mieszkam w Zblewie, woj pomorskie. Po wywiadzie odnośnie internetu kablowego od Orange, który zakończył się niepowodzeniem (brak wolnych par przewodów - brak możliwości podłączenia) postanowiłem ulepszyć internet LTE, który aktualnie mam od Tmobile - oferta do 20mb nielimitowana, router B525.
Aktualnie posiadam dwie anteny do tego zestawu 2xATK-10 800-960 MHz z dipola, przewody 10m i najlepsze rezultaty osiągam o dziwo w pasmie 2600 Mhz. Poniżej kilka screenów z HWmanager i dane speedtest. Widać, że pasmo 800mhz to nie najlepszy wybór, warto by było się przenieść na wyższe częstotliwości. Moje pytanie czy coś jeszcze można tutaj polepszyć, oprócz innych anten? Poczytałem trochę o strefie Fresnela i zaraz zabieram się za wycinki drzew

Druga sprawa - widać po speestestach, że osiągam max prędkość, testowałem w różnych porach dnia i zawsze jest to 18-20mb DL i 20mb UL na 2600MHz(2600+1800 również), na 800MHz też są takie wyniki, ale nie w każdej porze dnia, czasami DL spada do 10mb. Dla porównania wziąłem telefon również z sieci Tmobile, wyszedłem na dwór i łącząc się do tego samego BTS na tej samej częstotliwości 2600 osiągnąłem 36 mb DL i 17 mb UL. Teraz pytanie czy da radę zwiększyć jakoś limit prędkości, może są jakieś sposoby z ominięciem wizyty w tmobile ? Oferta 20mb oraz 60mb na nielimitowany internet jest już nieaktualna i pewnie mi tego nie załatwią, będą wciskać aktualne oferty.
Pozdrawiam
Michał
LTE2600
LTE800
Parametry sieci