Dzień dobry,
Chciałbym prosić o pomoc w wyborze modemu i anteny LTE.
Aktualnie posiadam internet orange na firmę z huawei b315. Zważywszy na orangeowy software nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie z którym BTSem się łącze, telefon natomiast skacze po różnych nadajnikach i generalnie mam tu tragiczny zasięg nawet na poddaszu wiec ciężko mi cos na nim sprawdzić. Mimo wszystko ze względu na położenie i częstotliwości które jestem w stanie wymusić używając LTE watch podejrzewam, że łącze się z tym BTSem
Tutaj są wyniki speedtestu i podgląd LTE watcha o godzinie 20:30 (router na najwyższym piętrze, parapet za oknem w stronę najbliższego BTSa - niestety po drodze jest las)
1800MHz
2100MHz
800MHz
Rozumiem z tego tyle, że 800MHz jest standardowo przeciążone a generalnie jakość sygnału jest tragiczna.
Mam teraz możliwość wzięcia nowego routera B535 lub B818 + chciałbym zakupić do tego jakąś antenę zewnętrzną. Pytanie, czy B818 będzie w tym wypadku lepszy czy B535 wystarczy. Jeżeli miałoby to coś zmienić to jestem w stanie i przytwierdzić 5 metrowy masz na ścianie budynku. Czy może z dobrą anteną byłbym w stanie złapać trochę bardziej oddalony BTS?.
Tak naprawdę satysfakcjonowało by mnie 30Mbps z agregacja. Aktualnie Internet przy mniejszym obciążeniu osiąga +- 15Mbps.
Pomoc w wyborze modemu i anteny LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum