T-Mobile / B529 - prośba o wsparcie w konfiguracji
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
T-Mobile / B529 - prośba o wsparcie w konfiguracji
Cześć,
Mam prośbę o pomoc w kwestii ustawień routera.
Mam router Huawei B529. Tmobile w opcji internet bez limitu danych (60mbit)
Najbliższy BTS w linii prostej ok 650 metrów - http://beta.btsearch.pl/bts/details/14083/
Dokupiłem na allegro takie coś - https://allegro.pl/oferta/antena-lte-25 ... 8885998425 i rzuciłem na dach.
Efekty:
* Bez anteny zewnętrznej i bez ustawień w hmanager internet w ciągu dnia ledwo sięga 1mbit. Cały czas się sypie i wiesza
* Po podłaczeniu anteny zewnętrznej i ustawieniu w hmanager agregacji 800+ 2600 osiągam najlepsze wyniki ale to i tak max 8-10 mbit
Mam w związku z tym pytania:
* czy warto inwestować w inną prawdziwą antenę żeby osiągnąć stabilny wynik 30-40 mbit? jeśli tak to w jaką?
* czy znawcy mogą spojrzeć na mapę bts? Wydaje mi się że to słaby odbiornik jedyny w regionie i jest max zapchany - w związku z tym nie wiem czy istnieje jakieś rozwiazanie żeby udrożnić internet
Może przesłać jakieś screeny z hmanager lub innego programu w celu diagnostyki?
Z góry dziękuję za pomoc!
Mam prośbę o pomoc w kwestii ustawień routera.
Mam router Huawei B529. Tmobile w opcji internet bez limitu danych (60mbit)
Najbliższy BTS w linii prostej ok 650 metrów - http://beta.btsearch.pl/bts/details/14083/
Dokupiłem na allegro takie coś - https://allegro.pl/oferta/antena-lte-25 ... 8885998425 i rzuciłem na dach.
Efekty:
* Bez anteny zewnętrznej i bez ustawień w hmanager internet w ciągu dnia ledwo sięga 1mbit. Cały czas się sypie i wiesza
* Po podłaczeniu anteny zewnętrznej i ustawieniu w hmanager agregacji 800+ 2600 osiągam najlepsze wyniki ale to i tak max 8-10 mbit
Mam w związku z tym pytania:
* czy warto inwestować w inną prawdziwą antenę żeby osiągnąć stabilny wynik 30-40 mbit? jeśli tak to w jaką?
* czy znawcy mogą spojrzeć na mapę bts? Wydaje mi się że to słaby odbiornik jedyny w regionie i jest max zapchany - w związku z tym nie wiem czy istnieje jakieś rozwiazanie żeby udrożnić internet
Może przesłać jakieś screeny z hmanager lub innego programu w celu diagnostyki?
Z góry dziękuję za pomoc!
- onken
- ** Moderator **
Re: T-Mobile / B529 - prośba o wsparcie w konfiguracji
Na początek popraw link do allegro ale obawiam się że jakiś szrot zakupiłeś a nie antenę 
I wrzuć screeny z hmanagera że wszystkich pasm jakie masz ( bez anteny i z anteną )

I wrzuć screeny z hmanagera że wszystkich pasm jakie masz ( bez anteny i z anteną )
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Kolega zakupił chyba coś takiego :
https://allegro.pl/oferta/antena-lte-25 ... 8885998425
Wczoraj z nudów siedziałem na alix i co do kilku anten znałlazlem zdjęcia wstawione przez użytkowników tego co siedzi w środku. Akurat do tej nie udalo mi się. Ogólnie szału nie ma, większość to trawione płytki
Ciekawe skąd oni biorą to dbi? Sumują dla każdego pasma? Czy najpierw trzymają router w piwnicy a potem robią testy podłączając antenę blisko bts?
https://allegro.pl/oferta/antena-lte-25 ... 8885998425
Wczoraj z nudów siedziałem na alix i co do kilku anten znałlazlem zdjęcia wstawione przez użytkowników tego co siedzi w środku. Akurat do tej nie udalo mi się. Ogólnie szału nie ma, większość to trawione płytki
Ciekawe skąd oni biorą to dbi? Sumują dla każdego pasma? Czy najpierw trzymają router w piwnicy a potem robią testy podłączając antenę blisko bts?

- onken
- ** Moderator **
Jak to ta antena to badziew 
Sam kiedyś kupiłem podobna, używam do zmiany miejsca poboru sygnału , do BTSa mam 500 m s SINr skacze od 12-20

Sam kiedyś kupiłem podobna, używam do zmiany miejsca poboru sygnału , do BTSa mam 500 m s SINr skacze od 12-20

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To samo cudo można kupić 2 x taniej + 10 dBi więcej https://allegro.pl/oferta/antena-dual-3 ... 7492630869
W zysku zapomniano o przecinku między pierwszą a drugą cyfrą
Producent jeszcze co innego podaje: http://pl.yetnorson.com/4g-panel-antenn ... 54492.html

W zysku zapomniano o przecinku między pierwszą a drugą cyfrą

Producent jeszcze co innego podaje: http://pl.yetnorson.com/4g-panel-antenn ... 54492.html
Pozdrawiam
- onken
- ** Moderator **
Ło matko 28 dBi, to chyba aż świeci w ciemnosci z tego zysku 
A z linka pl nawet 35, haha

A z linka pl nawet 35, haha
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Tak Panowie to ta śmieszna antena - https://allegro.pl/oferta/antena-lte-25 ... 8885998425
Teraz Hmanager:
Teraz Hmanager:
-
- Guru bezprzewodowy
No to ześ zainwestował, fajny tłumik sobie kupiłeś. Korzystasz ze stacji NetWorks na Sobocińskiego 5, stacja posiada agregacje 4 pasm LTE dla T-mobile, w tym rejonie jest kilka stacji NetWORKS, gdzie uzywasz T-mobile?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Miało być 40 dB zysku, kiedyś nawet napisałem to są bardzo dobre anteny do gry w ping pong. Pozdrawiam Hermogenes
- onken
- ** Moderator **
No niezle jaja, z anteną sporo gorzej niż bez 

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nick tego sprzedającego na Alledrogo mówi sam za siebieonken pisze:No niezle jaja, z anteną sporo gorzej niż bez

- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, kupujemy cyferki a że one często mają się nijak do rzeczywistości to inna bajka.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Antenę wywal albo wyślij sprzedawcy chociaż szkoda kasy, B529 obsługuje agregację 2-uch pasm, bez anteny próbuj 800+1800 / 800+2600 / 1800+2600 / 800+2100 (tego pewien nie jestem).
Parametry masz znośne bez anteny, z anteną 800 złapałeś z innego nadajnika.
-
Wysyłam screeny bez anteny.ScApi pisze:Antenę wywal albo wyślij sprzedawcy chociaż szkoda kasy, B529 obsługuje agregację 2-uch pasm, bez anteny próbuj 800+1800 / 800+2600 / 1800+2600 / 800+2100 (tego pewien nie jestem).
Czy jest jakaś rada żebym utrzymywał transfer 20 do 50 mbit a nie traktował 10 mbit jako szczytu marzeń ?

-
- Guru bezprzewodowy
No dobrze wysłałeś parametry sygnału, a co ze speedtestami na poszczególnych pasmach? Jak ktoś ma ci pomóc coś dobrać skoro nie ma pełnego obrazu jak zachowuje się sieć w twojej lokalizacji. Oczywiście testy przeprowadzić w godzinach największego szczytu czyli między 18-22 i sprawdzić jak wyglądają prędkości między 10-12.
-
Jasna sprawa. Załączam speedtest z godziny 11.30. Bez anteny.
-
Dla porównania speedtesty z 20:30
-
- Guru bezprzewodowy
Chcesz mieć szybciej to zmień operatora, router skacze między Sobocińskiego a Jankego, agregacje z LTE800 z Jankego a ta z LTE1800 to Sobocińskiego, jeden zapchany pewnie na maksa a drugi trochę mniej, trzeba się przyzwyczaić gdy bierze się T-mobile bez limitu, nawet 4 pasma na stacjach czasami juz nie daja rady.
- onken
- ** Moderator **
@matek
Ale T-mobile chyba już się zaczyna dotykać skoro nie sprzedają dla mas internetu bez limitu
Play też się dotykał sporo czasu od likwidacji swoich "bez limitów"
Ale T-mobile chyba już się zaczyna dotykać skoro nie sprzedają dla mas internetu bez limitu

Play też się dotykał sporo czasu od likwidacji swoich "bez limitów"
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Ale te 2 lata z no limit zrobiły swoje, trochę tego sprzedali zanim poszli po rozum do głowy, teraz wciąż zbierają owoce a ponieważ mamy trudny czas i młodzież 24 na 24 w domach to sobie nie żałuje, zresztą nie tylko w T-mobile ale u innych dostaje lejek i po zabawie. No I T-mobile teraz rozdaje GB na lewo i prawo, ja nie płacąc im ani grosza mam 4 pre-paidy i dzięki tym prezentom od nich nie mogę tego zeżreć co tydzień ale u mnie trzyma te 15Mb/s jakie ogranicza karta.
-
Dziękuję za podsumowanie. Niestety spodziewałem się tego że będzie trudno coś z tym zrobić.matek451 pisze:Ale te 2 lata z no limit zrobiły swoje, trochę tego sprzedali zanim poszli po rozum do głowy, teraz wciąż zbierają owoce a ponieważ mamy trudny czas i młodzież 24 na 24 w domach to sobie nie żałuje, zresztą nie tylko w T-mobile ale u innych dostaje lejek i po zabawie. No I T-mobile teraz rozdaje GB na lewo i prawo, ja nie płacąc im ani grosza mam 4 pre-paidy i dzięki tym prezentom od nich nie mogę tego zeżreć co tydzień ale u mnie trzyma te 15Mb/s jakie ogranicza karta.
Sam się wczoraj łapałem na tym że łącząc pasma nie ma w tym żadnej logiki - raz jedno raz drugie działa lepiej lub gorzej ale i tak więcej z tego nie wycisnę.
Niestety zmiana operatora na razie nie wchodzi w grę, pozostaje czekać na internet z kabla gdy infrastruktura na to pozwoli.
Jeszcze na koniec pytanie - warto spróbować kupić jakąś antenę do agregacji 3 lub 4 pasm z nadzieją że to może pomóc ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Antena nie agreguje pasm tylko Ruter. Ona jest od wzmacniania sygnalu na poszczególnych pasmach. Masz zapchane BTS na większości DL<UL. Antena poprawi Ci parametry na pasmach ale na cuda nie licz. Oczywiście możesz kupić do testu (jest możliwość zwrotu).
-
Chciałbym spróbować. Czy możecie polecić jakąś antenę?