Witam
Nie bardzo wiedziałem gdzie przykleić te pytanie. Jeśli nie w tym miejscu to proszę się nie irytować.
Do rzeczy. Stoję przed wyborem internetu. Obecnie posiadam internet mobilny OTVARTA poprzez sieć Plus.
Do btsa z Plus mam ok 900m widzę go z okna - bez żadnych przeszkód. W nocy prędkość na speed test dochodzi do 100mbs natomiast w dzień od 0,5 do 3mbs rzadko więcej (pomiar z kartą w smartfonie). Trochę to irytujące dla tego myślę nad zmianą.
Do wyboru mam Play - bts ok 600m też z widzialnością bez przeszkód oraz radiowy.
Zakupiłem kartę Paly i od kilku dni testuję
Jest ona w routerze TL-MR6400. Tu prędkości utrzymują się średnio 30mbs w nocy a w dzień 15mbs
Mam jeszcze wybór radiowego, którego nadajnik jest najbliżej ok 300m a daje mi prędkość wg umowy 30mbs
Te wszystkie prędkości co podałem to oczywiście pobieranie
Moja lokalizacja to Chełmno oś Wybudowanie
W mieście dwa bts Play i dwa Plus. Te btsy dostają sygnał z miejscowości Świecie btsa, który jest oddalony ode mnie ok 7,5km i także w dobrej widzialności bo stoi na górce.
Pomiary mogą być trochę nie fachowe bo robione nie na jednym sprzęcie tylko na różnych w jednym czasie czyli smartfon, router bez wi-fi po kablu no a radiowa to wiadomo router i wifi.
Teraz sedno
Mój obecny usługodawca OTVARTA
- 45zl miesięcznie już w trakcie rezygnacji
- Play 70zl 200Gb i do tego routerHuawei 4G Router 3 Prime (kat. 19) B818
- Radiowy 69zl i 30mbs nie limitowany (obecnie mam pożyczony od kolegi w abonamencie do 20mbs i tak chodzi od 15 do 20 średnio)
I pytanie co wybrać?
Dla czego ta moja sieć obecna w nocy taka szybka a w dzień kaszanka czy może jest szansa na przyspieszenie?
Mam nadzieję, że przedstawiłem sprawę zrozumiało
Proszę o pomoc jeśli da za co z góry dziękuję
Jeśli są jakieś pytania odnośnie doprecyzowania mojego wywodu dopowiem.
Oczywiście nie jestem w tej dziedzinie fachowcem i przepraszam jeśli są jakieś nie właściwe stwierdzenia.
Pozdrawiam Mariusz
Internet OTVARTA Play czy Radio
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet OTVARTA Play czy Radio
Pokaż obrazki z poziomem sygnału sieci komórkowych (opisy jak to zrobić w co drugim poście na forum). W dzień i w nocy.
Nie pomagam na PW!
-
Witam
Dzięki za odpowiedź
Tak na szybko zrobiłem pomiar ok godziny 12.
Proszę zerknąć czy takie mogą być.
No a w nocy zrobię nocą
Dzięki i pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź
Tak na szybko zrobiłem pomiar ok godziny 12.
Proszę zerknąć czy takie mogą być.
No a w nocy zrobię nocą
Dzięki i pozdrawiam
-
Witam
Kolejny pomiar ok godziny 21
Kolejny pomiar ok godziny 21