Dobór anteny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
erkloi
Użytkownik forum

Dobór anteny

Post autor: erkloi »

Czytam i czytam i i dalej czytam tym mniej wiem.
Sprawa ma się następująco:
Sieć: T-mobile
Router: 535 od Huaweya
BTS to T-Mobile (26002) ID: 27206 (N!) (a więc tylko 800-1800-2100)
Odległość od stacji: 3,56 km w linii prostej

Z samego rutera takie parametry po wymuszeniu pasm:
IMG_20201221_224637.jpg
(na ruterze od 2 do 4 kresek zależnie od pogody)

Więc jak widać cudów nie widać. Router stoi na strychu w oknie skierowany (na tyle na ile to możliwe) w stronę nadajnika.

Docelowo antena będzie w tym samy miejscu lub ewentualnie jakieś 3,5-4m wyżej na kominie. Wiem, że długość kabla ma znaczenie więc biorę różne opcje - w wersji dla mnie idealnej (a więc router w pokoju) - kable długości około 10- 12m, - w wersji ewentualnej kabel długości około 6m a wersja ostateczna (najmniej wygodna dla mnie, ale wykonalny - 1-3m.

I teraz pytanie: Jaką antenę zastosować. Myślę, że na 800 nie ma się co zawieszać, bo zapchane więc w grę wchodzi agregacja 1800-2100. Proszę podpowiedzcie coś. Bo nie sztuka kupić super hiper hantenę z aledrogo z uzyskiem 40dbi czy innych kosmicznych parametrów z bylejaki kablem będzie gorzej niż przy samym ruterze więc proszę o podpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dobór anteny

Post autor: wojteks »

Skoro masz B535 to możesz agregować 1800-2100, antena 1800 lub 1800-2600.

Pokaż jakieś speedtesty z 1800 i 2100 oraz test z agregacji 1800-2100
Nie pomagam na PW!
erkloi
Użytkownik forum

Testy sprzed chwili:
Untitled-1.jpg
Różnica taka, że przez ostatnie kilka dni mgła, niebo zaniesione, że w 100% - ogólnie widoczność słaba. Dziś słońce wychyla się zza chmur, czysto i przejrzyście.
Wymagań nie mam wielkich i te 20/10 by mnie zupełnie zadowoliło ale żeby bylo stabilnie względnie.
Przy gorszej pogodzie jednak jest mocno skokowo - od 7-10 w jednej minucie do kilku kb w kolejnej. Więc moje wymaganie to - nie musi być szybko byle było względnie stabilnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikt nie obieca że będzie stabilnie, taki urok internetu mobilnego, dziś działa dobrze jutro gorzej albo lepiej, zrób kilka speedtestów jeden po drugim w porze większego obciążenia i zobaczysz że to pływa.
Nie pomagam na PW!
erkloi
Użytkownik forum

Nie no wiem że pływa - niestety w mojej lokalizcji dopiero kopią coś pod światłowód więc jeszcze sporo wody w okolicznym ścieku musi upłynąć zanim się go doczekam. Ale to co mam chciałby jednak odrobinę bardziej ustabilizować bo jak sam widzisz na powyższych skrinach w pierwszym poście jak i tu - jest co poprawić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Chciałes T-mobile to masz, jest bez limitu, niestabilnie a wieczorami pewnie wolno i nie jest to kwestią pogody. Widać że stacja obsługuje duzy obszar, szczególnie sektor z którego korzystasz dobrze ze chociaż ma 3 pasma , dużo nie zawsze znaczy dobrze. Speedtesty z godzin 19-23 bo o 9 rano to na BTS-ie hula wiatr a nie klienci. Sygnał na wszystkich pasmach słaby, antena to od poczatku powinna być kupiona, poprawi i ustabilizuje parametry sygnału ale czy i jak to wpłynie na prędkośći trudno powiedzieć.
erkloi
Użytkownik forum

matek451 pisze:antena to od poczatku powinna być kupiona, poprawi i ustabilizuje parametry sygnału ale czy i jak to wpłynie na prędkośći trudno powiedzieć.
O! I tu dochodzimy do sedna - jaką antenę?

Czy coś panelowego, czy coś kierunkowego, czy coś konkretnego z modelu. Najczęściej polecane są Cybertech Dual LTE 15dBI albo 2x ATK-504 ale znowu w innych miejscach cybertechowe deski są krytykowane a w jeszcze innych miejscach atk-504 rónież dostahją po nosie jako takie se chińczyki.
Znowu ktoś podpowiedział że przy moich potrzebach i limicie 20mb to 2x504 to niepotrzebny wydatek bo i na czymś tańszym da radę.
Na tyle się orientuję że allegrowe 60 dbi uzysku można sobie między elektrośmieciowe bajki wsadzić, ale też średnio mi się chce wierzyć że małą dookolna na magnes do dachu antenka 20 centymetrowa ustabilizuje sprawę (a z taką opinią się rónież spotkałem.
Stąd moje pytanie o podpowiedź co kupić i na jak długim kablu co by cały uzysk z anteny w kabel i złączki nie poszedł.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przy ATK-504 masz mozliwość poprawy sygnału na wszystkich 3 pasmach LTE, Cybertech tylko LTE2100/1800 , brak aktualnych speedtestów z godzin szczytu więc trudno się odnieść do pytania bo LTE800 bywa zapchane na amen, testy sprzed pół roku po 20 pokazywały ze szału to tam nie ma nawet na pasmach pojemnościowych LTE, wątpię aby się poprawiło.
erkloi
Użytkownik forum

Czyli z tych 2 raczej atk. A coś innego niż atk?
A co do 800 to szału nie ma zapchane dość mocno co jest oczywiste więc świec stawiam na 1800-2100.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pochwal się speedtestami z godzin wieczornych na LTE1800 i LTE2100 i ich agregacją , na czas testu B535 wystaw na zewnatrz, do tego screeny z LTEWatchH bo antenę dobiera się zawsze na podstawie pomiarów sygnału na zewnątrz. Bez LTE800 wystarczy pewnie Cybertech , zawsze trochę kasy zostanie w kieszeni na Święta.
erkloi
Użytkownik forum

Nie za bardzo mam możliwość w tej chwili wystawienia rutera w na zewnątrz w kierunku nadajnika. Jednak obecnie ruter stoi na strychu (czyli może jakieś 2 metry niżej niż byłby maszt docelowy) jakieś 5 cm przed szybą dużego okna pokojowego skierowany na tyle precyzyjnie na ile to możliwe w stronę nadajnika (mam nadzieję, że szyba nie zakłóca aż tak bardzo sygnału.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Niby jak można skierować router z antenami dookólnymi w kierunku stacji bazowej?

Skoro stoi w oknie to otwórz okno i wystaw go na parapet zewnętrzny, współczesne szyby mocno tłumią sygnał radiowy.
Nie pomagam na PW!
erkloi
Użytkownik forum

Problem w tym, że nie jest to współczesne okno a stare drewniane z pojedynczą szybą a zamontwane było 40 lat temu i jego otwarcie średnio jest możliwe.
erkloi
Użytkownik forum

Testy sprzed chwili:
suma-221220202225.jpg
Godzina około 22:00
Pogoda mocno pochmurna i deszcz temp koło 5 na plusie
router na strychu (wysokość 2 piętra) 5 cm od pojedynczej szyby starego dużego okna.

Jakieś propozycje albo sugestie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Takie same jak wcześniej, najlepsza mozliwa antena 1800-2600 i agregacja 3 pasm.
Nie pomagam na PW!
erkloi
Użytkownik forum

Z tego co się orientuję ten ruter agregować może jedynie dwa. Ale.mnirjdza o to - w związku z tym jaką antenę polecacie albo jakie anteny.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Najprościej będzie kupić Cybertecha, przetestować i w razie czego odesłać. Wymyśl coś, żeby kable nie były dłuższe niż 5m, bo inaczej cała zabawa nie ma sensu, większe straty na kablu, niż uzysk z anteny.
erkloi
Użytkownik forum

tomekwwa pisze:Najprościej będzie kupić Cybertecha, przetestować i w razie czego odesłać. Wymyśl coś, żeby kable nie były dłuższe niż 5m, bo inaczej cała zabawa nie ma sensu, większe straty na kablu, niż uzysk z anteny.
O! I to jest konkretną odpowiedź. Tak właśnie myślałem dlatego brałem pod uwagę kilka różnych opcji długości kabli. Jeśli mam wyjść na zero ma dłuższym kablu to wolę router zostawić na strychu o zastosować jakiś repeater do rozsiania sygnału dalej.
A i jeśli cybertecha to który dokładnie model byś polecił?
https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Czy moze
https://www.cybertech.com.pl/p115,anten ... -mimo.html
A może coś jeszCze innego do moich wymagań i oczekiwań.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Ta pierwsza lepiej radzi sobie z 2600 i ją bym proponował przetestować.
erkloi
Użytkownik forum

No i pięknie - antena robi robotę. Dziękuje za pomoc.
duke
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: duke »

erkloi pisze:No i pięknie - antena robi robotę. Dziękuje za pomoc.
Podzielisz się ile zyskałeś dzięki antenie?
ODPOWIEDZ