Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów, to mój start w świecie bez kabli, więc jeżeli coś pomylę etc. to poproszę o poprawę. Po drugie sytuacja zmusza mnie do zamiany światłowodu na LTE, na nowym mieszkaniu po prostu nie ma ani miedzi ani światła. Zamówiłem internet z Play'a, 500GB/msc z routerem Huawei CPE Pro 2. Prędkości są dosyć niskie, w automacie o godzinie pierwszej w nocy +-30Mbps, w godzinach 19-22 z przedziału 3-8Mbps. Zasięgi wg routera dobre na 4G i 5G (zielone lampki na routerze, 3-4/5 pasków na stronie konfiguracyjnej). W ręcznym za pomocę LTEWatchH nie udało mi się wymusić agregacji konkretnego pasma 4G + 5G, przy każdej modyfikacji router przechodzi w tryb 4G only.
Moja lokalizacja: Wrocław, ul. Kamieńskiego okolice numerów 270-278
Lokalizacja BTS: ID:WRO1140 ul. Żmigrodzka 244
Do BTS'a mam w linii prostej 1,5 km. Modem "patrzy" w stronę BTS'a, ale brak jest wizji optycznej ze względu na drzewa i zabudowania.
Poszczególne pasma sprawdziłem w trybie ręcznym przełączając pasma w LTEWatchH, pomiary poniżej.
800 MHz

1800 MHz

2100 MHz

2600 MHz

I teraz główne pytanie, sprzedawać CPE Pro 2 i kupić B818 + antenę? Zależy mi na wzroście prędkości, tak aby spadała najlepiej do min. 20 Mbps, wzrost do 50 Mbps w nocy też byłby przyjemny. Nie do końca wiem jednak czy w moim przypadku jest to możliwe. Jedyną możliwą alternatywą jest Orange z nadajnikiem PTK Centertel o ID:2390 (komplet pasm 800/1800/2100/2600). Plus ma strunobetownowy maszt w Psarach ID:BT34238, ale tam są tylko dwa pasma (900/2100). Wolałbym pozostać przy Play'u i pakiecie 500 GB, nawet kosztem prędkości o ile uda się uzyskać ww. parametry (oczywiście im szybciej tym lepiej

Jeżeli takie rozwiązanie jest najlepsze to jaką antenę w takim wypadku powinienem dobrać do tego B818? Jakiś konkretny rodzaj, a może nawet model?
Jeżeli przypadek jest beznadziejny i nic nie da się zrobić to także poproszę o taką informację, jeszcze nie do końca ogarniam możliwości LTE w nieoptymalnych warunkach. Poza tym piszę post po raz drugi przez swój błąd z niezalogowaniem się więc mam nadzieję, że czegoś nie pominąłem, w przypadku niejasności oczywiście doprecyzuję.
Z góry dzięki za odpowiedź, muszę ten temat rozwiązać w dwa tygodnie bo wczoraj przyszedł router i muszę zadecydować w którą stronę iść, a może rzucić wszystko wyjechać w Bieszczady