Jaki operator dla mojej lokalizacji? (Dywity, k.Olsztyna)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ixtab
Początkujący użytkownik forum

Jaki operator dla mojej lokalizacji? (Dywity, k.Olsztyna)

Post autor: ixtab »

Potrzebuję pomocy w wyborze oferty z tego gąszczu dostępnych aktualnie na rynku. Co do wymagań odnośnie samej oferty i spodziewanych rezultatów:
- operator: no właśnie, jaki?;
- zapotrzebowanie na ilość danych: 300, może 500GB bez lejka;
- zapotrzebowanie na prędkość pobierania/wysyłania: 20-200 / 5-50;
- budżet: 80zł miesięcznie + 700zł na start (hardware);
- typ oferty: nie gra roli, może być biznesowa;
- czas zobowiązania: jak najkrótszy, potrzebuję stabilnego łącza do pracy, ale widać "światłowód w tunelu". 1 z operatorów w okolicy ma infrastrukturę i projekt okablowania okolicy. Niestety na chwilę obecną usłyszałem tylko: "na razie nie będziemy realizować". Na pytanie kiedy można się spodziewać nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi ("może pan próbować dzwonić za miesiąc, może w przyszłym roku, nie wiemy")

Jeśli chodzi o oczekiwania to przede wszystkim potrzebuję stabilności, jakkolwiek to brzmi w przypadku internetu po falach. Ważne, żeby w najgorszych dla masztów porach dnia dało radę wyciągnąć przy najmniej 5mb/s.
Sąsiedzi mają CP i nawet bez rozmowy z nimi wiedziałem, że to nie przejdzie. Po rozmowie tylko się utwierdziłem.
Najlepiej w testach telefonem wypadał mi play (speedtest pokazał 75/15), nie testowałem T-mobile. Orange falował (w dzień 75, wieczorem 2).
Na mapie widzę maszt Play który jest niedaleko, ale w tę stronę zaraz za moim domem stoi dom sąsiada, który jest na wzniesieniu i trochę ten maszt mi zasłania. Różnica poziomu między dachami naszych budynków jest ok 5m.

Nie wiem czy powinienem założyć kolejny temat odnośnie hardware. Już sporo wcześniej kupiłem 2x AP Unify AC Lite i przygotowałem przewody po jednym na kondygnację. Nie byłem jednak przygotowany na wybór sprzętu do transmisji powietrznej bo wspomniany wcześniej światłowód miał być oryginalnie realizowany w czerwcu tego roku. Co i u kogo można dostać w założonym budżecie? Zakładam, że do wyciągnięcia maksimum przydatna mi będzie zewnętrzna antena. Wspomniane przeze mnie oprzewodowanie do AP przewiduje router w garażu, który jest jeszcze niżej niż reszta pomieszczeń domu. Jaką antenę polecacie?

A może lepiej nie wiązać się umową, dorzucić jeszcze 300zł do budżetu startowego i skorzystać z którejś z ofert na kartę?

Proszę o pomoc i poradę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za konkrety
Maciek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki operator dla mojej lokalizacji? (Dywity, k.Olsztyna)

Post autor: matek451 »

Wspomniany budzet czyli 80 zł/m-c +700zł na sprzet niewielki jak na wymagania ale mozna wziąć ofertę 500GB ze sprzętem od Play, koszt 110 zł/m-c a w abonamencie za 1 zł dostaniesz B818 i zestaw mesh MW6 od Tendy, sprzęt wart 1300-1400 zł, sprzęt na wlasność, B818 zostawiasz a MW6 mozesz sprzedać aby obniyć koszty abonamentu. Potrzebna bedzie też antena zewnętrzna do B818, ta stacja Play agreguje 4 pasma LTE2600+2100+1800+800, to stacja 5GR na światłowodzie. Alternatywa to Orange dla Firm z 999GB za 55 zł netto i do niego za 25 zł/m-c rata za B818 CZYLI 80 ZŁ netto, stacja NetWorks powinna mieć 4 pasma LTE w agregacji dla Orange. Mozesz zrobić testy na zewnatrz na telefonie z aplikacją NetMonster i pokazać screny z niej, karty Play i Orange.
ixtab

Dzięki za te informacje, wieczorem przebadam NetMonsterem Orange, Play i przy okazji Plusa skoro już mam taką możliwość. Masz jakieś podejrzenia dlaczego sąsiedzi mają skierowane anteny na południe? Na dachu sąsiada widzę jakąś antenę plusową która wydaje się być kierunkowa. Jest zamontowana dość profesjonalnie (przynajmniej tak wygląda) więc zakładam, że sam tego nie zrobił. Nie mam możliwości dopytania go o to teraz bo wyjechał gdzieś na urlop, a ja do końca tygodnia potrzebuję się zamontować i odpalić. Co do budżetu to w przypadku dobrych wyników mógłbym go naciągnąć. Właściwie to ten budżet ustaliłem na podstawie 2 argumentów, które powstrzymują mnie przed odkręceniem kurka: po pierwsze jak tylko pojawi się możliwość podłączenia pod światełko to chciałbym z niej skorzystać jak najszybciej, a kiedy taka możliwość będzie to niestety nie wiem. W tej sytuacji będę musiał płacić niepotrzebnie te 110zł przez kolejny rok albo i dłużej. Po drugie boje się wieczorowych transferów, a ponieważ jestem dość nerwowym człowiekiem to 1mb/s każdego wieczoru może mnie doprowadzić do białej gorączki jak sobie pomyślę, że płacę za to stosunkowo sporo.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie trać czasu na testy Plusa bo to zart z klienta a nie internet, szczególnie w tej lokalizacji. Sąsiedzi Janusze nie maja nawet minimum wiedzy , podobnie jak ci co tego PLUSA/CP im montują. W przypadku Play stacja ma 50MHz pasma do dyspozycji klientów w 4 CC CA i 1Mb/s ci na 110% nie grozi ale zrób testy. Na dodatek druga stacja z 4 CC CA Play działa w Dywitach - Barczewskiego, Play tam nie ma praktycznie żadnej konkurencji.W Orange na bank działa LTE2100+1800+800 w 3 CC CA czyli 30MHz pasma ale mozliwe ze doszło jeszcze 15MHz na LTE2600, stacja jest po modernizacji i refarmingu, jest około 1km za tą Play. A co do światłowodu to u mnie sobie wisi od pól roku na słupach a powinien juz dawno być domu, opóźnienia 1-2 lata to norma.
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

Po co kłamiesz że w Play działa 4CA skoro nie działa agregacja z pasmem L800?
#matekobłudnik
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Jak nie działa jak działa ?
U mnie działa, choć efekt tej agregacji mizerny

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Najwyzszy czas aby moderator zrobił z tobą porządek, swoimi idiotycznymi wpisami na tym Forum nic nie wnosisz a co gorsza zamącasz obraz pytającym, wręcz robisz dla nich wrogą robotę.
. W Play są stacje na których agregacja z LTE800 nie działa ale nie jest to zjawisko powszechne, nalezy samemu sprawdzić w konkretnej lokalizacji, u mnie działa agregacja 3 pasm pojemnościowych bo mam idealne parametry sygnału na nich, LTE800 załacza się w przypadku pogorszenia sygnału na nich, wyglada to na celowe działanie aby pasmo zasięgowe działało u dla użytkowników oddalonych od BTS-a, taka polityka oszcędzania zasobów na 800MHz które w Play są niewielkie bo wynoszą tylko 5MHz. Ale do momentu gdy zmieniono konfigurację wyniki na 4 CC CA B7+1+3+20 niewiele się rózniły od 3 CC CA B7+1+3, pasmo LTE800 miało niewielki wpływ na wyższy DL i jego brak w agregacji jest niezuważalny. Jeśli chodzi o godziny 0-9 przywrócono agregację 3 pasm pojemnościowych u mnie. Ogólnie widać ze Play eksperymentuje w niektórych lokalizacja z konfiguracja stacji bazowych ale nie jest to tylko sprawa tego operatora, inni też coś majstrują, szczególnie tam gdzie uruchamiają DSS 5g2100. Oczywiście nie dotyczy to PLUSA który ma ubogie w pasma stacje bazowe i nie ma za bardzo czego na nich konfigurowac.
@onken temu osobnikowi to widać że nie działa pewna część ciała, czym kompromituje sie tutaj po całości.Pytanie zasadne czy jego obecność na forum jest konieczna?
Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Anil321 »

BKpbO pisze:Po co kłamiesz że w Play działa 4CA skoro nie działa agregacja z pasmem L800?
#matekobłudnik

Po co piszesz bzdety? Jak najbardziej działa, ofc nie we wszystkich lokalizacjach ale po co zaśmiecasz wątek. Nawet jeżeli by mu Play płacił za reklamę (aczkolwiek wątpie by ktokolwiek płacił za doradzanie na forum) to jeżeli klienci są finalnie zadowoleni i wszystko im działa to po co to komentować?
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

matek451 pisze:Nie trać czasu na testy Plusa bo to zart z klienta a nie internet, szczególnie w tej lokalizacji.
A co jest nie tak w tej lokalizacji?
Gdzie jest granica żartu z klienta? 50MHz w Play vs 45MHz w Plusie (L2600 działa tam od maja, wszystkie pasma w 3 sektorach).
Ocena operatorów na podstawie wpisów na BTSearch :facepalm:
matek451
Guru bezprzewodowy

Niektórzy niestety ale mają ból <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> ze w wielu lokalizacjach to Play ma najbardziej zaawansowaną sieć LTE, tak jest tez w Dywitach więc logicznym jest sprawdzenie tego operatora, pytajacy dostał tez informacje na temat Orange , moze też sprawdzić T-mobile bo ma stację NetWorks w poblizu, na nim potwierdzone 3 pasma LTE ale sadzę ze moze tez działać LTE2600 więc i 4 CC CA ale to jest do sprawdzenia, ogólnie jak zawsze testy operatorów na zewnatrz , "oczywiście" jestem na utrzymaniu spólki P4 operatora sieci Play i polecam testy konkurencji.
@PATRYK po pierwsze to stacja Dywity dla Plusa obsługuje ogromny obszar więc nie spodziewałbym się wodotrysków po niej nawet jak faktycznie działa tam LTE2600, pytanie gdzie jest pozwolenie UKE na nie? Ale kluczowe jest ze Plus z FUP nie spełnia podstawowego wymogu przedstawionego przez autora w kwestii pakietu 300-500GB bez lejka co z góry go dyskwalifikuje. A na Forum Plusa nie zagladam , z wiadomych względów bo to forum dla slepych wyznawców zielonego operatora, tamtejszy administrator banuje od razu za rzeczowa krytykę sieci Zygmunta, to platna tuba propagandowa tego operatora.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Dziś się pojawiło pozwolenie.
Na Twojej stacji też, planowana realizacja w sierpniu.
ixtab

Dobra, zrobiłem kilka testów NetMonsterem i speedtestów. Odpowiedź muszę podzielić na 2 ponieważ maksymalnie mogę załączyć 10 plików. Pierwszy test w godzinach ~18:40 (na czarnym tle Orange, na białym Play).
Jeśli chodzi o speedtest na tę godzinę:
Orange: 22-36 DL / 3-6 UL
Play: 65-80 DL / 2-5 UL
ixtab

Dla godziny ~19:45 NetMonster w załącznikach. Speedtest wypadł następująco:
Orange: 19-33 DL / 3-6 UL
Play: 68-92 DL / 2-7 UL
Zrobiłem też dodatkowo speedtest dla plusa: 1,06 DL / 0,19 UL
matek451
Guru bezprzewodowy

Czy któryś z moich adwersarzy ma jeszcze coś co powiedzenia? I na tym powinienem skończyć dyskusję z domorosłymi specjalistami. Zgodnie z tym co napisałem Orange ma 4 pasma na BTS-ie NW Dywity ale sygnał na pojemnościowych słaby a na LTE2600 szczatkowy, w przypadku Play agregacja 3 pasm LTE 2100+2600+1800 ale z tego drugiego BTS-a Play który jest niezweryfikowany na btsearch.pl ale o którym wspomniałem ze juz działa, na 2100 i 2600MHz sygnał z niego dość dobry a na 1800MHz słabszy ale i tak duzo lepszy of tego z Orange. Plusa pomińmy milczeniem, zasięg zapewne na LTE900 a moze LTE1800 masztu Orange, anteny Plusa wisza nizej więc zasięg pewnie nie powala choć nie pokazałeś jego pasm i parametrów sygnału na nich. Zgodnie z przewidywaniami Play bezkonkurencyjny ale nic dziwnego, dwie stacje o pojemności po 50MHz robią swoje.
Resumują zasadne jest pytanie na ...j na tym forum takie coś jak @ BKpbO?
ixtab

Pozostaje kwestia anteny. Wszędzie przewija się https://www.cybertech.com.pl/p191,anten ... -mimo.html, będzie ok?
ixtab

Właściwie to jedyna jaką znalazłem dedykowana do b818. Ktoś się orientuje, czy są jakieś dobre alternatywy? Wygląda na to, że sprzedający z Płocka nie ma konkurencji w kraju, a na Allegro ludzie trochę narzekają, że w razie problemów i zwrotu towaru potrafi wyłożyć... pałkę i trzeba się z oficjalnymi sporami bujać.
astroneb
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: astroneb »

Po co ? Chcesz się ograniczać do tylko 1800 MHz i 2100 MHz lepiej 1800-2600 MHz antena kierunkowa plus kablem korektorki TS9 i gotowe ;)
https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Zaznaczę że każda antena z odpowiednimi przejściówkami działa do każdego routera. Nie ma czegoś takiego jak ”antena dedykowana do B818” :cwaniak:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ixtab pisze:Właściwie to jedyna jaką znalazłem dedykowana do b818.
Do B818 da się podłączyć każdą antenę z TS9 więc nie ma czegoś takiego jak dedykowana antena do B818.
Nie pomagam na PW!
astroneb
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: astroneb »

wojteks pisze:
ixtab pisze:Właściwie to jedyna jaką znalazłem dedykowana do b818.
Do B818 da się podłączyć każdą antenę z TS9 więc nie ma czegoś takiego jak dedykowana antena do B818.
Dokładnie co to za wymysł :roll: :gwiazdki:
ixtab

Dobra, teraz jest już jakiś wybór, dzięki.
Dowiedziałem się dzisiaj, że maszt Play został przeniesiony ze Spółdzielczej gdzieś na południe. Nie uwierzyłem, bo od strony tej lokalizacji miałem sporo lepsze wyniki speedtestów. Wracając do domu podjechałem pod ten adres i faktycznie na kominie nic nie wisi... Rozmówca nie był w stanie określić gdzie konkretnie ten maszt teraz jest, ale powiedział, że "na pewno od strony południowej". W takim razie co ja wyłapałem, że różnica w speedteście od południa i północy była tak wyraźna (47 vs 92)? Test robiłem trzykrotnie, dziś niestety nie miałem dostępu do Play więc nie mogłem nic więcej protestować NetMonsterem.

Gdyby ta informacja się potwierdziła, to rozwiązałby się problem wyboru miejsca na antenę, bo od tej strony mam wyprowadzony przewód przez dewelopera, podobno z myślą właśnie o antenie LTE
matek451
Guru bezprzewodowy

Czytasz w ogóle to co napisałem? Przeciez stacja stoi w Dywitach w polu w okolicach BARCZEWSKIEGO 18b na zachód od ciebie w odległosci około 1km. Tu lokalizacja i powolenie budowlane http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... b61630c7f/
ixtab

To rzeczywiście wiele wyjaśnia. Wybacz, zacząłem od nieaktualnej mapy na btsearch i przyjąłem tamtą lokalizację za pewnik, co w połączeniu z nawałem spraw związanych z przeprowadzką poskutkowało tym, że ta informacja gdzieś mi uciekła.

W takim razie muszę jednak wdrapać się na komin, deweloper rzucił przewód na południe, w dodatku tylko 1. Jakie kabelki polecacie na odległość 10m?
ixtab

Raport sytuacyjny: zamówiłem Play w wariancie 500GB z B818, kupiłem antenę którą proponował @astroneb.
Antena dojdzie pewnie w przyszłym tygodniu, a do tego czasu zobaczymy jakie wyniki będzie osiągał sam B818 w najlepszej lokalizacji wewnątrz (parapet od strony zachodniej) i w najgorszej (garaż od południa). Jeśli nie napiszę w przyszłym tygodniu co udało mi się osiągnąć z anteną tzn. że spadłem z dachu :dostal:

Dziękuję wszystkim za pomoc w doborze oferty i poszerzenie mojej mizernej wiedzy w temacie transmisji bezprzewodowych, wirtualny browarek wędruje do wszystkich z Was :zdrowko:
matek451
Guru bezprzewodowy

I straciłeś 600-700 zł bo nie wziąłeś do B818 zestawu mesh MW6 Tendy. Szczególne podziękowania złóż @ BKpbO który wniósł największy wkład w pomoc tobie, zresztą nie pierwszy raz. Widać łebski facet.
ixtab

Jest szansa, że nic nie straciłem. Dzisiaj dla spokoju ducha zadzwoniłem raz jeszcze do operatora światłowodu, tylko tym razem dostałem telefon do kogoś na wyższym stołku i wygląda na to, że moje wiercenie dziury w brzuchu może w końcu zaprocentować, bo jeśli zmobilizujemy się z sąsiadami i znajdziemy przynajmniej 5 gospodarstw, które są gotowe na podpisanie umowy to będą kopać za 2 tygodnie. Oczywiście słowo słowem, ale mam teraz jakieś 15 dni na dopilnowanie żeby te słowa nie poszły na wiatr. Jeśli będę pewny, że zmierza to w dobrym kierunku to będę mógł zrezygnować z umowy z Play. Tak czy inaczej podziękowania jak najbardziej się należą, bo zakładając, że uda się to ogarnąć to jednak przez 2 tygodnie będę mógł spokojnie zarabiać na chlebek.

Temat będę nadal kontynuował, wyniki testów tu wrzucę, może komuś się jeszcze przydadzą
ixtab

Zamontowałem antenę, nakierowałem ją w stronę masztu na Barczewskiego, ale wyniki są mało zadowalające jeśli chodzi o speedtest. Zrobiłem kilkanaście rundek i wychodzi na to, że straciłem trochę na DL (35-98), ale podskoczył upload (16-35). NetMonster nie jest jakoś pomocny, jestem tylko na WiFi z wyłączoną transmisją danych i apka nawet nie widzi tego masztu, łączy z WMZ:T-34025:L800. Telefon mam w Orange, ale myślałem że przy połączeniu z WiFi od B818 pokaże mi ten maszt, na który ustawiłem antenę. Jak to prawidłowo przebadać, czym sprawdzić jakie pasma są agregowane?
matek451
Guru bezprzewodowy

Korzystaj z podstawowych narzędzi do zarzadzania pasmami i diagnostyki sygnału na B818 czyli aplikacje HManager, HuaCtrl na Android lub LTE H-Monitor na Windows.
ixtab

Nie znalazłem diagnostyki w HManager, mogę tylko zarządzać pasmami. HuaCtrl nie chce się zalogować do modemu mimo prawidłowych danych logowania (nie jestem pewien nazwy użytkownika "admin" bo nigdzie do tej pory nie musiałem jej podawać), Windowsa nie mam i nie chcę. Czy masz jakiś pomysł dlaczego NetMonster nie widzi tego Playowego masztu?
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

A jakim cudem NetMonster ma widzieć parametry Play skoro masz telefon z kartą Orange? ;) To aplikacja do monitorowania sieci komórkowych w smartfonie a nie odczytywania danych z routera...
Pozdrawiam
ixtab

Wyszedłem z założenia, że system ma informacje o aktualnym połączeniu, b818 te dane przekazuje i w przypadku, gdy tylko wifi jest dostępne, to właśnie te informacje są czytane i przekazywane przez NetMonster. Logicznym byłoby dopisanie kilku linii kodu, który skorzystałby z natywnego, systemowego alertu z informacją, że "dane mobilne są wyłączone". z Drugiej strony to ciekawe że NetMonster te dane na bieżąco zbiera mimo tego, że teoretycznie nie powinien mieć dostępu do danych mobilnych
ODPOWIEDZ