matek451 pisze:Tacy jak ty nie przyjmują do wiadomości pewnych rzeczy tylko liczą na cuda lub kupują sami kolejny złom czyli jakies pseudo anteny.
mam nadzieję że taki ekspert jak Ty pomoże w wyborze właściwego rozwiązania, i doradzi KONKRETNIE, czy:
a) problem leży w modemie
b) problem leży w antenie
c) problem leży w umiejscowieniu anteny i zamiast umieszczać ją na balkonie domku, powieninem wybudować 30 metrowy maszt ( co oczywicie nie jest realne)
d) nic się nie da zrobić bo miejsce jest jakie jest, okoliczne BTSy są daleko / lub są zbyt obciążone i tylko modlić się trzeba żeby operator łaskawie wybudował maszt bliżej
matek451 pisze: A sprawa jest z tych prostych tylko trzeba mieć trochę wiedzy aby to ogarnąć.
Cudownie, cieszę się że wystarczy tylko "trochę" wiedzy, ja mam pewnie mniej jak trochę wiedzy w tej materii - sad but true, ale Ty z ponad 12k postów na pewno masz wiedzę o kilka rzędów wielkości większą . Zatem świetnie że na Ciebie trafiłem i pewnie mi z chęcią pomożesz. W końcu po to jest Forum.
matek451 pisze:Złom korzysta z pasma LTE800, z BTS-a NetWORKS Serock-Włoska, pasmo przeciązone na maksa. Nie ma mozliwości wymuszenia na B593U-12 konkretnego pasma LTE, pasma pojemnosciowe LTE z reguły działają lepiej, szczególnie LTE2600. Parametry sygnału na 800MHz slabe.
dodam że test był z komórki, wiec (moze mylnie) nakładam że to juz nie "złom" ale komórka która to testowała, która nie jest tak stara jak modem
Jeśli z tego komentarza wynika że to wina "Złomu" czyt. modemu - daj bardzo proszę konkrentą rekomednację, skoro piszesz że ten akruat modem nie ma możliwości wymuszania pasma, itp itd.
matek451 pisze: Ale na podstawie tych informacji widać ze na tym co masz i tak nie uzyskasz zanzcącej poprawy a inwestowanie w antenę do niego mija się celem. Ale mnie się nie dziękuje bo przecież wiadomo powszechne ze się nie znam na sprzęcie ,pasmach, itd, itp.
skoro jednak w dalszej części wypowiedzi piszesz że i tak nie uzyskam znaczącej poprawy, a inwestowanie w antenę mija się z celem. to czy mam rozumieć że mimo tego, że mam modem który nazywasz "złomem" i zwóciłem antenę panelową która nie pomogła (prawo tych którzy liczą na "cuda" ale mają 14-dniowe prawo do zwrotu) podjąłem (mimo swojego lamerstwa) najlepszą decyję bo:
A) ani nie zainwestowałem w lepszy modem - ten który mam wyceniasz na 20 zł - droższy i tak by nie pomogł
B) ani nie kupiłem innej anteny (panelową zwróciłem)
czyli mimo tego że:
matek451 pisze: A sprawa jest z tych prostych tylko trzeba mieć trochę wiedzy aby to ogarnąć.
to jednak nic się nie da zrobić ?
pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję Tobie i innym Forumowiczom za wszelkie KONSTRUKTYWNE komentarze