Nokia 6021 i kabel CA-42

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
b_laszkiewicz
Początkujący użytkownik forum

Nokia 6021 i kabel CA-42

Post autor: b_laszkiewicz »

Mam pytanie. Brat kupił kabel do Nokii 6021 - CA-42 FooF - aby używać Simdaty. Jednak po podłączeniu i "odpaleniu" Nokia PC Suite`a i OTA przy próbie połączenia wyskoczył błąd: Nie wykryto modemu. W związku z tym mam pytanie. Czy ten kabel nie wykrywa telefonu jako modemu czy to ja coś sp**** przy instalacji ?? Sterowniki zainstalowałem. Dzwonki i inne <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> da się wrzucać, ale modemu nie wykrywa. Ktoś mi mówił, że można "na siłę" zainstalować modem, ale mam kabel, a nie mam telefonu na chwilę obecną. Jutro wpadnie znajomy co ma tą 6021 i będziemy walczyć, ale zanim zacznę wolałbym operować jakąś wiedzą na ten temat.

Proszę o pomoc, bo szkoda kabla wyrzucać ;-)

Pozdrawiam

A oto zdjęcie kabla:

Obrazek
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Nokia 6021 i kabel CA-42

Post autor: bio5 »

A innej opcji niż kabel nie bierzecie pod uwagę ?
Np. BT a kabel można zawsze sprzedać na allegro.
b_laszkiewicz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: b_laszkiewicz »

Brat śmiga właśnie na BT, ale kupił kabel, bo uważa, że przez kabel lepiej. Jeżeli już kupił to sprawdzimy czy lepiej :)

P.S. BT jest mój więc wolałbym go odzyskać żeby śmigać na swojej 6310i ;D
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zostaje jeszcze IRDA ale w tym przypadku BT będzie chyba lepszym rozwiązaniem niż kabel.Warto tez bylo trochę poświęcić czasu instalacji.Do kabla zapewne była jakaś płytka to najpierw się ją instaluje póżniej PC Siute.Restart kompa otwiera się okno PC Siute aby uzyskać połączenie i dopiero podłanczamy telefon.Jeśli i to nie pomoże trzeba zajrzeć na którym comie się zainstalował i podać to w ustawieniach PC Siute. Jaki komunikat masz na wyświetlaczu po podłączeniu kabla?Sprawdz w start ustawienia panel sterowania opcje modemu i modemy czy jest Nokia jako modem jesli nie ma dodaj.
Nie z każym kablem jest tak samo tzreba niekiedy sie pomęczyć.
Ale w twoim przypadku było pomysleć o BT.Było by juz po sprawie.
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

jeżeli poczytasz forum używając opcji szukaj to będziesz wiedzial dlaczego nie działa. Tak niestety jest ja wiem inni wiedzą tylko Ty nie wiesz....hehehe
a dlaczego boś leniwy;)
a jak już podłaczysz i będzie dzialać to twoim drugim pytaniem będzie dlaczego działa jak gprs a powinno być edge.. niestety odpowiedz znowu jest ta sama.
użyj opcji search
E160 Play
ODPOWIEDZ