Spadki z 50 mbit do 0,5 mbit - zmiana routera?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Spadki z 50 mbit do 0,5 mbit - zmiana routera?
Cześć,
Może na wstępie zaznaczę, że jestem absolutnie zielony w te klocki.
Przeprowadziłem się do rodzinnej miejscowości 2 miesiące temu i od tego czasu kombinowałem co można zrobić z internetem. Od kilkunastu była neostrada 10mbit, nic więcej nie założą.
Jedynym sensownym wyjściem jest LTE, ale zabrałem się za to trochę od złej strony może.
Jedyną opcją jaką brałem pod uwagę był internet nielimitowany, bez lejków. Taką ofertę ma chyba tylko t-mobile, kupiłem starter, w telefonie było ok, umowa podpisana.
Na modemie było tak sobie z zasięgiem, podjechałem do sklepu stacjonarnego dipola, wyjechałem z anteną A7054, wisi na dachu i jest duża poprawa.
Miejscowość: Kolonia Wierzchowisko, ul. Pogodna
Sprzęt: Alcatel linkhub cat 7 HH71VM
Antena: Dipol A7054
Diagnostyka routera: Mapka: Jak w tytule tematu, przez większość czasu jest względnie ok, prędkości 50/30 i okolice. Od czasu do czasu jednak coś się dzieje, przełącza się na jakiś BTS za górami za lasami czy coś... I prędkość leci na łeb, okolice 0,5 mbit, góra jeden. Trwa to kilka-kilkanaście minut i wraca do normy.
Wiem, że to nie jest dużo informacji, ale i tak chciałem was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Co powinienem zrobić, żeby to uczynić? Dzięki!
Może na wstępie zaznaczę, że jestem absolutnie zielony w te klocki.
Przeprowadziłem się do rodzinnej miejscowości 2 miesiące temu i od tego czasu kombinowałem co można zrobić z internetem. Od kilkunastu była neostrada 10mbit, nic więcej nie założą.
Jedynym sensownym wyjściem jest LTE, ale zabrałem się za to trochę od złej strony może.
Jedyną opcją jaką brałem pod uwagę był internet nielimitowany, bez lejków. Taką ofertę ma chyba tylko t-mobile, kupiłem starter, w telefonie było ok, umowa podpisana.
Na modemie było tak sobie z zasięgiem, podjechałem do sklepu stacjonarnego dipola, wyjechałem z anteną A7054, wisi na dachu i jest duża poprawa.
Miejscowość: Kolonia Wierzchowisko, ul. Pogodna
Sprzęt: Alcatel linkhub cat 7 HH71VM
Antena: Dipol A7054
Diagnostyka routera: Mapka: Jak w tytule tematu, przez większość czasu jest względnie ok, prędkości 50/30 i okolice. Od czasu do czasu jednak coś się dzieje, przełącza się na jakiś BTS za górami za lasami czy coś... I prędkość leci na łeb, okolice 0,5 mbit, góra jeden. Trwa to kilka-kilkanaście minut i wraca do normy.
Wiem, że to nie jest dużo informacji, ale i tak chciałem was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Co powinienem zrobić, żeby to uczynić? Dzięki!
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Spadki z 50 mbit do 0,5 mbit - zmiana routera?
Nie zrobiłeś nic prawidłowo, począwszy od wyboru routera oraz anteny, zobacz czy ten złom od Alcatela ma możliwość wyboru konkretnego pasma LTE oraz 2 pasm do agregacji LTE-A. Stacja NetWorks Wola Hankowska działa w agregacji 3 pasm LTE2100+1800+800, sygnał wyglada na LTE1800 T-mobile jako pasmo podstawowe z tego BTS-a, parametry tylko dostateczne i tragiczny SINR, antena Dipola słabiutka, zobacz parametry sygnału bez niej na samym tym elektrośmieciu od Alcatela w jej miejscu.
-
Złom od alcatela nie ma takiej opcji. Dostałem go razem z umową, nie jestem do niego jakoś bardzo przywiązany, więc nie będę się upierał, żeby przy nim zostać.
Nie mam możliwości sprawdzić teraz jak wyglądałby zasięg z niego w miejscu anteny. Mam jednak zrzuty parametrów jak podpiąłem antenę w domu, zanim zacznę skakać po dachu (większa operacja, nie do zrobienia po pracy o tej porze roku) Może to też będzie warte wspomnienia:
Zaraz po podpięciu anteny alcatel połączył mnie z innym bts, nie zapamiętałem jednak CellID, ale parametry prezentowały się mniej więcej tak:
RSSI: -40
RSRP: -70dBm
SINR: 14
Po odkręceniu złączy w celu przeniesienia modemu w inne miejsce i przykręceniu jeszcze raz połączyło mnie z 34915635, z parametrami jak z pierwszego posta.
EDIT: Odpiąłem i podpiąłem antenę, wyniki:
Nie mam możliwości sprawdzić teraz jak wyglądałby zasięg z niego w miejscu anteny. Mam jednak zrzuty parametrów jak podpiąłem antenę w domu, zanim zacznę skakać po dachu (większa operacja, nie do zrobienia po pracy o tej porze roku) Może to też będzie warte wspomnienia:
Zaraz po podpięciu anteny alcatel połączył mnie z innym bts, nie zapamiętałem jednak CellID, ale parametry prezentowały się mniej więcej tak:
RSSI: -40
RSRP: -70dBm
SINR: 14
Po odkręceniu złączy w celu przeniesienia modemu w inne miejsce i przykręceniu jeszcze raz połączyło mnie z 34915635, z parametrami jak z pierwszego posta.
EDIT: Odpiąłem i podpiąłem antenę, wyniki:
-
- Guru bezprzewodowy
W tej lokalizacji kluczowy jest sprzęt który agreguje minimum 2 pasma LTE2100+1800, oczywiście z mozliwością ich wymuszenia na routerze,płacisz za wybór tego szajsu, po pierwsze to pasm sobie sam nie wymusisz a po drugie toto nie obsługue agregacji LTE2100+1800, działa tylko na LTE1800+800 lub lte2100+800, więc na auto działa albo na pojedyńczym paśmie LTE1800/lte2100 lub ich agregacji z LTE800. A co do screenów to bez anteny sygnał na LTE800 rys.4 z tego BTS-a dostateczny, wcześniej połaczenie na rys 3 z LTE2100 sygnał słaby, z anteną rys1 to LTE1800, sygnał na 1800/2100MHz zawsze jest zbliżony. Brak parametrów z LTE1800 bez anteny ale pewnie bliskie tym z LTE2100 więc poprawa sygnału o około 10dB z antenami to tylko efekt przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz i pominięcie tłumienia ścian które wynosi właśnie około 10dB. To jedyny efekt użycia tych anten, na 1800-2100MHz zysk na czysto wynosi na nich 2-4dBm w zależności od długości kabli antenowych.Najbliższa stacja bazowa Networks z agregacja 4 pasm LTE2600+2100+1800+800 na kominie Mleczgalu.
-
Nie wystawiałem anten na zewnątrz jak je podpiąłem w domu. Podpiąłem je tylko w celu sprawdzenia czy przejściówki odpowiednie dokupiłem (alcatel nie ma SMA).matek451 pisze:Brak parametrów z LTE1800 bez anteny ale pewnie bliskie tym z LTE2100 więc poprawa sygnału o około 10dB z antenami to tylko efekt przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz i pominięcie tłumienia ścian które wynosi właśnie około 10dB.
Zwróć proszę uwagę na parametry z screena: Tutaj parametry chyba są w miarę ok, prawda? Jest jakaś możliwość wymuszenia pracy na tym bts? Oczywiście zmiana routera wchodzi w grę.
-
- Guru bezprzewodowy
To jest LTE800 z tego BTS-a, daleko nie jest stąd takie parametry, ale to pasmo z reguły jest przez to mocno obciązone, liczą sie pasma pojemnościowe LTE2100/LTE1800. Anteny wystaw na zewnątrz, przy tej odległości od BTS-a spełnią swoją rolę ale są szerokopasmowe więc router sam wybierze pasmo podstawowe z LTE1800/lte2100 i ewentualnie LTE800 do niego jako dodatkowe. Zobacz wieczorem jak działa LTE800 to jest ten CID z końcówką 595.
-
Anteny od dzisiaj są na dachu.matek451 pisze:To jest LTE800 z tego BTS-a, daleko nie jest stąd takie parametry, ale to pasmo z reguły jest przez to mocno obciązone, liczą sie pasma pojemnościowe LTE2100/LTE1800. Anteny wystaw na zewnątrz, przy tej odległości od BTS-a spełnią swoją rolę ale są szerokopasmowe więc router sam wybierze pasmo podstawowe z LTE1800/lte2100 i ewentualnie LTE800 do niego jako dodatkowe. Zobacz wieczorem jak działa LTE800 to jest ten CID z końcówką 595.
Jak rozumiem pierwszą rzeczą jaką powinienem zrobić to zmiana tego alcatela na coś z możliwością wyboru pasm. Jesteś w stanie na tym etapie podpowiedzieć co kupić?
-
- Guru bezprzewodowy
Trzeba było brać B818 z T-mobile, u tego operatora jest za symboliczną wręcz kasę, nikt świadomy nie bierze Alcatela. Mleko się rozlało więc pozostaje zakup minimum B535. Agreguje LTE2100+1800, zarzadzanie pasmami i diagnostyka za pomocą zewnętrznych aplikacji na Windows lub Android.
-
No cóż, za niewiedzę się płaci. Trzeba było od razu uderzać tutaj... Jeszcze nie minęły 2 tyg od podpisania umowy, więc może by wymienili za dopłatą. Przedzwonię w poniedziałek, warto spróbować.
Póki co dzięki za pomoc! Wieczorem sprawdzę jak to będzie działało na tym LTE800. Chociaż jak mówisz, że mocno obciążone to pewnie będzie dramat. Miłego dnia
Póki co dzięki za pomoc! Wieczorem sprawdzę jak to będzie działało na tym LTE800. Chociaż jak mówisz, że mocno obciążone to pewnie będzie dramat. Miłego dnia