Cześć
U rodziny na wsi postawiono nadajnik Orange w odległości 1.8km w linii prostej od domu. Teren jest dosyć górzysty, brak optycznej widoczności BTSa.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 44&zoom=14
Z tego, co widzę - maszt obsługuje 1800+2100.
A więc oczywiste pytanie brzmi - jaki modem podebrać do takiego masztu. Na początku bez anteny zewnętrznej. Na iPhone XS Max mam prędkości w okolicach 20/1, więc zapewne później dojdzie potrzeba zawieszenia anteny.
Celuję w B535 ale też czytałem trochę na ruskich forach, że ma dosyć słaby zasięg WiFi. Dom jest drewniany-półtorapiętrowy, planuję wykonać w nim automatykę domową z kilkoma kamerami po WiFi, więc zależy mi na w miarę stabilnym i mocnym WiFi.
Czy jest sens pchać się w nieco droższy B618? a może podpowiecie jakieś inne modemy w okolicach 400-500zł? Nie potrzebuję modemu na wyrost, wątpię, że dodadzą w najbliższych 2 latach obsługę 2600 na BTSie.
Huawei do trudnej wsi
Moderator: Moderatorzy
- Zwiebel
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei do trudnej wsi
Ma taki zasięg WiFi jak praktycznie wszystkie współczesne routery z LTE a co do kamer po WiFi to raczej zapomnij a na pewno zapomnij o mocnym WiFi z routera LTE, trzeba dodatkowe AP/MESH.Zwiebel pisze: Celuję w B535 ale też czytałem trochę na ruskich forach, że ma dosyć słaby zasięg WiFi. Dom jest drewniany-półtorapiętrowy, planuję wykonać w nim automatykę domową z kilkoma kamerami po WiFi, więc zależy mi na w miarę stabilnym i mocnym WiFi.
Antena zewnętrzna LTE też jest konieczna.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei do trudnej wsi
Stacja NW na pozwoleniu Orange pracuje w agregacji LTE2100+1800+800, B535 to minimum a pomysł pseudo monitoringu z kamerami po WiFi tragiczny, kamery podpina się po kablu, najlepiej Ethernet z zasilaniem POE.