router z możliwością wyboru BTS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikexrv
Początkujący użytkownik forum

router z możliwością wyboru BTS

Post autor: mikexrv »

pogrzebałem na forum i im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości.
Mam prośbę o pomoc w namierzeniu rozwiązania/urządzenia które pozwoli mi wykorzystać bliską lokalizację BTSa (100m w poziomie, około 5m w pionie, widok prosto z okna) o parametrach jak poniżej. Jestem w sieci T-Mobile, magneta biznes bez limitu. Zależy mi na routerze który będzie miał możliwość wyboru tego konkretnego BTS, aby uniknąć przełączania się pomiędzy stacjami. No chyba że z Waszego doświadczenia nie powinno to mieć większego znaczenia. Do dzisiaj byłem zdecydowany na B818-263 jednak podobno ten model nie ma możliwości wyboru BTS, dlatego postanowiłem zapytać o pomoc tutaj.

Dodam tylko że nie mogę stosować żadnych anten montowanych na zew budynku.

Sprawdziłem prędkości jakie można uzyskać za pomocą telefonu, niestety nie posiadam systemu android, a na ios nie znalazłem żadnej aplikacji pozwalającej zweryfikować BTSa:
- ping 19 ms
- download 170 Mbps
- upload 50Mpbs

Co rekomendujecie na ten moment?

BTS: Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 57a.

Obrazek
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: router z możliwością wyboru BTS

Post autor: piotrzet »

Jeśli jest to najbliższy nadajnik, który jest w twojej okolicy od ciebie i postawisz router z widokiem na niego to z przełączaniem pomiędzy inne nadajniki nie powinno być problemu.
ODPOWIEDZ