Jaki router (i czy w ogóle) do internetu mobilnego T-mobile na kartę

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamila291
Początkujący użytkownik forum

Jaki router (i czy w ogóle) do internetu mobilnego T-mobile na kartę

Post autor: kamila291 »

Mam prośbę o pomoc w ocenie jakości mojego internetu mobilnego, czy da się poprawić wyniki na innym sprzęcie (routerze). Normalnie używam smartfona do udostępniania internetu.

W obecnej lokalizacji jestem tymczasowo (praca zdalna), internet po "kablu" duuuużo gorszy (poniżej 10 Mbs.. np 7,7 download i upload mniej niż 1, np. 0.87 Mps)

To tak, teren wiejski, ale mieszkam w odległości 600 metrów od stacji nadawczej (na wieży kościoła), brak przeszkód po drodze.
Pasma LTE na stacji to 1800, 2600 i 800 - to ostatnie podobno najlepsze.

Prędkość - jak w załącznikach, dwa dla porównania, robione nocą ;) za dnia jest niżej. Ale najczęściej wychodzi 25-30 Mb/s.
Siła sygnału - ok -100 dBm, podobno dobra.

Reszta różnych danych, których nie potrafię zanalizować w załącznikach.
Zastanawia mnie dlaczego, przy wydawałoby się idealnych warunkach, blisko nadajnika, dobre pasma np. siła sygnału nie jest wyższa? Czy to znaczy, że to maksimum możliwości?

Czy w takim razie opłaca sie kupować router? Bo może komórka to za mało?

A jeżeli router, to zasadnicze pytanie - który?

Bardzo dziękuję za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router (i czy w ogóle) do internetu mobilnego T-mobile na kartę

Post autor: matek451 »

Tylko speedtest przydatny ale nie z tej godziny, reszta nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, aplikacja tylko NetMonster, a stacja to jest nędza z gołym LTE800, słaby sygnał na tym pasmie. Ogólnie dramat i syf , tylko stacja Miejska Dabrowa czy Brzóza działaja w agregacji 3 pasm LTE.
kamila291

ale stacja ma przecież nie tylko gołe 800; głosno myślę, przy charakterystyce byly podane inne, więc mnie to zdziwilo :(
Ostatnio zmieniony 2020-12-17, 09:49 przez kamila291, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Wstaw proszę screen z Netmonstera gdzie widzisz coś więcej niż 800 MHz. To co linkujesz to pozwolenia radiowe. Operatorzy biorą częstotliwości na wyrost. Niekoniecznie potem je włączają.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

To jest klasyczna bieda stacja only 800/900MHz z gołym LTE800, przykład jak nie należało budować sieci NetWorks, tylko sasiednie które podałem maja agregację pasm LTE
kamila291

Ok, dzięki. Zainstalowałam NetMonster - super!

Wygląda na to, że lepszym operatorem (?) byłby Play.

Ale mnie to mocno dziwi, bo swój numer i mobilny internet mam w zestawie w Play i był on zawsze baaaardzo wolny, i w praktyce i w teorii. Nie da się używać. Myślałam, że to Play ma u mnie kiepski zasięg, dlatego nawet go nie brałam pod uwagę. Ale może to ograniczenie w ofercie, którą obecnie mam (?). Może dedykowany internet na kartę byłby lepszy? Wzięłam T-mobile, no bo zasugerowałam się tym, że blisko stacja nadawcza.

W każdym razie - wysyłam dane z Net Monster i dla czystego porównania (bo godzina nie ta, prawda? ;) ), testy prędkości na karcie T-mobile i karcie Play (SpeedTest w aplikacji na telefon)
matek451
Guru bezprzewodowy

W Play są szczatki sygnału na zasiegowym LTE800 stąd kiepskie prędkości ale stacja Miejska Dabrowa to agregacja LTE2600+2100+1800+800 więc ma potencjał.Przy odpowiednim sprzęcie i antenie można uzyskać z niej niezłe prędkości. Telefon skacze też na LTE800 z Brzózy, to stacja z LTE2100+1800+800
kamila291

Ok, brzmi obiecująco. :) Tylko mnie od stacji w Miejskiej Dąbrowie dzieli 3 km. Mimo to będzie ok? Mogę wystawić antenę za okno ;)

Bardzo proszę o polecenie sprzętu, czy coś oprócz tego, żeby obsługiwał LTE 800-2600 jest wazne? Domyslam się, ze antena, rozumiem, ze zęwnętrzna najlepiej.

Czy podac jeszcze jakieś dane?
ODPOWIEDZ