I mam dwa problemy tzn.
1. Siła sygnału wynosi "tylko" 61% którą modem odbiera w statystykach routera (natomiast BTS jest widoczny w pełni z okna, po drodze nie ma żadnych drzew. itd. a mimo to sygnał jest moim zdaniem słaby jak na takie warunki). Czy kupno anteny rozwiąże ten problem? Czy też może to jest kwestia tego że ten modem łączy się z jakimś innym BTSem oddalonym o wiele KM dalej?
2. Jest taka specyficzna sprawa z modemem (może tak ma być ale wątpię w to), otóż ogólnie to mam po ~ 50 pinga, ale powiedzmy za 20 sekund jest skok do ~550 , niekiedy nawet 1320, czasami do 900 ms i nie wiem co jest tego przyczyną, słaby zasięg / "uszkodzony" modem czy też jakaś inna kwestia.
Dodam iż taka sama sytuacja jest jak wepnę modem bezpośrednio do PC, nie ma znaczenia czy jest w routerze czy w PC, pingi takie same.
Dodatkowo zrobiłem mały teścik no i jako że mam 2 telefony z dwoma jeszcze innymi kartami sim, otrzymałem następujące rezultaty:
Pierwszy tel (Aero 2) - udostępniony internet - 40 ms - 120 ms
Drugi tel (karta T-Mobile) udostępniony internet - 38 ms - 60 ms
Jako, że mój problem jest trochę złożony, nie jestem pewien czy go umieściłem w odpowiednim dziale, proszę o wyrozumiałość.
Pomożecie wskazać przyczynę mojego problemu?
Pozdrawiam