Cześć,
Kupiłem router B818 i antenę Cybertech 17dBi MIMO 1800-2600MHz.
Wszystko zamontowane, antena na dachu skierowana do BTS'a. Długość kabla 10m, mógłbym jeszcze skrócić do 5m ale nie potrafie zarabiać końcówek.
Poniżej screeny z huaCtrl i speed test.
Pomiar robiony o godzinie 14 w sobote.
1. Czy można jeszcze coś poprawić? Prędkość jest już ok ale może jakieś ustawienie można zmienić. Zasięg jest ok?
2. No i takie pytanko. Czy mogę podpiąć do B818 swój router i połączyć go skrętką 20m? Wpłynie to na jakość połączenia? Nie ukrywam że B818 ma słaby zasięg WiFi.
B818 + Cybertech 17dBi. Czy da rade coś jeszcze wycisnąć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: B818 + Cybertech 17dBi. Czy da rade coś jeszcze wycisnąć?
Pewnie, że tak, ale musiałbyś się na coś zdecydować:Wojacz55 pisze: Czy mogę podpiąć do B818 swój router i połączyć go skrętką 20m? Wpłynie to na jakość połączenia? Nie ukrywam że B818 ma słaby zasięg WiFi.
1. podpiąć router można, kiedy 818 ustawiony byłby w tryb bridge. Inaczej to proszenie się o kłopoty.
2. natomiast przy 818 w trybie router wtedy można podpiąć AP lub router w trybie AP.
Nie powinno to mieć żadnego widocznego wpływu na LTE.
Pamiętaj, że antenki wifi w 818 nie są dookólne, mają tam powyżej 1dB zysku więc są quasi - kierunkowe. A to oznacza w skrócie, że zasięg na danym kierunku może zależeć od ustawieniu routera. Będą kierunki, gdzie sygnał będzie faktycznie słaby. Sprawdź sobie.
Dwa - on ma chyba jakiś "przepracowany" algorytm kolizyjny z innymi sieciami i reakcji na zmianę po stronie klienta, bo potrafi momentami opuścić sygnał nawet o 20 do 30dB. Później dość szybko wraca mu to do normy, ale dołek czasowy się zaznacza.
Bo same moce, przynajmniej mojego są jak najbardziej w normie, porównywalne do innych sprzętów - w bezpośrednim pobliżu buja się zwykle w okolicach minus dwudziestu kilku dBm.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co do odpowiedzi 1 to kolego bzdury wypisujesz, bez trybu bridge też wszystko działa prawidłowo i żadnych kłopotów nie będzie. Jedynym minusem jest podwójny NAT, w większości przypadków bez znaczenia.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, pytanie z innej beczki, posiadam b818 Jak można ustawić go lub gdzie wpisać IP konsoli tak aby zmienić nat3 na nat2 tzn spróbować bo może że będę musiał się zgłosić do operatora sieci