Przeprowadziłem się z miasta na jego głębokie obrzeża i jedyną opcją korzystania z internetu jest LTE. Stałego łącza brak, radiówka odpada, gdyż po wizytach i pomiarach dwóch lokalnych dostawców okazało się że azymuty na anteny nadawcze skutecznie zasłaniają sąsiednie domy.
Mieszkam w Krobi przy ul. Osikowej, województwo kujawsko-pomorskie, gmina Lubicz. Wokół mnie jest 6 masztów BTS. 3 z nich są stosunkowo blisko (1km - 1,2 km) a pozostałe 3 nieco dalej ( 2,2 km - 2,5km). Mieszkam w domu, który jest częścią segmentu domów z zabudowie szeregowej. Takie segmenty są 4 ustawione względem siebie równolegle w kierunku pn-wsch. Ja mieszkam w 3 segmencie: od północy zasłania mnie 4ty segment a od południa 2 pozostałe segmenty. Takie usytuowanie ogranicza to poważnie zasięg operatorów, gdyż trzy BTSy, które są najbliżej mojej lokalizacji są zlokalizowane są albo na północy albo na południu. Niestety telefony LTE łączą się właśnie z nimi. Próbowałem łączyć się poprzez Playa oraz Plusa. Parametry przedstawione w apce Network Cell Info dla obu operatorów są tragiczne. Max przepustowość w Playu wynosiła max 4Mb/s.
W załącznikach przesyłam lokalizację mojego domu względem BTSów, radiolinie poszczególnych operatorów w mojej okolicy oraz parametry z apki NCI dla Playa. Po przeanalizowaniu oferty operatorów dwie opcje wyglądają w miarę ludzko jeśli chodzi o słynne limity pakietów w LTE (wyprowadźcie mnie ewentualnie z błędu:)
1. T-Mobile oferta Magenta Biznes L
2. Plus z oferta 1000GB i lejek do 1Mb/s
W Plusie jest opcja Testuj internet przez 14 dni wraz z modemem od nich ale oferowane sprzęty są m.in. na tym forum zrównane z błotem (zapewne słusznie) stąd jestem w kropce. Chodzi np. o Odu Idu 300 czy chociażby ZTE MF286R.
Niestety nie posiadam modemu ani anteny zewnętrznej żeby móc zakupić startery różnych operatorów i wykonać testy, gdyż musiał bym najpierw wiedzieć na kogo się ewentualnie zdecydować i dobrać sprzęt pod kątem częstotliwości oferowanych na BTSie konkretnego operatora.
Chętnie spróbował bym połączyć się z którymś z 3 masztów oddalonych nieco dalej ode mnie w kierunku zachodnim i wykonał bym testy. Ze względu na wspomniane usytuowanie segmentów domów widać dobrze owe maszty z mojego miejsca i po trasie jest stosunkowo mało przeszkód. Niestety telefony łączą się z najbliższymi BTSami ze względu na silniejszy sygnał, które są za licznymi przeszkodami.
Jest ktoś z Was jest w stanie rzetelnie doradzić mi w którym "kierunku" uderzyć w temat będę wdzięczny. Drążę temat od kilku dni ale nie znalazłem rozwiązania problemu z zasięgiem i z wyborem operatora

Pozdrawiam i dzięki za jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu kwestii.