BTS 400m od domu - dobór anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eurotarget
Początkujący użytkownik forum

BTS 400m od domu - dobór anteny

Post autor: eurotarget »

Witam forumowiczów,
To mój pierwszy post i mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc i wartościowe sugestie.
Wziąłem do testów Huawei B535 w ofercie T-Mobile po wcześniejszym, tygodniowym sprawdzaniu BTS, którego widzę z balkonu.
Wszystkie szczegóły BTS na załączonych screenach.
Tylko na antenie lokalnej routera mam 4 na 5 kresek. Po lekturze forum sprawdziłem pojedyńcze pasma i agregacje obsługiwane przez ten router.
Najlepiej pracuje na 2100+2600, wynik speed testu jak widać.
Mam nadzieję, że po podłączeniu odpowiedniej anteny powinno urywać głowę. I tutaj właściwe pytanie, jaka antena tutaj najlepiej zda egzamin.
Mam na dachu maszt z antenami TV/SAT więc mam gdzie zainstalować. Z góry dziękuję za pomoc w doborze anteny.
T-Mobile Batorego_14042020.jpg
T-Mobile Batorego_Speed test_14042020.jpg
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: BTS 400m od domu - dobór anteny

Post autor: matek451 »

A dlaczego sadzisz ze z tego BTS-a na parowozowni WKD na tym routerze osiagniesz zawrotne prędkości? sygnał jak na 400m na 2600MHz słaby, SINR cieniutki , wystaw go za okno i powtórz testy, pokaż screeny.
eurotarget

Witam Matek451, dziękuję za te pytania. Bardzo liczyłem na Twoje zainteresowanie. Zamierzałem też napisać PW do Ciebie.
Załączam screen z jednej z opcji systemowych routera z parametrami sygnału po wystawieniu go na balkon. Tak jak radzicie wielu ludziom zrobiłem testy każdego pasma z osobna i agregacje ze wszystkich wariantach i najlepiej pracuje 2100 + 2600. Robiłem też speed testy, które nie wiedzieć czemu nie zapisałem (chyba z wrażenia). Jeśli pogoda dopisze to powtórzę je jutro. Moje przekonanie opieram na przeczuciu, że jeśli teraz na takich parametrach osiągam taki transfer to stosując dobrze dobraną antenę MIMO (ten router obsługuje tą technologię) z jak najkrótszym kablem antenowym, powinienem podwoić te wyniki co mnie satysfakcjonuje vs aktualnie używana Neostrada z max 15 Dl/5 UL.
Czy mógłbyś polecić mi kilka anten na taki dystans do 1km to poczytałbym sobie w wolnej chwili. Z góry dziękuję za Twoją pomoc.
Parametry sygnału#3_balkon bez anten.jpg
eurotarget

Pytanie do Matek451, czy ta antena będzie odpowiednia do mojej lokalizacji i aktualnych parametrów?
https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Na dachu będzie w optycznym kontakcie z BTS na WKD Radońska. Dziękuję za wszelkie sugestie.
Range
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Range »

Jak nie wymusisz po kolei wszystkich pasm i nie dasz do nich screeny wieczorne z zewnatrz nikt Ci w ciemno nie poleci anteny.
eurotarget

Witam Range, jasne dokładnie tak zrobię. Dzisiaj już poprawia się pogoda i będę mógł podziałać na zewnątrz. Pozdrawiam
eurotarget

Witam kolegów, na szybko poranne screeny (router wewnątrz). Wieczorem wyjdę z nim na zawnątrz dla porównania. Próbowałem wszystkie kombinacje agregacji i najlepiej pracuje 2600+2100.
Screenshot_20200419_082820_com.nasser.huaweimanager.jpg
Screenshot_20200419_082751_pl.speedtest.pro.jpg
Range
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Range »

Ten B535 nie wykorzystuje oczywiście w pełni tej stacji. Masz do dyspozycji cztery pasma i sprzęt dedykowany do tego to B818.

Ten agreguje tylko dwa na raz.
ODPOWIEDZ