Zwracam się z prośbą o poradę w doborze internetu LTE w mojej lokalizacji.
Sytuacja przedstawia się następująco:
Za kilka miesięcy (może trzy a może sześć- tego dokładnie nie wiadomo) w mojej lokalizacji będzie prowadzony światłowodów więc jak tylko będzie dostępny to na pewno na niego się przerzucę. Do tego czasu muszę jednak zadowolić się internetem LTE. Biorę pod uwagę oferty na kartę (gdzie Play wypada chyba najlepiej- chyba że jest coś konkurencyjnego ?), ewentualnie umowa 12 msc w Orange z urządzeniem. Myślę że 50-100GB internetu powinno mi wystarczyć. Obecnie mam telefon w Playu i internet nie chodzi rewelacyjnie. Zasięg jest niezły 2-4 kresek w budynku dla LTE. Na balkonie mam nawet 5 kresek (max). Prędkości jakie osiągam na telefonie w speedtescie to 1-15 Mbs na download i od 0,3 -8 na upload. Na zewnątrz budynku (balkon) jest generalnie troszkę lepiej. Sprawdzane na telefonie około godziny 22. Ogólnie szału nie ma, często zdarza się, że prędkość mocno spada (1Mb/s) i jest słabo nawet z przeglądaniem neta.
Orange z kolei ma sąsiad i nie chodzi mu to tak źle. Wysłał mi screena speedtestu, wyszło mu ok 18 Mb/s na download (ale mierzone w godzinach południowych). Twierdzi, że sprawdzał Play, ale Orange działa lepiej.
Moje screeny z netMonstera: Najbardziej skłaniam się ku ofercie Play na kartę + samodzielny zakup Huawei B535. Zastanwaiam się też nad orange z umową na 12 miesięcy. Z technicznych aspektów w ostateczności mógłbym wyciągnąć antenę zewnętrzną, jeśli miało by to znacząco pomóc. Czego bym oczekiwał to przynajmniej te stabilne 20 Mb/s. Czasem potrzebuje prowadzić wideokonferencje i chciałbym mieć w miarę pewne łącze.
Czy moglibyście coś doradzić, od którego operatora mogę się w mojej okolicy spodziewać realnie najlepszego transferu ? Co według was będzie ekonomicznie najlepszym rozwiązaniem? Czy powinienem wykonać jakieś dodatkowe pomiary? (jakie?)
Wiadomo, że nie chce podpisywać umowy na 24 miesiące u żadnego z operatorów, dlatego tymczasowo biorę pod uwagę tylko prepaid lub w ostateczności umowę na 12 miesięcy. W przypadku pakietu na kartę też nie chcę wydawać fortuny na sprzęt. Przeglądając forum, Huawei B535 wydaje się rozsądny, ma agregacje dwóch pasm i kosztuje w granicach 350-400zł.
Proszę o sugestię.
Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Piotr