Aplikacja Orange BE a Vista
Moderator: Moderatorzy
- oszolom6
- Początkujący użytkownik forum
Aplikacja Orange BE a Vista
wlasnie i tu pojawia sei problem, przy probie instalowania programu mam monit ze tylko moze byc do XP/2000/98.
czy ktos miał taki problem. ew. jak go rozwiazac.
czy ktos miał taki problem. ew. jak go rozwiazac.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Aplikacja Orange BE a Vista
Obawiam się, że programiści Orange nie przewidzieli możliwości instalowania BE w Windows Vista...
Pozostanie zainstalować GTMM albo używać zwykłego połączenia dial-up podając uprzednio w jakiś sposób (?) PIN.
Będę jutro swoją drogą w salonie Orange to zapytam jak rozwiązać problem. Obawiam się jednak, że nie otrzymam satysfakcjonującej odpowiedzi...

Będę jutro swoją drogą w salonie Orange to zapytam jak rozwiązać problem. Obawiam się jednak, że nie otrzymam satysfakcjonującej odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 2007-05-03, 09:27 przez przewaks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
aplikacja Orange dostosowana do Vista ukarze sie w okolicach kwietnia....
-
Witam, mam wykupiony abonament na usługi internetowe w Business Everywhere i kartę Option Globetrotter 3G/EDGE. Program do karty (na płycie jest napisane 'Wersja 7.0') nie współpracuje z Windows Vista Business.
znalazłem coś takiego
na tej stronie, na dole są parametry połączenia. Czy jest jakiś inny program który pomoże mi się połączyć i przy okazji nie spali mi modemu?
znalazłem coś takiego
Aplikacja NIE obsługuję w chwili obecnej systemu Windows Vista.
na tej stronie, na dole są parametry połączenia. Czy jest jakiś inny program który pomoże mi się połączyć i przy okazji nie spali mi modemu?
pozdrawiam
-
Niestety w chwili obecnej są problemy ze sterownikami pod Vistę. Ja używam Option Fusion+ i z własnych obserwacji wywniskowałem, że:
- u niektórych zainstalowanie GlobeTrotter Managera ze stron Ery nie rozwiązuje problemu - niby wszystko się instaluje ale nie działa nośnik GSM - nie ma monitu o PIN
- u mnie niby się wszystko zainstalowało (GTMM), nawet prosi o PIN i łączy się po uprzednim skonfigurowaniu połączenia jednak transfer jest bardzo niestabilny - przy ściąganiu zdarzają się długie przerwy w transferze; na XP wszystko ładnie działa. Oczywiście, może ktoś wysunąć stwierdzenie, że w danej chwili nadajnik był przeciążony etc. Gdyby tak jednak było, opisywana przeze mie sytuacja występowałaby okresowo, tymczasem dzieje się tak tylko pod Vistą (sprawdzałem o różnych porach dnia i nocy), na XP zaś wszystko jest normalnie, nawet chwilę po tym, jak nie chciało na Viście działać.
Wysłałem do BOK maila z pytaniem o dostępność aplikacji dla Visty, oto ich odpowiedź:
Reasumując - trudno korzystać bez problemów z komórkowego Internetu pod Vistą, trzeba poczekać do chwili ukazania się oficjalnych sterowników i aplikacji. Właśnie z tego powodu (braku powyższego) zmuszony byłem z powrotem zainstalować poczciwe XP...
- u niektórych zainstalowanie GlobeTrotter Managera ze stron Ery nie rozwiązuje problemu - niby wszystko się instaluje ale nie działa nośnik GSM - nie ma monitu o PIN
- u mnie niby się wszystko zainstalowało (GTMM), nawet prosi o PIN i łączy się po uprzednim skonfigurowaniu połączenia jednak transfer jest bardzo niestabilny - przy ściąganiu zdarzają się długie przerwy w transferze; na XP wszystko ładnie działa. Oczywiście, może ktoś wysunąć stwierdzenie, że w danej chwili nadajnik był przeciążony etc. Gdyby tak jednak było, opisywana przeze mie sytuacja występowałaby okresowo, tymczasem dzieje się tak tylko pod Vistą (sprawdzałem o różnych porach dnia i nocy), na XP zaś wszystko jest normalnie, nawet chwilę po tym, jak nie chciało na Viście działać.
Wysłałem do BOK maila z pytaniem o dostępność aplikacji dla Visty, oto ich odpowiedź:
Z innych postów na forum dowiedziałem się jakoby Option miał udostępnić sterowniki pod koniec marca lub na początku kwietnia.Informuję, że w chwili obecnej oprogramowanie obsługujące modemy firmy Option czyli Mobility Manager a także aplikacja Orange czyli Business Everywhere są dostępne w wersji dla SO Win 98 i wzwyż. Przewidywany czas wprowadzenia aplikacji BE zgodnej z Windows Vista to maj tego roku.
Reasumując - trudno korzystać bez problemów z komórkowego Internetu pod Vistą, trzeba poczekać do chwili ukazania się oficjalnych sterowników i aplikacji. Właśnie z tego powodu (braku powyższego) zmuszony byłem z powrotem zainstalować poczciwe XP...
-
ja dla odmiany otrzymałem wczoraj taką odpowiedź
Witam,
Dziękuje za nadesłane zgłoszenie.
W związku z zaprezentowaniem przez Microsoft nowego systemu operacyjnego Vista pragniemy poinformowac, ze obecna wersja aplikacji Business Everywhere V7.2 dostępna na stronie www.be.orange.pl nie jest kompatybilna z powyzszym systemem. W chwili obecnej trwaja prace nad przystosowaniem naszej aplikacji zarządzającej połączeniami Business Everywhere dla tego systemu. Przewidywany termin dostarczenia takiej aplikacji to koniec kwietnia 2007 roku.
Pozdrawiam
Gerard Pasieczny
Orange Biuro Obsługi Klienta Biznesowego
pozdrawiam
-
na innym forum doradzono mi przetestowanie tego
ale jakoś nie mam przekonania, zwłaszcza że nie ma mojej karty wśród wypisanych modeli
ale jakoś nie mam przekonania, zwłaszcza że nie ma mojej karty wśród wypisanych modeli
pozdrawiam
-
@camel00, potwierdzałoby się to, o czym już kilkakrotnie było mówione - termin na przełomie kwietnia/maja. Oby tylko Orange dotrzymało terminu bo XP zaczyna mi już na nerwy działać...
-
Witam wszystkich!
Kupiłem nowego laptopa z oprogramowaniem Vista Home Basic. Następnie założyłem sobie internet w orange i tam zakupiłem modem GlobeTrotter Mobility Manager. Oczywiście nie było tam napisane , że on działa pod Vistą. Uzyskałem odpowiedz, że jest to tylko nakładka na XP i wszystko powinno działać. Miałem trochę problemy z wgraniem tego modemu ale jakoś się udało. Własciwie to wszystko u mnie chodzi tylko nie mam prędkości. Zdaży się, że chwilowo jest nawet prędkość 60 kbit/s ale przeważnie wynsi około 30kbit/s to nawet nie GPRS. Dzwoniłem pod *800 do pomocy orange ale tam mipowiedziano abym sprawdził mój modem. Czytając Wasze wypowiedzi coraz bardziej jestem przekonany, że to właśnie przez brak właściwego oprogramowania. Dajcie mi znać jeżeli już się pojawi oprogramowanie pod Vistę. Jeszcze jedno piszecie tutaj o ilości błyśnięć diody w modemie. U mnie błyska dwa razy ale nie wiem co to znaczy. Pozdrawiam wszystkich
Kupiłem nowego laptopa z oprogramowaniem Vista Home Basic. Następnie założyłem sobie internet w orange i tam zakupiłem modem GlobeTrotter Mobility Manager. Oczywiście nie było tam napisane , że on działa pod Vistą. Uzyskałem odpowiedz, że jest to tylko nakładka na XP i wszystko powinno działać. Miałem trochę problemy z wgraniem tego modemu ale jakoś się udało. Własciwie to wszystko u mnie chodzi tylko nie mam prędkości. Zdaży się, że chwilowo jest nawet prędkość 60 kbit/s ale przeważnie wynsi około 30kbit/s to nawet nie GPRS. Dzwoniłem pod *800 do pomocy orange ale tam mipowiedziano abym sprawdził mój modem. Czytając Wasze wypowiedzi coraz bardziej jestem przekonany, że to właśnie przez brak właściwego oprogramowania. Dajcie mi znać jeżeli już się pojawi oprogramowanie pod Vistę. Jeszcze jedno piszecie tutaj o ilości błyśnięć diody w modemie. U mnie błyska dwa razy ale nie wiem co to znaczy. Pozdrawiam wszystkich