Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.
Niedawno przeprowadziłem się do małej miejscowości pod Gdańskiem (Banino) i niestety jest tutaj bardzo słaby sygnał wszystkich operatorów, a ja chciałbym korzystać z LTE. Z moich testów wynika, że najlepiej w moim rejonie działa Play, choć często i tak muszę wymuszać w telefonie 2G, żeby porozmawiać. Najbliższy BTS jest wg mojego rozeznania i map ok. 1400 m ode mnie w linii prostej (jeżeli to ma znaczenie, to jest to nadajnik przy ul. Borowieckiej). Niestety poziom docierającego sygnału to ok. -110, co ciekawe, podobny poziom jest w domu, jak i na zewnątrz. Posiadam z poprzedniego miejsca router Huawei B535-232, jednak niestety ten router pomimo 3 kresek zasięgu nie daje rady, strona speedtestu się nawet nie chce załadować.
Mam pytanie – czy w takich warunkach jest szansa zakupić jakąś antenę do mojego routera, ewentualnie jakiś inny sprzęt, na którym dałoby się wyciągnąć jakąkolwiek sensowną prędkość połączenia? Anteny, z tego co sprawdzałem, trochę kosztują, nie chciałbym niczego kupować zupełnie w ciemno. Sytuację komplikuje jeszcze to, że mieszkam na parterze i nie mam dostępu do dachu budynku, pozostają jakieś maszciki do 2-2,5 m wysokości max.
Da się w takiej sytuacji coś zaradzić?
Antena LTE do routera w miejscu o bardzo słabym sygnale
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena LTE do routera w miejscu o bardzo słabym sygnale
Wybór operatora czyli Play optymalny bo tylko ten działa normalnie w Banino, zrób test na zewnatrz z B535 i aplikacja https://www.ltehmonitor.com/en/ na Windows lub [url]https://play.google.com/store/apps ... l=pl&gl=US[/url] na Android, wymuś w nich po kolei samo LTE2600 LTE2100 i LTE1800 i pokaż screeny oraz speedtesty sprawdx też agregacje LTE2600+2100 , lte2600+1800 i LTE2100+1800 ale pewnie czeka cię zakup anteny zewnetrznej Dual LTE1800-2600MHz.
-
Dziękuję za podpowiedź. Trochę popróbowalem tych kombinacji, jednak najlepsze wyniki osiągnąłem na setupie ALL FDD. Poziom sygnału najmocniejszy, jaki udało się uzyskać, to -69 i 4 diody na routerze. Niby sygnał wyraźnie mocniejszy, jednak to nie ma chyba żadnego przełożenia na jakość połączenia. Strony ładują się koszmarnie wolno, jak w końcu udało się załadować speedtesta, to niestety download wyszedł ok. 0,2, pozostałych wartości nawet nie zmierzył, tak więc ciężko tu nawet o jakieś zrzuty.
Co może być przyczyną, że pomimo poprawienia się sygnału, net nadal nie działa? Oczywiście środki na koncie są.
Co może być przyczyną, że pomimo poprawienia się sygnału, net nadal nie działa? Oczywiście środki na koncie są.
-
Jeszcze zrzut z HUACTRL.