Prośba o poradę - internet mobilny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
newklear
Początkujący użytkownik forum

Prośba o poradę - internet mobilny

Post autor: newklear »

Witam po raz pierwszy na tym zacnym Forum.

Chciałbym poprosić Was o pomoc – poradę w poprawieniu prędkości mojego połączenia z internetem w domu.

Moja lokalizacja to: 51.799172, 19.431012, internet w T-Mobile, router Huawei B525s-23a z firmwarem 11.230.03.01.55. Odległość od okolicznych BTSów T-Mobile jest w granicach 600-700m, RSRQ: -11db, RSRP: -91dBm, SINR: 3dB. Transfery jakie osiągam to maksymalnie około 15Mb/s, najczęściej jest to około 5Mb/s, natomiast wieczorami zdarzają spadki do 2-3Mb/s. Jeszcze 2 lata temu nie spadało poniżej 20Mb/s i byłem bardzo zadowolony (YouTube, Netflix bez problemu); teraz jest coraz gorzej. W mojej lokalizacji jest dostępny światłowód Orange, ale sąsiedzi skarżą się niską jakość i awarie, więc wolałbym pozostać przy mobilnym. Innych opcji brak.

Co możecie mi doradzić? Zakładam wszelkie możliwości – od zmiany operatora, przez zakup nowego routera, po montaż anteny zewnętrznej.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :zdrowko:
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba o poradę - internet mobilny

Post autor: piotrzet »

A masz tylko Orange światłowód czy inne opcje również?

Co do T-Mobile to na początek przydałoby się wymienić sprzęt na B818. Stacje w okolicy z kompletem pasm. Do tego pytanie jaką ofertę masz w T-Mobile bez limitu czy ileś GB? Bo jesliu chodzi o bez limitu to bardzo wyboru nie masz. A widzę że oglądasz filmy więc ile GB ci idzie w miesiącu?
newklear

Dzięki za odpowiedź.

Z tego co wiem w mojej okolicy jest tylko Orange światłowód. Wysłałem jeszcze zapytanie do Toya. Szczerze mówiąc gdybym był w stanie wyciągać bez kabli stale około 20-30Mb/s to byłoby to czego potrzebuję.

Internet bez limitu Magenta Biznes.

Ten B818 to masz na myśli Huawei? Z tego co widzę około 900PLN aktualnie?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

No to jak masz bez limitu to w innych sieciach takiej opcji nie ma.
Huawei B818 zgadza się. Jest promocja w Play na to urządzenie poniżej 700 zł można kupić. Ewentualnie policz ile wyniesie cię w T-Mobile na raty, bo też możesz wziąć. Ale wątpię żeby lepiej niż w Play.

Ale jesli nie potrzebujesz mobilnego to lepiej kabel. Stabilnie i cena niższa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na Grunwaldzkiej jak masz światłowód to po co ci mobilny ? Stacja na kominie EC 3 bo to z nią pewnie się łączysz jest mocno obciążona to skutek tych no limit w T-mobile 4 pasma w agregacji tez nie dają rady. Znam to w mojej lokalizacji wieczorami jest podobnie choć z innej stacji NW w Łodzi. Sprawdzałeś innego operatora?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Ma B525 ,a ty na tej podstawie oceniasz sieć? Gratulacje. Brawo cały twój profesjonalizm.
Ale gdyby to był Play już byś leciał i pisał najperw wymień ten szrot a dopiero później testuj. Ale tu widać T-Mobile to od razu inne podejście. Żenada.

newklear
Nie słuchaj tego pseudo eksperta. Jeśli zależy ci na mobilnym to najpierw wymień urządzenie i zobacz wtedy wyniki. Jakby co zawsze masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.
newklear

Dzięki za pomoc i odpowiedzi. Zamówię tego B818 i zobaczymy co z tego będzie!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Możesz kupić nawet MC801A, MC7010 i niewiele zyskasz, sam napisałeś ze dawniej prędkości 20Mb/s a teraz wieczorami po 2-3Mb/s a to idealny dowód na degradację stacji w tym czasie i jej nadmiernym obciążeniu przez klientów.
Masz B525 więc zamiast lecieć po B818 za 700 zł należało zrobić na B525 po kolei testy LTE2600 LTE2100 LTE1800 i LTE800 wymuszjąc je HManagerem ,HuaCTRL czy LTE H-monitorem i pokazać screeny z nich dla tych pasm i speedtesty.

Bez osobistych wycieczek proszę i to we wszystkich tematach!
consigliero
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: consigliero »

Trochę się dziwię, bo gdybym miał możliwość wzięcia światłowodu to bym się nawet nie zastanawiał
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Jasne. Ale jak widzisz w pierwszym poście sąsiedzi narzekają. I szczerze wcale im się nie dziwię. Tzn światłowód od Orange działa dobrze cały czas albo cały czas działa źle. Wiem to od znajomych. Jeden chwali i awarie zdarzają mu się bardzo rzadko, drugi na innym osiedlu miesiąc bez awarii to miesiąc stracony. Ja korzystam z UPC i to samo widzę, że niektórzy narzekają na działanie czy to tv czy internetu, a u mnie hula jak należy. Awarię to miałem nie pamiętam kiedy. Jedyne na co narzekam to mizerny upload. Ale nie jest to niezbędne. Także to wszystko zależy od miejsca w jakim jesteśmy podłączeni.
consigliero
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: consigliero »

Nie żebym namawiał, ale mam światłowód od Orange już pewnie ze dwa lata, wprawdzie w mieście i jest on wprowadzony do naszego budynku w którym użytkują go 3 firmy. Jeszcze nie mieliśmy awarii, żadnej, u teściowej założyłem też światłowód od Orange w bloku, zamiast UPC i też nie narzeka. Do momentu gdy sami nie sprawdzimy na własnej skórze jak działa połączenie nie opierałby się zbytnio na opiniach innych, bo zawsze są one subiektywne. Co najwyżej można je traktować jako wskazówkę, oczywiście zawsze też trzeba wziąć pod uwagę koszty.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Tak jak mówię kwestia awarii i działania zależy od lokalizacji. U mnie światłowodu od Orange nie ma ale na pewno jak się pojawi to przetestuję. Gdyż w UPC denerwuje mnie słaby upload. Cenowo Orange też jest droższy od UPC. Kwestia kto czego potrzebuje.
ODPOWIEDZ