Niby Wrocław, a zasięg jak w lesie - Dobór sprzętu i operatora

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lyczko
Początkujący użytkownik forum

Niby Wrocław, a zasięg jak w lesie - Dobór sprzętu i operatora

Post autor: lyczko »

Witam,
od niedawna mieszkam w podanej lokalizacji: 51.050224, 17.083657 i niestety jest ogromny problem z zasięgiem zarówno GSM, 3G jak i LTE
Aktualnie korzystamy z oferty telefonicznej Orange i jestem zmuszony dobrać jakąś umowę na internet mobilny (Neostrada tylko do 10Mb w tej lokalizacji) i raczej miałoby to pełnić rolę internetu stacjonarnego.
W telefonach (s10+, iphone 8) zasięg LTE na zewnątrz budynku na poziomie gruntu to max 1 kreska (w załączniku screeny z netmonstera), na 3G pokazuje czasem 3-4 kreski, ale download jeżeli uda się w ogóle zrobić to zaledwie 1-2Mb..

Testowo mam też kartę SIM T-mobile w routerze ZTE MF910, ale prędkościowo nie przekracza tam 1Mb/s

Proszę o pomoc w jaki typ sprzętu i sieci pójść.

Mam dostęp do dachu i mógłbym go wykorzystać, aczkolwiek cały sprzęt i główne centrum życia jest na poziomie gruntu, tj.3 piętra niżej

PS. Orange twierdzi, że w UKE toczy się postępowanie odnośnie nielegalnie wykorzystywanego wzmacniacza w tej okolicy, ale trwa to już kilka miesięcy i końca nie widać....
Screenshot_20200807-221236_NetMonster.jpg
Screenshot_20200807-221726_NetMonster.jpg
Screenshot_20200807-221848_NetMonster.jpg
Screenshot_20200807-221714_Speedtest.jpg
Screenshot_20200807-222130_Speedtest.jpg
Z góry dziękuję
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Niby Wrocław, a zasięg jak w lesie - Dobór sprzętu i operatora

Post autor: matek451 »

Wierzysz w bajki od Orange, sam sobie jesteś winien bo wybraleś niewłaściwego operatora na dodatek testujesz kolejne g.. czyli T-mobile korzystajacy z tego samego BTS-a NetWorks przy Warszawskiej 2, pasma LTE1800 , sygnał słabiutki a do tego jeszcze gorszy na LTE2100. Wybierasz operatorów gdzie ci operatorzy prakrtycznie nie istnieją, są ciency do bólu. W tej okolicy operator jest jeden a pozostali w tym tez Plus są daleko w tyle.
lyczko

Operatora zamierzam dopiero wybrać, testuje to co mam obecnie, bo przeprowadziłem się do wskazanej lokalizacji z miejsca gdzie Orange działało poprawnie.

Rozumiem, że wyborem jest masz Playa w Iwinach no i LTE2600?

Proszę o podpowiedź co do sprzętu, internet mobilny będzie opcją przejściową na okres do 0,5 roku, bo idzie światłowód, więc nie chcę inwestować nie wiadomo ile.

Nie mam żadnego routera z modemem (bo MF910 to nie liczę nawet), mam jedynie zwykłe routery typu archer c5.

Czerwona strzałka to "ja":
Bez tytułu.png
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pewny jesteś tego światłowodu, u mnie to idzie juz z 1,5 roku bo tyle jest spóźnienia i jak będzie za rok to się sam zdziwię. Oczywiście ze tylko Play, reszta to nieporozumienie, no i B818 do niego. A test na karcie odNowa Play za 5 zł, w ramach promocji 100GB za darmo na 30 dni, test na telefonie jak Orange.
lyczko

pewny, bo światło nie od Orange a od prywatnych, którzy wchodzą na ulicę właśnie, ale to i tak ok 3 miesięcy potrwa. Na Orange nie liczę a szkoda, bo byłoby taniej jednak.

Dzięki, dziś potestuje.
lyczko

Pomiary z przed chwili.
Niestety S10+ nie łączy mnie z LTE 2600 i co ciekawe 99% czasu podpięty jestem do dalszej stacji, tj. w Żernikach wrocławskich i niestety tylko LTE 1800.

Próbowałem wymusić pasmo aplikacja Samsung Band selection, ale za nic nie chce wskoczyć na nic więcej niż LTE1800, czasami jedynie było LTE1800A.

W załączeniu screeny zarówno dla LTE, jak i 3G.

Testy wykonane na zewnątrz, 2-3m nad gruntem

Ps. Zamówiłem na testy B818, ale w tym przypadku może warto od razu pomyśleć o jakiejś antenie?
ODPOWIEDZ