Jaki router do Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lusiaa
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do Play

Post autor: lusiaa »

Witam mój aktualny dostawca zakończył działalność i jestem zmuszony przejść na internet mobilny. Jaką prędkość mogę osiągnąć na tym nadajniku?https://imguh.com/image/ZyX4t aktualnie zakupiłem router TP link mr 6400 i osiąga on takie wyniki https://imguh.com/image/Zyozq router jest umieszczony w domu. Mury grube i dom ocieplony. Czy wymiana sprzętu pomoże osiągnąć lepsze parametry połączenia czy mija się to z celem? Do bts około 500m
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Jaki router do Play

Post autor: radius »

Kupiłeś router za pomocą którego nie przeprowadzisz żadnej diagnostyki.
Przełóż kartę do telefonu. Zainstaluj Netmonster. Wstaw z niego screen parametrów połączenia.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
lusiaa

matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

B535 z agregacją 2 pasm wystarczy, stacja póki co z LTE1800+800 ale zapewne dostanie kiedyś LTE2100. Wewnątrz słabe parametry sygnału na LTE1800.
lusiaa

Ok kupuje b 353 będę testował
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Słabiutkie te twoje wyniki.na B525 400 metrów od nadajnika czasem mam 110 Mbps. To co chcesz kupić to jest router czy modem USB?
lusiaa

tom3636 pisze:Słabiutkie te twoje wyniki.na B525 400 metrów od nadajnika czasem mam 110 Mbps. To co chcesz kupić to jest router czy modem USB?
Chce kupić router. Co do wyników teren negatywnie ukształtowany
kYs

Post autor: kYs »

matek451 pisze:B535 z agregacją 2 pasm wystarczy, stacja póki co z LTE1800+800 ale zapewne dostanie kiedyś LTE2100. Wewnątrz słabe parametry sygnału na LTE1800.
A czy ten router ma możliwość podpięcia zewnętrznej anteny? Bo na stronie producenta nie widzę takiej informacji a też mam miejsce, w którym jest bardzo słaby zasięg.
NetMonster.jpg
Moją sytuację opisałem bardziej szczegółowo w tym wątku -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=60668
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Wiesz Ty co dziwny jesteś masz router w ręku a pytasz czy ma gniazda antenowe, podnieś tą klapkę nad portami a zapewne je zobaczysz. Pozdrawiam Hermogenes
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Założony budżet pozwala jedynie na zakup B535 , konieczna jest antena Dual LTE ale test na telefonie pokazał połaczenie z Wyszyńskiego na LTE1800 z pierwszym sektorem a wg. btsearch.pl nie ma na nim LTE2600, trzeba to zweryfikować w pobliżu BTS-a stając na twoim kierunku i zobaczyć czy telefon zaloguje się do LTE2600, podobny test pod BTS-em Izerska bo tam z kolei wg. wykazu brak LTE2600 na sektorze nr2. Na tej podstawie dobiera się antenę, koszt około 200 zł.
kYs

Hermogenes pisze:Wiesz Ty co dziwny jesteś masz router w ręku a pytasz czy ma gniazda antenowe, podnieś tą klapkę nad portami a zapewne je zobaczysz. Pozdrawiam Hermogenes
a skąd wniosek że mam ten router w ręku? uwierz, że gdybym miał do niego dostęp, to wpadłbym na to aby poszukać potencjalnych miejsc do podpięcia anteny
kYs

matek451 pisze:Założony budżet pozwala jedynie na zakup B535 , konieczna jest antena Dual LTE ale test na telefonie pokazał połaczenie z Wyszyńskiego na LTE1800 z pierwszym sektorem a wg. btsearch.pl nie ma na nim LTE2600, trzeba to zweryfikować w pobliżu BTS-a stając na twoim kierunku i zobaczyć czy telefon zaloguje się do LTE2600, podobny test pod BTS-em Izerska bo tam z kolei wg. wykazu brak LTE2600 na sektorze nr2. Na tej podstawie dobiera się antenę, koszt około 200 zł.
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Zweryfikuję to o czym pisałeś i wrócę tu jak już zbiorę niezbędne informacje.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

kYs pisze:
Hermogenes pisze:Wiesz Ty co dziwny jesteś masz router w ręku a pytasz czy ma gniazda antenowe, podnieś tą klapkę nad portami a zapewne je zobaczysz. Pozdrawiam Hermogenes
a skąd wniosek że mam ten router w ręku? uwierz, że gdybym miał do niego dostęp, to wpadłbym na to aby poszukać potencjalnych miejsc do podpięcia anteny
https://routery.pl/?cat=73
Drugi odnośnik w Google. Bez urazy ale to jest lenistwo :) . Pozdrawiam Hermogenes
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Hermogenes pisze:Bez urazy ale to jest lenistwo :)
Niestety ostatnio to standard, pdf'a z regulaminem nie chce się przeczytać (bo po co) a o cokolwiek najlepiej zapytać na forum (dziwne że nie na FB) mimo że to widać na zdjęciach czy jest w opisie urządzenia.
Nie pomagam na PW!
kYs

Hermogenes pisze:
kYs pisze:
https://routery.pl/?cat=73
Drugi odnośnik w Google. Bez urazy ale to jest lenistwo :) . Pozdrawiam Hermogenes
Hermogenes, a Ty chcesz pomóc czy za wszelką cenę udowodnić, że jednak masz rację?
Na stronie producenta brak informacji na ten temat, a na innych stronach internetowych raz piszą, że są złącza do anteny, a raz nie. Stąd moje pytanie skierowane do osób, które są w posiadaniu tego routera aby mieć 100% pewności. A nie bawić się później w korekty faktur i odsyłanie towaru, który nie spełnia moich oczekiwań.
wojteks pisze:
Hermogenes pisze:Bez urazy ale to jest lenistwo :)
Niestety ostatnio to standard, pdf'a z regulaminem nie chce się przeczytać (bo po co) a o cokolwiek najlepiej zapytać na forum (dziwne że nie na FB) mimo że to widać na zdjęciach czy jest w opisie urządzenia.
Żeby nie robić offtopa napisz mi proszę na priv, który punkt regulaminu według Ciebie naruszyłem. Bo nie bardzo rozumiem co Twój komentarz ma wspólnego z powyższą dyskusją.
kYs

matek451 pisze:Założony budżet pozwala jedynie na zakup B535 , konieczna jest antena Dual LTE ale test na telefonie pokazał połaczenie z Wyszyńskiego na LTE1800 z pierwszym sektorem a wg. btsearch.pl nie ma na nim LTE2600, trzeba to zweryfikować w pobliżu BTS-a stając na twoim kierunku i zobaczyć czy telefon zaloguje się do LTE2600, podobny test pod BTS-em Izerska bo tam z kolei wg. wykazu brak LTE2600 na sektorze nr2. Na tej podstawie dobiera się antenę, koszt około 200 zł.
matek451, czyli B535 ma złącza do anteny zewnętrznej i mogę go śmiało zamówić?
Zrobiłem jeszcze raz testy w lokalizacji docelowej i z Wyszyńskiego już nie chciał łapać sygnału. Łączył się albo z Izerksą albo z Gdańską 163. W chmurze wystawiłem screeny i video z NetMonster'a.

Pomiary robione w:
- lokalizacja docelowa
- ~450m na wschód od lokalizacji docelowej (blisko BTS Izerska)
- ~500m na południowy zachód od lokalizacji docelowej
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Daj proszę znać co o tym sądzisz.
Udanego weekendu.
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

kYs pisze:Na stronie producenta brak informacji na ten temat, a na innych stronach internetowych raz piszą, że są złącza do anteny, a raz nie. Stąd moje pytanie skierowane do osób, które są w posiadaniu tego routera aby mieć 100% pewności.
W takich przypadkach należy starać się bazować na dokumentach producenta, np. www, datasheet, manual. Dla B535, przykładowo, --> https://www.brommeland.no/file/standard ... nglish.pdf

Odnośnie złącz do anten LTE - ma gniazda SMA - strona 3 "Product Description". W realu również tak ma ;)
Masz tam też wszystko, co wato na początek wiedzieć o routerze.
kYs

Dziękuję _cheetah_.
kYs

matek451, dziś miałem trochę więcej czasu i dokonałem kolejnych testów w poszukiwaniu LTE2600.
Udało mi się złapać ale tylko z nadajnika na Gdańskiej 163.
Wszystkie pomiary znajdziesz na Google Drive -> https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Router już zamówiłem, więc proszę jeszcze tylko o pomoc w doborze odpowiedniej anteny.
W ramach wdzięczności zapraszam do Bydgoszczy na sesyjkę na desce SUP.
ODPOWIEDZ