Cześć,
Jestem nowy na forum, poczytałem trochę wątków o dobraniu anten do routerów itp, jednak chciałbym opisać swoją sytuację, może ktoś podpowie jakie będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie.
Lokalizacja orientacyjnie: 50.77318, 20.69344
W chwili obecnej używam w domu routera Huawei B315-S22 bez żadnych anten (siec plus). Internet raz działa w miarę dobrze (używam głównie do przeglądania stron, sporadycznie jakiś film na YT) a momentami nie działa zupełnie - nie da się załadować nawet najmniejszej strony mimo, że wg routera zasięg LTE jest - np 2 z 4 kresek na routerze.
Podobnie jest tu niestety z zasięgiem GSM - wszystko zależy od sieci (testowane T-Mobile i Plus) oraz modelu telefonu. Iphone (plus oraz Tmobile) oraz lekko starszy Huawei (plus) zapewnia zasięg do rozmów telefonicznych ale nie w każdym miejscu w domu. Motorola w sieci Tmobile jest kompletnie odcięta od świata.
Chciałbym ogarnąć internet w domu, nie za bardzo się na tym znam dlatego proszę o pomoc w dobraniu operatora (chciałbym testować na kartach prepaidowych, jak znajdę odpowiedniego to zdecyduję się na abo), ewentualnie routera jeśli obecny jest słaby lub ewentualnie anteny zewnętrznej.
Czy jeśłi najbliżej mnie w teorii są 2 nadajniki z Orange to powinno to zapewnić najlepsze parametry z tej sieci?
Lokalizacja domu jest na wzgórzu, ale dookoła niestety sporo drzew i lasów.
Z góry bardzo dziękuje za podpowiedzi.
Pomoc w dobraniu operatora, routera i anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w dobraniu operatora, routera i anteny
Sam się skazałeś na kiepski internet, w takiej lokalizacji podstawa jest skuteczna antena kierunkowa, na dodatek wybrałeś najgorzej czyli Plusa więc masz syf na LTE900. A teraz testujesz kolejnego nie tego operatora i przymierzasz się do kolejnego zamiast wybrać tego który ma tam najlepszą infrastrukturę na BTS-achw Morawicy i Daleszycach.
-
- Początkujący użytkownik forum
Router to pozostalosc po internecie z innej lokalizacji - bez problemu moge go wymienic na inny.
Nie znam sie na temacie, dlatego zalozylem watek i licze na pomoc a nie tylko informacje ze cos zeobilem zle - bo to juz wiem.
Bardzo bym prosil o pomoc w dobraniu nowego operatora, routera i anteny.
Nie znam sie na temacie, dlatego zalozylem watek i licze na pomoc a nie tylko informacje ze cos zeobilem zle - bo to juz wiem.
Bardzo bym prosil o pomoc w dobraniu nowego operatora, routera i anteny.
-
- Guru bezprzewodowy
Zacznij od testów Play na tym B315 wystawionym na zewnatrz, sprawdź po kolei LTE2600, lte2100, LTE1800 i LTE800.