Wybór operatora
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór operatora
Witam,
Mieszkam w małej miejscowości w woj Mazowieckim .Moje położenie 52.38'10.08'N 19.53'38.65'E miejscowość Zagroba 09-230
Wybrałem operatora Play ponieważ najlepiej działa testy wykonywałem na wszystkich operatorach wokół Mnie pasma wymuszałem .
Router na jakim wykonywałem testy to b818-260 5G .
Najlepiej działa Play gdzie osiągam prędkości rzędu 80mb/s lecz nie mogę ustawić połączenia 2600MHZ Bielsk tzn jest tylko na dachu.
Plus który w Bielsku ma tylko 2600mhz i 1800 mhz nie ma innych częstotliwości a prędkość jest rzędu 10mb/s download 0.5 mb/s upload
T-mobile ustawiony na Bielsk agreguje pasmo 2600mhz ale bardzo słabe wyniki 6mb/s , z drugiej strony domu tzn nadajnik w miejscowości Starozreby nie agreguje pasma 2600mhz a na auto około 10mb/s na 1mb/s .
Orange to totalna porażka nie wiem czemu przecież to nadajniki te same co T-mobile .
Dlatego wybrałem Play (nie mam żadnej umowy ani nic ) Ale może popełniłem błąd . Stacjonarnie mam internet radiowy 10mb/s na 1mb/s .
Tego Internetu potrzebuje do działalności którą prowadzę i zależy Mi żeby upload był jak największy ponieważ idzie wszystko na live i na 1 mb/s uploadu nie daje rade.
Dodatkowo chce dokupić antenę (cena bez znaczenia ,temat założony w innym dziale) Ale nie wiem czy dobrze dobrałem dostawce ?
Z jaką aplikacją porobić zdjęcia czy coś innego , dzięki za pomoc
Ps. Co oznacza ze w Bielsku nadajnik Plusa ma tylko 2600mhz na btsearch ?
Mieszkam w małej miejscowości w woj Mazowieckim .Moje położenie 52.38'10.08'N 19.53'38.65'E miejscowość Zagroba 09-230
Wybrałem operatora Play ponieważ najlepiej działa testy wykonywałem na wszystkich operatorach wokół Mnie pasma wymuszałem .
Router na jakim wykonywałem testy to b818-260 5G .
Najlepiej działa Play gdzie osiągam prędkości rzędu 80mb/s lecz nie mogę ustawić połączenia 2600MHZ Bielsk tzn jest tylko na dachu.
Plus który w Bielsku ma tylko 2600mhz i 1800 mhz nie ma innych częstotliwości a prędkość jest rzędu 10mb/s download 0.5 mb/s upload
T-mobile ustawiony na Bielsk agreguje pasmo 2600mhz ale bardzo słabe wyniki 6mb/s , z drugiej strony domu tzn nadajnik w miejscowości Starozreby nie agreguje pasma 2600mhz a na auto około 10mb/s na 1mb/s .
Orange to totalna porażka nie wiem czemu przecież to nadajniki te same co T-mobile .
Dlatego wybrałem Play (nie mam żadnej umowy ani nic ) Ale może popełniłem błąd . Stacjonarnie mam internet radiowy 10mb/s na 1mb/s .
Tego Internetu potrzebuje do działalności którą prowadzę i zależy Mi żeby upload był jak największy ponieważ idzie wszystko na live i na 1 mb/s uploadu nie daje rade.
Dodatkowo chce dokupić antenę (cena bez znaczenia ,temat założony w innym dziale) Ale nie wiem czy dobrze dobrałem dostawce ?
Z jaką aplikacją porobić zdjęcia czy coś innego , dzięki za pomoc
Ps. Co oznacza ze w Bielsku nadajnik Plusa ma tylko 2600mhz na btsearch ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Wybór operatora
Wybrałeś najlepszego operatora w tej okolicy. Antena zewnętrzna przede wszystkim poprawi upload.
Nadajniki te same ale obie sieci mają różną ilość klientów w danej okolicy i własne pasma (dawniej współdzielili LTE1800 i UMTS900)
Plus ma w Bielsku również 1800 i 900 (pasmo zasięgowe wolne i przeważnie bardzo przeciążone) bo korzysta również z częstotliwości Aero2 (spółka zależna Cyfrowego Polsatu do którego należy też Polkomtel, operator sieci Plus)
Nadajniki te same ale obie sieci mają różną ilość klientów w danej okolicy i własne pasma (dawniej współdzielili LTE1800 i UMTS900)
Plus ma w Bielsku również 1800 i 900 (pasmo zasięgowe wolne i przeważnie bardzo przeciążone) bo korzysta również z częstotliwości Aero2 (spółka zależna Cyfrowego Polsatu do którego należy też Polkomtel, operator sieci Plus)
Pozdrawiam
-
Właśnie się zastanawiam czy antena 1800-2600 na Bielsk czy 1800-2100 na ciachcin lub mokrzyk. Bo nie wiem czy w razie problemu jeśli hy nie działało dobrze z Bielska to można ją przestawić na inną miejscowość? Albo kupić dwie sam nie wiem jak to rozwiązać
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Anteny muszą być skierowane w jednym kierunku (jedna dualna technologia MIMO lub 2 sztuki anten SISO) a z którego są lepsze transfery to okaże się po zamontowaniu, zostawisz sobie po prostu kierunek z którego wypadną najlepsze transfery. Jeśli sygnał jest podobny z różnych stacji na telefonie/routerze to antena kierunkowa jeszcze bardziej pozwala "wyselekcjonować" zasięg z danej stacji.
Pozdrawiam
-
Czyli wezmę 2600-1800 kabel 5 m do tego jakaś puszka żeby router zamknacbo poddasze nie ogrzewane, do tego jakiś wzmacniacz sygnału? Żeby WiFi było w całym domu. Albo Poe +20 MB Ethernetu i jakiś router na dole postawić. Router jakiś posiadam to B818-260. Dobrze kombinuje czy to nie wypali? Mógłbyś coś polecić jakie kable itd? Nie ukrywam że się na tym nie znam i opieram się na tym co na forum wyczytałem. Dzięki za pomoc
A co w lato, nie ugotuje się?pr1 pisze:Czyli wezmę 2600-1800 kabel 5 m do tego jakaś puszka żeby router zamknacbo poddasze nie ogrzewane
Z repeaterami to wcale tak prosto nie bywa. Trzeba go umieścić w dobrym miejscu, a i tak prędkości zwykle są mniejsze niż max z routera, do tego różnie bywa ze stabilnością. Nie ma reguły - trzeba uruchomić i sprawdzić, jak się w danej lokalizacji zachowuje. Tak czy inaczej to ostanie rozwiązanie, które warto brać pod uwagę.pr1 pisze:do tego jakiś wzmacniacz sygnału? Żeby WiFi było w całym domu.
I to jest najlepsza opcja - kabel + AP lub router pracujący jako AP. Chyba, że 818 w tryn bridge i wtedy router na dole.pr1 pisze: Albo Poe +20 MB Ethernetu i jakiś router na dole postawić.
Alternatywnie może być jeszcze PLC wifi, ale w domach piętrowych bywają problemy z fazami na instalacji elektrycznej.
-
Nie chyba się nie ugotuję tak Mi się wydaje mam, ale może jakaś dobra opcje polecisz dziś na poddaszu - 20 to nie wiem czy ten router to wytrzyma? Bardziej się boję że od wilgoci go szlak trafi, dlatego myślałem o jakiejś puszcze hermetycznie zamykanej lub po prostu szafka dobrze zamknięta ale zastanawiam się właśnie jak to rozwiązać.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na poddaszu wilgoć? Skąd? Na ciepłym routerze się nic nie wykropli. Wykraplałoby się gdyby był zimniejszy niż poddasze co raczej się nie zdarzy.
Nie pomagam na PW!
-
Czyli po prostu postawić go na szafce i nic mu nie będzie? No i tak lepiej będzie nie będę musiał kombinować
- wojteks
- *** Administrator ***