i sieciach LTE. Chciałbym mieć router z obsługą 2 kart SIM ( 2 operatorów) albo 2 routery ale pracujące razem, tak aby w przypadku spadku prędkości transmisji mogły się przełączyć nie zrywając połączenia z FB czy YT na mocniejszego w danym momencie operatora.
Ktoś zaproponował mi Teltonikę RUTX11 ale nie wiem czy ten spełni założenia. Transmisje bedą głównie w Warszawie (Al. Jerozolimskie) ale też w innych miejscowościach ( anteny zewnętrzne w razie słabego sygnału).
Koledzy pomóżcie jaki sprzęt wybrać i czy w ogóle da się coś takiego zrobić?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Koledzy pomóżcie proszę!
Nie da się - można ustawić fail over tj. jak jedno łącze padnie to przełącza się na zapasowe ale taki load balancing w czasie rzeczywistszym nie zadziała bo są identyfikatory sesji oraz inne adresy IP inne etc...do tego potrzebny jest pro budżet i pro wiedza.Zorba pisze:Witam!
... w przypadku spadku prędkości transmisji mogły się przełączyć nie zrywając połączenia z FB czy YT na mocniejszego w danym momencie operatora.
... czy w ogóle da się coś takiego zrobić?
- onken
- ** Moderator **
@Zurba
Dwa routery, dwóch opów i ręczne przełączanie w razie "w"
A których... Musisz poytestować który u Ciebie daje radę.
Dwa routery, dwóch opów i ręczne przełączanie w razie "w"
A których... Musisz poytestować który u Ciebie daje radę.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Dziekuje bardzo za odpowiedź, trochę się tym zmartwiłem. A czy warto wchodzić w router przemysłowy ( teltonika RUTX09, RUTX11) bo dual SIM czy lepiej wziąć HUAWEI B618 , B818 lub jakiegoś dobrego Asusa i ewentualnie w razie potrzeby dodać anteny zewnętrzne?
-
- Guru bezprzewodowy
Wszystko zależy od twoich wymagań i potrzeb. Za ciebie już nikt nie zdecyduje. Odpowiedz sobie na pytanie czy musisz mieć DS i to będzie odpowiedź, z której grupy routerów wybierać.
-
Wymagania to pewny dostęp do internetu z minimalnym uploadem 10Mb i tu szukam rozwiązania. Ale kompletnie nie mam pojęcia o tych wszystkich parametrach, co jest ważne a co nie. Wertuję cały net, żeby znaleźć możliwie najlepsze rozwiązanie w cenie do 1500 zł
-
- Guru bezprzewodowy
Wszystko zależy od lokalizacji. Najlepszym wyborem jeśli masz korzystać w Warszawie będzie B818, bo ma 4CA i nie tylko, a tam praktycznie każda sieć na każdej stacji ma te 4CA oprócz Plusa.
- wojteks
- *** Administrator ***
To tylko kabel/światłowód spełnia takie założenia.Zorba pisze:Wymagania to pewny dostęp do internetu z minimalnym uploadem 10Mb i tu szukam rozwiązania.
Nie pomagam na PW!