Antenka przy modemie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karwatex
Początkujący użytkownik forum

Antenka przy modemie

Post autor: karwatex »

Mam pytanie czy antenka przy modemie ed77 jest wystarczająca w mojej sytuacji kiedy mam 3 km do BTSa Edge? Czy zakup anteny na dwór polepszy
mój transfer i ustabilizuje go?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antenka przy modemie

Post autor: Jaco »

Zależy to zawsze od obciążenia nadajnika w danej chwili.I jesli sądzisz że zakupisz antenę i cały czas będziesz miał jednakową prędkość pobierania to nic z tego.Antena owszem poprawia skuteczność działania ale panowie bez przesady.Internet komórkowy działa na tej samej zasadzie co zwykłe komórki.Masz dobry zasięg i cię nie rozłancza,masz kiepski to krzyczysz tylko ,,halo nie słysze cię''. W dodatku przy nawet maksymalnym zasięgu pierwszeństwo maja rozmowy głosowe,pózniej transmisja danych.
Podsumowując jeśli twoj transfer jest naprawdę niski poniżej 10Kb/s to antena zewnętrzna wskazana.
karwatex

Czyli jak mam 6-7 kresek zasięgu na małej antence i transfer 12 KB/s to dużej anteny nie ma po co kupować tak?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

karwatex pisze:Czyli jak mam 6-7 kresek zasięgu na małej antence i transfer 12 KB/s to dużej anteny nie ma po co kupować tak?
Dokładnie.
karwatex

Mam jeszcze jeden problem.
Program Edge Dialer do modemu ed77 wersja 1.3.5.0 pokazuje mi cały czas siedem kresek, a wersja 1.4.6.0 tylko pięć. Dlaczego? Która wersja jest lepsza i pokazuje prawdziwe natężenie?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Odpowiedzi na to pytanie poszukaj tutaj:
http://www.tl2000.com.pl/ed77/
g

Post autor: g »

karwatex pisze:Mam jeszcze jeden problem.
Program Edge Dialer do modemu ed77 wersja 1.3.5.0 pokazuje mi cały czas siedem kresek, a wersja 1.4.6.0 tylko pięć. Dlaczego? Która wersja jest lepsza i pokazuje prawdziwe natężenie?
Nie wiem która jest lepsza, ale jeśli nie wierzysz aplikacji, to sprawdź np. za pomocą Hyperterminala poziom sygnału komendą AT+CSQ, powinieneś dostać odpowiedź +CSQ: XX,99 (XX - wartości z zakresu 0-31, oczywiście im więcej tym lepiej).
Jeśli aplikacje pokazują różne ilości kresek zasięgu przy tej samej sile sygnału, to znaczy, że z jakichś powodów zostało zmienione przeliczanie siły sygnału na kreski.
--
Edek w?adca kredek
ODPOWIEDZ