Stary sprzęt - co zamiast NetMonster?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tniw
Początkujący użytkownik forum

Stary sprzęt - co zamiast NetMonster?

Post autor: tniw »

Mam trupa LG E610 - w sam raz "do psucia" na początek.
Problem w tym że nie idzie zaktualizować OS na tym urządzeniu, ze wszystkimi konsekwencjami.
Jaką apkę do analizowania sieci polecilibyście zamiast NetMonster?
Bo Google Play stwierdził na dzień dobry że NetMonster na w/w platformie nie pójdzie.

Czy jest jakiś zamiennik, coś zbliżonego co moglibyście polecić?

Na razie ściągnąłem to
https://play.google.com/store/apps/deta ... monitoring
ale poza wygodnym wykresem pozwalającym popatrzeć jak zmienia się sygnał w różnych miejscach i jak przełącza między transponderami (zmieniające się CID) i kilkoma podstawowymi parametrami to chyba są podstawy cienia wstępu do wprowadzenia do tematyki GMS-ów nieporównywalne z NetMonster (ze screendumpów sądząc)...

Z góry przepraszam i wdzięczny będę za link jeśli temat już był...

PS. Jestem początkującym jednokomórkowcem i dinozaurem (tj. do tej pory nie używałem smartfona).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Stary sprzęt - co zamiast NetMonster?

Post autor: wojteks »

Nie ma LTE więc w zasadzie tylko do rozmów się nadaje, to zabytek nie przydatny do monitorowania współczesnych sieci LTE.
Nie pomagam na PW!
tniw

OK, dzięki.
tniw

Poeksperymentowałem, ale dalej ewidentnie czegoś podstawowego mi tu brak:

- Dorwałem Huawei P8Lite (tak, sprawdziłem, to niestety też stary złom - w sensie rozważanej tu sprawy - sprzed 5 lat), Android 5.0.1 / EMUI 3.1 i aktualizacja oczywiście nie działa, nie mniej NetMonster nawet się zainstalował,
- Dziś dorwałem jeszcze jakiś inny sprzęt (sory, nie spisałem marki, uzupełnię później) z Androidem >=10, też się zainstalował.

Niestety w obu przypadkach zamiast kwiecistych screenów z choinką parametrów pokazuje mi raptem 4 linijki nie wyglądające na soczyste technikalia jak ludzie tu w tematach wklejają... (Na tym drugim chyba był uprzejmy pokazać BTS-y innych operatorów lub alternatywne tego samego operatora, poza tym pokazał odległość do BTS-a z którym aktualnie szedł, nawet dość precyzyjnie.)

Co tu trzeba podziałać żeby to było po bożemu?
- Ściągnąć bazę danych tak jak chce na początku (co jednak ma baza do pomiarów? - rozumiem że to tylko podkładka do mapy?),
- Zainstalować jakiś SDK? Dłuższa wycieczka na fora Androida (sory, jestem zielony)?
- Zadeklarować się jako developer?
- Zrootować urządzenie?
- Skołować urządzenie ze ściśle określonym prockiem/radiem na którym wiadomo że działa z pełną funkcjonalnością?
- Przejść w jakiś magiczny tryb serwisowy / wbić kodów serwisowych?
- Coś jeszcze innego, o co otwartym tekstem się nie pyta?

Przepraszam za otwarte pytania, ale kwestia podstawowa, nie siedzę w tym i kompletnie nie wiem gdzie szukać.
Gdzie to trzeba podklepać/zaczytać? Bo na razie to lamer ze mnie totalny...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Instalujesz netmonster i nic więcej, pokaż obrazek jaki się pokazuje po włączeniu tego programu.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ