Router LTE najlepiej zewnętrzny (2km od btsa)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router LTE najlepiej zewnętrzny (2km od btsa)
Hej!
Szukam czegoś co powieszę na kominie zasilę przez POE i podepnę pod router.
Najlepiej bez wifi i innych funkcji.
Do BTSa mam ok 2km, widzę go z dachu.
W załączniku screeny.
Zastanawiam się nad:
- huawei b2368 (sama część zewnętrzna)
- LHGG LTE6 (https://mikrotik.com/product/lhgg_lte6_kit)
Nie chcę ciągnąć anteny bo nie wiem czy uda mi się poprowadzić ją "na krótko", czyli musiałaby lecieć do garażu i powrót do routera na strych.
Są jeszcze jakieś sensowne alternatywy?
Wszyscy polecają B818, ale musiałbym ciągnąć anteny i ma niepotrzebne bajery (wifi).
Szukam czegoś co powieszę na kominie zasilę przez POE i podepnę pod router.
Najlepiej bez wifi i innych funkcji.
Do BTSa mam ok 2km, widzę go z dachu.
W załączniku screeny.
Zastanawiam się nad:
Nie chcę ciągnąć anteny bo nie wiem czy uda mi się poprowadzić ją "na krótko", czyli musiałaby lecieć do garażu i powrót do routera na strych.
Są jeszcze jakieś sensowne alternatywy?
Wszyscy polecają B818, ale musiałbym ciągnąć anteny i ma niepotrzebne bajery (wifi).
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Router LTE najlepiej zewnętrzny (2km od btsa)
Żaden z nich się nie nadaje bo stacja Play Wilkasy pracuje w agregacji 4 pasm LTE, to 5GR na światłowodzie.Zrób test na zewnatrz ale screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US i speedtest.
-
W sensie żeby szukać czegoś z agregacją większej ilości pasm?matek451 pisze:Żaden z nich się nie nadaje bo stacja Play Wilkasy pracuje w agregacji 4 pasm LTE, to 5GR na światłowodzie.
Znasz może jakiś taki router który mogę powiesić na zewnątrz?
We wtorek powinienem być na miejscu to zrobię test jest przez NetMonster.
Z dachu widzę tego BTSa: 24603 z miejscowość Wronka.
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście ze znam, nawet teraz korzystam i co cię ogóle interesuje BTS NetWorks Wronka, zrób test jak prosiłem i pokaż wynik.
-
Test zrobię we wtorek.
BTS Wronka mnie interesuje, bo z nim mi się PLAY łączy automatycznie będąc tam (jak dobrze wnioskuję po Network Cell Info).
Współrzędne: 54.007939, 21.713265
BTS Wronka mnie interesuje, bo z nim mi się PLAY łączy automatycznie będąc tam (jak dobrze wnioskuję po Network Cell Info).
Współrzędne: 54.007939, 21.713265
-
Sama część zewnętrzna Huawei raczej nie wchodzi w grę, bo ten zestaw stanowi jednolitą całość.bujnos pisze:Hej!
Zastanawiam się nad:
Miałem/mam (ale wystawiony na sprzedać, jak jesteś zainteresowany odezwij się na priv) wariant kierunkowy jako B2338-168 dla rodziców na wsi zainstalowany, żeby podnieść parametry transferu, bo komórka miała problem z zasięgiem do nadajnika 3km dalej. I z biednego transferu i problemów z zasięgiem, wyciągaliśmy tam transferu rzędu 60-80Mbps, to co najlepsze dla mnie, że antena była na strychu pod dachem, więc nie musiałem bujać się z masztami, etc. Co muszę przyznać robiło robotę, bo dzięki temu dodatkowo telefony się przestawiło na wi-fi callingi i skończyły się problemy również z jakością połączeń telefonicznych.
LHG akurat montowałem tydzień temu kuzynce (oferowałem swojego <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, ale, że na firmę faktura, koszty, etc. to była decyzja na nowy sprzęt) + hAP ac3 i w sumie bez szczególnego bawienia się w konfiguracji, wyłącznie na podstawie google maps w miarę poprawne ustawienie kierunku anteny na najbliższy BTS dawało wyniki rzędu 30-65Mbps. Przypuszczam, że jakbym antenę jeszcze bardziej wyniósł powyżej poziomu dachu, to rezultaty mogłyby być jeszcze lepsze. Aczkolwiek w jej przypadku to i tak już jest kolosalna różnica, bo do tej pory korzystali z archaicznego neta z netii, który w porywie miał 5mbps. W przyszłym tygodniu będę instalował bratu kuzynki LHGG, więc ciekaw jestem czy coś więcej wyciągnie ta antena. I czy jest sens dopłacać do tego portu gigabitowego.
-
- Użytkownik forum
fludi pisze:Sama część zewnętrzna Huawei raczej nie wchodzi w grę, bo ten zestaw stanowi jednolitą całość.bujnos pisze:Hej!
Zastanawiam się nad:
Miałem/mam (ale wystawiony na sprzedać, jak jesteś zainteresowany odezwij się na priv) wariant kierunkowy jako B2338-168 dla rodziców na wsi zainstalowany, żeby podnieść parametry transferu, bo komórka miała problem z zasięgiem do nadajnika 3km dalej. I z biednego transferu i problemów z zasięgiem, wyciągaliśmy tam transferu rzędu 60-80Mbps, to co najlepsze dla mnie, że antena była na strychu pod dachem, więc nie musiałem bujać się z masztami, etc. Co muszę przyznać robiło robotę, bo dzięki temu dodatkowo telefony się przestawiło na wi-fi callingi i skończyły się problemy również z jakością połączeń telefonicznych.
LHG akurat montowałem tydzień temu kuzynce (oferowałem swojego <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, ale, że na firmę faktura, koszty, etc. to była decyzja na nowy sprzęt) + hAP ac3 i w sumie bez szczególnego bawienia się w konfiguracji, wyłącznie na podstawie google maps w miarę poprawne ustawienie kierunku anteny na najbliższy BTS dawało wyniki rzędu 30-65Mbps. Przypuszczam, że jakbym antenę jeszcze bardziej wyniósł powyżej poziomu dachu, to rezultaty mogłyby być jeszcze lepsze. Aczkolwiek w jej przypadku to i tak już jest kolosalna różnica, bo do tej pory korzystali z archaicznego neta z netii, który w porywie miał 5mbps. W przyszłym tygodniu będę instalował bratu kuzynki LHGG, więc ciekaw jestem czy coś więcej wyciągnie ta antena. I czy jest sens dopłacać do tego portu gigabitowego.
Daj znać jak po montażu LHGG. Myśle o tym rozwiązaniu na trudny teren (lasy, górki) na działkę.
-
W załączniku pomiary. Generalnie przy kominie mam RSSI ok -50dBm, pod dachem na strychu -80dBm.matek451 pisze:Oczywiście ze znam, nawet teraz korzystam i co cię ogóle interesuje BTS NetWorks Wronka, zrób test jak prosiłem i pokaż wynik.
Telefon na dachu w speedtest.net wyciska 116/28Mbps
-
- Guru bezprzewodowy
Wilkasy, BTS na kościele, sygnał na LTE2600 poprawny, podobnie jak na LTE2100 i LTE1800 więc agregacja tych 3 pasm załatwi sprawę.
-
A masz jakąś propozycję sprzętu na to?matek451 pisze:Wilkasy, BTS na kościele, sygnał na LTE2600 poprawny, podobnie jak na LTE2100 i LTE1800 więc agregacja tych 3 pasm załatwi sprawę.
-
- Guru bezprzewodowy
Na dziś z dostępnych to B818 z anteną Dual LTE 1800-2600MHz a z zewnętrznych CPE LTE/5G Huawei 5G CPE WIN z Aliexpress
-
A czy poza Huawei 5G CPE WIN jest coś dobrego zewnętrznego aby nie ściągać z Chin?
-
- Użytkownik forum
Pan K pisze:fludi pisze:Sama część zewnętrzna Huawei raczej nie wchodzi w grę, bo ten zestaw stanowi jednolitą całość.bujnos pisze:Hej!
Zastanawiam się nad:
Daj znać jak po montażu LHGG. Myśle o tym rozwiązaniu na trudny teren (lasy, górki) na działkę.
@fludi - Sprawdziłeś jaki ten LHGG działa? Będę w wtorek sprawdzał wersję LHG, czy wyciągnę z chaosu LTE2600 jakiś sygnał.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
bujnos pisze:A czy poza Huawei 5G CPE WIN jest coś dobrego zewnętrznego aby nie ściągać z Chin?
https://www.play.pl/telefony/zte/zte-ne ... 4001297899
Pozdrawiam