Linksys w domu i problemy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
A_100
Początkujący użytkownik forum

Linksys w domu i problemy

Post autor: A_100 »

WItam

Od razu przejdę do sedna

Co mam : Wireless-G Router for 3G/UMTS Broadband Linksys
Firmware v1.99.8 , który w domu pracuje jako router do internetu (kabel i wifi) - podłaczenia do 2-3 komputerów

dostęp do internetu : chello

Teraz mam taki problem : router i ruch internetowy na kablu chodzi , a bez kabla (na wifi) nie .

Oczywiście gimastykowałem się i na routerze (i laptopach) ustawiałem otwartą sieć , wep , wpa , wpa2 - i nie dało to efektu.
Najciekawszy objaw jest taki , że ja łączę się ze skonfigurowaną siecią (autoryzuje mnie i wpuszcza), ale nie mam netu , a nawet nie mogę zapingować samego routera.

Testy przeprowadzałem na dwóch lapach i różnych kartach sieciowych (wbudowanych i nie).

Będę wdzięczny za jakiś pomysł - mógłbym co prawda zareklamować router ale mam mgliste przypuszczenia , że serwis sprawdzi i powie , że z nim wszystko w porządku..

pozdrawiam życząc miłego dnia
A100
[/url]
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Linksys w domu i problemy

Post autor: MaxFM »

Czyli mam rozumiec ze kompy połaczone z routerem kablem maja neta? czy nie? Sklonowales mac'a karty podłaczonej do neta w routerze ?
A_100
Początkujący użytkownik forum

Post autor: A_100 »

kompy mają neta ale jest pewna różnica:
na kablu - wszystko gra
na wifi - łącze się z siecią ale nie mam wyjścia - nawet pingnąc router nie mogę
nie klonowałem mac-a.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Ip na karcie wifi musi byc z takiej samej kalsy jak ip routera
ODPOWIEDZ