Sprzęt do internetu na wsi - B818, Netgar M1 czy inne?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amazingdesign
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt do internetu na wsi - B818, Netgar M1 czy inne?

Post autor: amazingdesign »

Mam internet z T-mobile na starym już routerze B315. Bez anteny zewnętrznej przy dobrych wiatrach osiąga 50 down /30 up Mbit. Niestety przy obecnej sytuacji i zapchanych łączach często transfery spadają nawet dziesięciokrotnie-dwudziestokrotnie. Myślę nad nowym sprzętem, który poprawi stabilność i szybkość połączenia. Zależy mi na WiFi w domu oraz wyjściu na kabel sieciowy. Mogę zrezygnować z WiFi, bo mam dodatkowy router jak są jakieś sensowne modemy bez routera WiFi. Dodatkową zaletą byłoby zasilanie z baterii, bo często mam zaniki prądu, ale to mogę załatwić UPS-em.

Nadajnik widze z okna, odległość to około 1 km. Wedle BTSearch mój nadajnik (T-Mobile (26002) ID: 27219 (N!) Mełgiew, ul. Kościelna 23) ma pasma 800, 1800, 2600 obok jest dostępny Play z tymi trzema plus 2100. Nie znam się, ale pasma mojego nadajnika zdaje się potwierdzać apka Network Cell Info (screeny).

Oferty T-Mobile nie chcę zmieniać, bo mam stare prawdziwe no limit bez lejka (potrafiłem pobierać po 800GB z pełnymi prędkościami). Ewentualnie myślałem o zakupie nowego sprzętu jako główny a pozostawieniu starego B315 jako backup z dodatkową kartą np prepaid.

Zastanawiałem się nad:
- Netgar Nighthowk M1 - ma świetną baterię i statystyki, ale słyszałem o problemach na pracy pod ciągłym zasilaniem, a nie pod baterią
- Huaweii E5788 - ale nie ma gniazd Ethernet
- Huaweii B618 - zdaje się po prostu gorszy od B818
- Huaweii B818 - znalazłem go tu, przejrzałem kilka tematów dotyczących jego (łącznie z tym prawie 100 stronowym :)) i wydaje się ideałem, choć jest podejrzanie tani (https://www.play.pl/telefony/huawei/huawei-b818/).

Co byście polecali? Brać tego B818? Czy jest coś lepszego?

P.S. Internet potrzebny mi do pracy co dzień więc cena to sprawa drugorzędna, choć zawsze lepiej taniej :)
sn1p3r
Stały użytkownik forum

Re: Sprzęt do internetu na wsi - B818, Netgar M1 czy inne?

Post autor: sn1p3r »

Zainstaluj dodatkowo hmanger na telefonie, podłacz się do routera i wymuś poszczególne pasma wrzuć screeny plus speed test
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

No dobrze, a uważasz, że Play nie jest/nie będzie przeciążony?
Netgeara sobie odpuść. Tu chyba nikomu nie przypadł do gustu. Dobre opinie to raczej wśród przypadkowych osób.
B618 to router 2CA.
Z 3CA masz Huawei B715.
Tylko co ma zrobić nowszy router przy obciążonej sieci? Innych odłączyć? :hyhy: Ci nadać priorytet? :cfaniak:
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Anil321 »

Jedną z przyczyn wyłączenia promocji internetu bez limitu w tmobile było to że nadajniki siadały więc sprzęt nie pomoże gdy bts przeciążony.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To stacja golec z 800/900MHz z LTE800 która ledwo zipała więc w ramach ratunku dołozono anteny na 1800MHz z demobilu w strefie warszawskiej i odpalono jak widać jezcze LTE1800 więc i tak masz kupę szczęscia bo takich stacji jest niewiele więc się ciesz i korzytaj z tego co masz bo szybciej to nie będzie, sygnał na LTE1800 dotateczny, antena poprawi go ale trudno powiedzieć jak poprawią się prędkości, inwestowanie w sprzęt też watpliwe najpierw to sprawdź LTE80 i LTE180 i prędkości na nich wieczorem za pomocą B315 i HManagera, router za oknem. Na wiele nie licz to nie Play z agregacją 4 pasm LTE. Takie stacje networks to rtysiace lokalizacji gdzie T-mobile lezy, Szczególnie tam gdzie jest tylko LTE800. Operator zbudował na wsiach pseudo sieć LTE i nasprzedawał ofert więc efekt jest tragiczny, u ciebie tylko to LTE1800 na jakiś czas pomogło. oczywiście szkoda kasy na takie routery, tu od biedy wystarczy b315 a jak LTE800 da jakieś sensowne wyniki to szczytem będzie i tak b525 do agregacji LTE1800+800.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Mając B315 Kolega chyba sprawdził, że tam są trzy pasma (HManager, LTEWatch, itp.) czy opiera się na pozwoleniach?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
amazingdesign

sn1p3r pisze:Zainstaluj dodatkowo hmanger na telefonie, podłącz się do routera i wymuś poszczególne pasma wrzuć screeny plus speed test
Screeny w załączniku. Jak widać 800 i 1800 śmiga, 1800 wyraźnie lepiej. 2600 nie udało się połączyć, 2100 o dziwo (T-Mobile niby nie nadaje na 2100 wg BTSearch) się połączył, ale ledwo działał, no praktycznie nie. Tu mogę jeszcze spróbować przenieść router i postawić go bezpośrednio w oknie z widokiem na wierzę. W tym momencie jest 2m od okna za ścianką z OSB i karton gipsu, wiec raczej kolosalnej różnicy nie będzie (chyba ze się mylę? niby im wyższa częstotliwość tym ściany więcej tłumią prawda?).

Ja rozumiem, że nic nie poradzę na przeciążony nadajnik, ale chcę się uzbroić w tyle sprzętu co mogę, bo jest mi to niezbędne do pracy. Agregowanie pasm nie pomoże choć trochę? Chyba powinno? Już nie mówiąc o zysku w momentach braku przeciążenia, który powinien być w porównaniu do B315 prawda?

Myślałem, żeby zrobić 2 sieci WiFi. Nowego router dać na aktualny T-Mobile (bo jest no limit) a poprzedni (lub drugi nowy) dać pod Playem równolegle. Mniej prawdopodbne, że obie sieci będą przeciążone na raz. Istnieje jakieś rozwiązanie, które bierze internet z 2 różnych modemów i z w zależności od jakości połączenia, przepustowości etc przełącza lub korzysta z obu, ale daje jedną sieć WiFi? Widziałem jakieś routery dual sim.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nic nie sprawdził bo tam był tylko golec 800/900MHz z LTE800 a pozostałe dwa pasma LTE1800 i LTE2600 to standardowe pozwolenia dla takich. Tak jak piszę ratują się dokładka tego LTE1800 na tym demobilu zdjętym z masztów w Warszawie i okolicach, to ta sama strefa radiowa więc sprzet pasuje. Typowe pudrowanie syfa. Wczesniej dokładali tak gdzie nie gdzie nie wiedzieć po co LTE2600. Takich stacji only 800/900MHz jest od groma, sa rejony gdzie sieś stoi tylko na nich. Klasyczny przykład jak NetWorks nie powinien budować sieci na wsiach. Screeny nieczytelne. Ale LTE210 pewnie ze swidnika. No i kiepski żart z tym B818 do t-mobile a B315 do Play, zdajesz sobie sprawę że tych operatorów u ciebie dzieli technologiczna przepaść? Cały ten rejon NetWorks oparto o golce z 800/900MHz ięc internet od Orange i T-mobile tam to zenada.
amazingdesign

@matek451

Mogę dać odwrotnie skoro Play jest lepszy (jak rozumiem) albo obu B818. Mogę zmienić dostawcę albo mieć wszystkich dostępnych. Byleby działało w miarę stabilnie. Stąd moje pytanie, co zrobić? Otwarty jestem na dowolne propozycje. Nie zam się kompletnie na technologii nadajników i różnicach u operatorów. Do tej pory moje T-Mobile dawało radę, ale minęło kilka dobrych lat i pewnie się wiele zmieniło. Dlatego piszę tu i rozglądam się za nowym sprzetem :)

Screen chyba się tu skompresował przy wrzucaniu tutaj. Tu pełna wersja - https://photos.app.goo.gl/fUoTrnTNZwjxwMLw7
pyt.pow

Post autor: pyt.pow »

@amazingdesign i co ostatecznie wybrałeś, jaki sprzęt?
ODPOWIEDZ