Prawo własności modemu od operatora
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prawo własności modemu od operatora
Czy modemami od operatorów sprzedawanym w internecie (np allegro czy OLX) mają taką samą wadę prawną jak telefony, czyli modem należy do operatora do momentu spłaty ostatniej raty? Konsekwencją kupienia takiego modemu z drugiej ręki może być blokada po IMEI.
Czy może ktoś wie jak to wygląda z różnymi operatorami? Różnica w cenie między modemami od operatorów a z publicznego rynku jest niewielka, rzędu 20%.
Czy może ktoś wie jak to wygląda z różnymi operatorami? Różnica w cenie między modemami od operatorów a z publicznego rynku jest niewielka, rzędu 20%.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Prawo własności modemu od operatora
To nie jest wada prawna tylko kupno na raty - proces stosowany rowniez w przypadku samochodow, mebli, sprzetu AGD, ....
Osoba podpisujaca umowe jest swiadoma, ze sprzet staje sie jej wlasnoscia w momencie splacenia ostatniej raty, jest tez swiadoma, jakie sa konsekwencje nie splacania rat.
Osoba podpisujaca umowe jest swiadoma, ze sprzet staje sie jej wlasnoscia w momencie splacenia ostatniej raty, jest tez swiadoma, jakie sa konsekwencje nie splacania rat.
Nie pomagam na PW.
-
Nie mam nic osobiście przeciwko ratom/kredytom/leasingom, chociaż osobiście unikam takich kosztów.
Ja nie pytam się o moment zakupu między operatorem a pierwotnym kupującym, ale późniejszą odsprzedaż.
Dla kupującego z drugiej ręki jest to wada prawna przedmiotu sprzedaży, po w zależności od warunków umowy taka sprzedaż może być niedozwolona, a transakcję zawarto. Tak na przełomienie 2017/2018 wiele portali się rozpisywało jak to TMobile i Plus blokują telefony po IMEI w przypadku zalegania płatności za raty. Rykoszetem uderza to kupującego z drugiej ręki. Jak wygląda sytuacja w 2020 w kontekście modemów/routerów LTE?
Ja nie pytam się o moment zakupu między operatorem a pierwotnym kupującym, ale późniejszą odsprzedaż.
Dla kupującego z drugiej ręki jest to wada prawna przedmiotu sprzedaży, po w zależności od warunków umowy taka sprzedaż może być niedozwolona, a transakcję zawarto. Tak na przełomienie 2017/2018 wiele portali się rozpisywało jak to TMobile i Plus blokują telefony po IMEI w przypadku zalegania płatności za raty. Rykoszetem uderza to kupującego z drugiej ręki. Jak wygląda sytuacja w 2020 w kontekście modemów/routerów LTE?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak samo jak w wypadku samochodu - jesli raty sa nie splacone, to nie nalezy do Ciebie, wiec nie masz prawa go sprzedac. To ze sa ludzie robiacy to, swiadczy tylko o uczciwosci tych osob, nie o mysleniu operatora sieci.don3 pisze:Ja nie pytam się o moment zakupu między operatorem a pierwotnym kupującym, ale późniejszą odsprzedaż.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie tak samo, niespłacony router jest zawsze własnością operatora czyli może go zablokować jak tylko chce. Ma to na celu zablokowanie wyłudzania sprzętu.don3 pisze:Jak wygląda sytuacja w 2020 w kontekście modemów/routerów LTE?
Nie pomagam na PW!
-
Nie neguję prawa własności operatora, pytam czy u wszystkich operatorów w Polsce router kupiony "w promocji" jest kupiony na raty? Czy może są jakieś różnice między operatorami lub konkretnymi umowami?wojteks pisze:Dokładnie tak samo, niespłacony router jest zawsze własnością operatora czyli może go zablokować jak tylko chce. Ma to na celu zablokowanie wyłudzania sprzętu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To powinno być opisane w umowie która zawierasz z danym operatorem.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
No i Play również wprowadza blokady IMEI. Ciekawe co będzie teraz matek polecał, bo już wszyscy mają te blokady
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakoś mnie to nie dziwi, wyłudzanie sprzętu każdy z operatorów chce ograniczyć.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Mnie też nie. Jeszcze patrzeć chwilę, a kolejni operatorzy dołączą do pozycjonowania ofert. Niech tylko wykluczą Huawei z budowy sieci.
-
- Guru bezprzewodowy
Póki co regulaminy ofert internetowych nie mają tych rat więc trudno powiedzieć czy bedzie to jak w głosowych z telefonami ale pewnie tak, ogólnie to wszystko idzie w coraz gorszym kierunku, na szczęście sprzęt mozna kupić gdzie indziej a ceny tego z 5G spadają.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W Play mówił mi doradca, że tylko sprzęt kupiony na raty będzie blokowany. A nie we wszystkich ofertach bierze się sprzet z harmonogramem ratalnym, te oferty nie będą póki co podlegać blokadzie. Play ma zrobić na swojej stronie możliwość sprawdzenia po imei czy sprzet był kupowany na raty czy nie.
-
- Guru bezprzewodowy
Sprawdzanie po IMEI to standard żadna nowość. Po za tym wiemy jak działa u innych. Nie ma co pakować się w taki sprzęt. Choć ja jestem bardzo zadowolony z takiego ruchu tego operatora.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chodziło o to że pokaże Ci czy imei był brany na raty czy jako "pakiet smartfon" czyli jako komponent (jak nie zmienisz umowy po 24 miesiącach to nadal doliczana jest dopłata) - we wszystkich ofertach firmowych tak mają. I ten sprzet nie podlega blokadzie na ten moment