router z możliwością wyboru BTS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikexrv
Początkujący użytkownik forum

router z możliwością wyboru BTS

Post autor: mikexrv »

Witam,
pogrzebałem na forum i więcej czytam tym więcej mam wątpliwości. Na ten czas wiem że odpuszczam rozwiązanie 5G. Dlatego szukam rozwiązania które pozwoli mi wykorzystać bliską lokalizację BTSa (100m w poziomie, około 5m w pionie, widok prosto z okna) o parametrach jak poniżej. Sieć T-Mobile. Zleży mi routerze który będzie miał możliwość wyboru tego konkretnego BTS, aby uniknąć przełączania się pomiędzy stacjami. No chyba że z Waszego doświadczenia nie powinno to mieć znaczenia. Do dzisiaj byłem zdecydowany na B818-263 jednak podobno ten model nie ma możliwości wyboru BTS, dlatego postanowiłem zapytać o pomoc tutaj.

BTS: Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 57a.

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: router z możliwością wyboru BTS

Post autor: matek451 »

Zrób test w domu na telefonie z kartą T-mobile i pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i speedtest.
Natalia870730
Stały użytkownik forum

Post autor: Natalia870730 »

mikexrv pisze:Witam,
pogrzebałem na forum i więcej czytam tym więcej mam wątpliwości. Na ten czas wiem że odpuszczam rozwiązanie 5G. Dlatego szukam rozwiązania które pozwoli mi wykorzystać bliską lokalizację BTSa (100m w poziomie, około 5m w pionie, widok prosto z okna) o parametrach jak poniżej. Sieć T-Mobile. Zleży mi routerze który będzie miał możliwość wyboru tego konkretnego BTS, aby uniknąć przełączania się pomiędzy stacjami. No chyba że z Waszego doświadczenia nie powinno to mieć znaczenia. Do dzisiaj byłem zdecydowany na B818-263 jednak podobno ten model nie ma możliwości wyboru BTS, dlatego postanowiłem zapytać o pomoc tutaj.

BTS: Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 57a.

Obrazek
Powiem tak ja mam b818 i stacje 5km 2 oraz kolejne 30km dalej i niestety nie da się w ruterze zastosować opcji wyboru oraz blokady na dany bts by się nie przełączał na inny

Chyba nie ma takich routerów by móc zastosować takie manewry
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

od kiedy B818 ma blokadę na dany BTS ??
Jedynie mod garyska na B525 posiadał taką funkcjonalnosć

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Natalia870730
Stały użytkownik forum

Post autor: Natalia870730 »

onken pisze:od kiedy B818 ma blokadę na dany BTS ??
Jedynie mod garyska na B525 posiadał taką funkcjonalnosć
Właśnie napisałam że b818 nie ma takiej możliwości
A czy wgl jest taki sprzęt by manualnie zastosować wybrany nadajnik
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

W SW dostarczanym przez producena/operatora nie ma tej mozliwosci.
Rozwiazaniem jest uzycie anteny, ktora pozwala wybrac interesujacy Cie nadajnik lub wybranie modemu w ktorym ktos przerobil firmware i dodal ta opcje.
Nie pomagam na PW.
mikexrv

matek451 pisze:Zrób test w domu na telefonie z kartą T-mobile i pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i speedtest.
poniżej wyniki jakie uzyskałem w dniu dzisiejszym.

dodam że jestem po rozmowie z T-Mobile i okazało się że nie mam limitów na ilość danych, ale mam ograniczenie do 60Mbps, ewentualnie się zdecyduję na kolejny poziom 200Mbps, ale to uzależniam od rozwiązań dostępnych na rynku.

zależy mi również na rozwiązaniu posiadającym serwer VPN i takowy posiada model - ZTE MC801A 5G.

Obrazek
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Po wyniku jakoś nie widać byś miał ograniczenie na 60 Mb/s :)
Więc na 99% nie masz lejka na 60 Mb/s

Dla testu ustaw inny serwer niż T-mobile i zrób ponownie test czy nie obcina do tych 60

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
mikexrv

wydaje mi się że to tylko chwilowe prędkości, bo jak pobierałem większy plik to trzymał koło 50-60 Mb/s.
pomijając ograniczenie wynikające z abonemantu w T-mobile, to o czym świadczą wyniki uzyskane w aplikacji NetMonster? Jakie są możliwości tego BTSa?
I najważniejsze pytanie, jaki router rekomendujecie zakupić? Ja coraz częściej się przychylam ZTE, ale muszę sprawdzić jakie modele dysponują serwerem VPN.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A po co ci serwer VPN u siebie no i skad informacja ze ten ZTE go posiada? Slabe parametry sygnału na LTE2600 wewnątrz.
mikexrv

matek451 pisze:A po co ci serwer VPN u siebie no i skad informacja ze ten ZTE go posiada?
miejsce w którym będzie użytkowany router to biuro, w którym nie przebywam zawsze. Natomiast mam tam sprzęt do którego muszę się sporadycznie dostać z zewnątrz.

Informacje znalazłem na stronie xkom, jednak napisałem do t-mobile o weryfikacje tej informacji. Najdziwniejsze jest to że nawet na stornie ZTE nie ma pełnej specyfikacji urządzenia.

jeżeli okaże się że to tylko błąd na stronie xkom, a ZTE nie oferuje takiego rozwiązania, to przekieruje porty na serwer który posiada VPN. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, ale nie będę miał wyboru. Czy w takim przypadku B818 będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy? Czy polecicie coś innego?

Obrazek
matek451 pisze:Slabe parametry sygnału na LTE2600 wewnątrz
to niewiarygodne. BTS jest na wyciągnięcie ręki, dzieli nas tylko szyba. Sprawdzę jeszcze LTE2100, może na tym paśmie będzie lepiej.
mikexrv

ok, tmobile potwierdził że model ZTE MC801A 5G nie posiada servera VPN, więc zostanie przekierowanie portów, a tym dysponuje chyba większość modeli. Wybór padł na B818, mam nadzieje że się sprawdzi w naszym rozwiązaniu. Chociaż nie ukrywam że chciałbym zakupić ZTE 860, ale jest on niedostępny.
ODPOWIEDZ