Router do Plusa LTE+ na wsi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Horuss
Początkujący użytkownik forum

Router do Plusa LTE+ na wsi

Post autor: Horuss »

Cześć,
Potrzebuję internetu do nowej wiejskiej lokalizacji: https://goo.gl/maps/BmQvu7oezRB4Z3JeA
Po kilku dniach testów o różnych porach z kilku apek na Androidzie, wybór idzie raczejna Plusa.
- T-Moblie to tragedia, brak LTE, prędkości w porywach do 1 mbps
- Orange i Play podobnie i nieźle (skaczą pomiędzy LTE i 3G, prędkości maksymalne jakie się pojawiały to 8 mbps, ale najczęściej w granicach 3-6)
- a Plus jako jedyny łapie LTE+, wtedy jest ładnie (6-20 mbps), a czasem LTE (wtedy 2-8 mbps). Maszt: Zabierzów ul. Cmentarna (id 20440) - ok 3 km.

Jaki polecacie router w tej sieci i lokalizacji? Wziąłem na próbę ZTE MF286R z oferty Plusa i jestem średnio zadowolony. Telefon znacznie częściej siedzi mi na LTE+, a router na LTE, prędkości są proporcjonalnie dwa razy mniejsze. No i zdarzają się dłuższe okresy, gdzie nie może wyjść powyżej 1 mbps, a to już poniżej granicy komfortu.
Z dodatkowych ficzerów fajnie jakby miał możliwość wpięcia dysku po USB, ale to nie jest must-have.
Screenshot_20201205-132311_Network Cell Info Lite.jpg
Screenshot_20201116-163048_Network Cell Info Lite.jpg
Screenshot_20201116-163130_Network Cell Info Lite.jpg
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Router do Plusa LTE+ na wsi

Post autor: matek451 »

Co to za bzdury?
Horuss
Początkujący użytkownik forum

Re: Router do Plusa LTE+ na wsi

Post autor: Horuss »

mógłbyś rozwinąć? jeśli powinienem podać więcej szczegółów to proszę, podaj konkretnie co, chętnie podam - nie jestem ekspertem w temacie, dlatego piszę tu o poradę
ODPOWIEDZ