Mala siec WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
luk99
Początkujący użytkownik forum

Mala siec WIFI

Post autor: luk99 »

Witam.
Interesuje mnie cos takiego jak ponizej i teraz pare pytan :)

Chcialem z miejsca 1 do miejsca 2 i 3 udostępnić internet.

- miejscu 1 mam lacze dsl 6 mbit kafejka, wolne miejsca ethernet do podlaczenia routera (na dachu moge zamnotwać antene + maszt np. z rurki fi 50 )

- miejscu 2 chciał bym udostępnic internet na 2 komputery z WIFI (antena wielkosc dowolna)

- miejscu 3 chciał bym uzyskać iternet z miejsca 2, ew. bezpośrednio z miejsca 1 (ale tu moze byc juz problem z widocznośćia,antena byla by na balkonie wiec cos malego potrzeba by :)

Interesuja mnie tanie rozwiązania - siec koleżeńska ( jedynie www, sciaganie)
np.
3 x PENTAGRAM Cerberus WiFi 802.11g Lite (router, acces point) lub
tanie routery D-link np. D-Link DI-524 54Mb/s, LINKSYS WRT54GL-EU 1.1, Linksys BEFW11S4 v 4.0

Chetnie wysłucham wszelkich porad dot. zakupu sprzętu (np. ile router ma miec anten w miejscu 1 , 2 i 3 , jakie antenty zamnotwac jagi same czy dookolne np. w w miejscu 1 )

Koszt takiej instalacji max 1 tys zl (jak da rade :)

przykład
1. kafejka LINKSYS WRT54G + jagi 19dbi + 5 metrów - skierowana na pkt.2
2 LINKSYS WRT54G + 2 szt jagi 19dbi + kabel - jedna skierowana na pkt. 1 jedna skierowana na pkt. 3 (czy mozna kazda w innym kierunku ? czy moze lepiej jedna dookolna 12dbi !!! 360?)
3. LINKSYS WRT54G + jagi 19dbi + 5 m kabel - skierowana na pkt. 2

Czy takie cos da rade ?

Mam nadzieje ze w miare zrozumiale napisałem o co mi chodzi :)

Obrazek
6182

Re: Mala siec WIFI

Post autor: 6182 »

Ale chcesz ciągnąć net z hotspota w kawiarence :?:
Jeśli tak,w miejscu gdzie ma dochodzić sygnał z kafejki musisz zainwestować w dużą,paraboliczną antenę,i zrobić sieć mostkową (bridge).W miejscu drugim oczywiście też duża antena.
Jeśli zaś możesz ingerować w router w kafejce,tam też postaw dużą antene,będzie pewność sygnału 8)

Aha zanim cokolwiek postawisz,sprawdź laptopem sygnał :wink:
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Boże, co wy macie z tymi decybelami :? Na takie odległości to panele 10-13dbi. Ja to zrobiłbym tak. W cafe dajesz ap (np sparklan)+antena panel oczywiscie na maszcik zeby widziała ta druga. W domu 2 dajesz routerek z w trybie WISP czyli router w trybie klienta np SparkLAN WRTR-141 ktory to bedzie "pobierał" neta z cafe i rozdzielał po kablu. Do tego mozesz dac taka sama antenke. Do jednego z portów tego routera podpinasz kolejnego ap z antena panel i kierujesz na dom 3. Tam dajesz karte wifi + taki sam panel. Pamietaj o zachowaniu widocznosci.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

MaxFM pisze: oczywiscie na maszcik zeby widziała ta druga.
I tu właśnie jest problem, bo z tego rysunku wynika, że kawiarenka i punkt nazwany tu jako pkt.2 się nie widzą.
A przy braku widoczności może być mały problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ