konektor antenowy nokia 6810

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marucha79
Początkujący użytkownik forum

konektor antenowy nokia 6810

Post autor: marucha79 »

Witam
mam może trochę naiwne pytanie, ale nie mogę nigdzie w necie znaleźć odpowiedzi.
Czy konektor antenowy AXF-13L (podobny do AXF-15S) będzie działał sam, bez uchwytu samochodowego, czy jednak uchwyt jest niezbędny?
Telefon robiący za modem jak w temacie, czyli Nokia 6810.
marucha79
Początkujący użytkownik forum

Re: konektor antenowy nokia 6810

Post autor: marucha79 »

No to może inaczej postawię sprawę, bo w końcu kupiłem AXF-15S i jak go dostanę to okaże się czy podłączenie wyjdzie.
Mam pytanie do bywalców, czy antena zewnętrzna podłączona przez taki konektor może zapewnić maksymalne osiągi możliwe dla mojego telefonu (czyli DL ok 118 kbps) w sytuacji gdy teraz telefon zawieszony pod sufitem (niemal dosłownie :) ) daje od 75 do 100 kbps (najczęściej jednak od 80 do 90), do btsa mam ok 3 km, między nami jest górka, a wg mapy kilkaset metrów za mną kończy się zasięg edga. Wg wskaźnika telefonu zazwyczaj jest 5 lub 6 na 7 kresek.
Miło byłoby dociągnąć do tej granicznej wartości, bts jest najwyraźniej trochę obciążony, ale nawet w środku nocy, kiedy to nie powinno mieć znaczenia ledwo dociągnąłem do 102 kbps i to w porywie.
I jeszcze jedno pytanie czy przy konieczności stosowania anteny tylko kierunkowa, czy może jakaś kolinearna samoróbka też zdała by egzamin.
A tak przy okazji, czy próbował ktoś takiego wynalazku http://www.elektroda.net/radio/antena_gsm.html ?
ODPOWIEDZ