Router na SIM z T-Mobile

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemoss12
Początkujący użytkownik forum

Router na SIM z T-Mobile

Post autor: przemoss12 »

Witam, przeprowadzam się do nowego mieszkania i potrzebuje kupić Router pasujący do karty SIM z T-Mobile, gdzie mam nielimitowane internet LTE.
Lokalizacja mieszkania to w centrum Krakowa. Mieszkanie ma 50m² i jest na 7 piętrze.
Czy router Alcatel Link Zone kat7 poradzi sobie aby był stabilny Internet na całym mieszkaniu? Tzn docelowo będzie on w środkowym pokoju i ma objąć pokoje po bokach. Potrzebny jest do pracy zdalnej dla dwóch osób.

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji jeżeli chodzi o zasięg takich routerów na SIM, jak to wygląda z przenikaniem przez ściany, szyby itd.
Proszę o poradę, ewentualnie doradzenie innego routera SIM do 400 zł - niekoniecznie mobilnego chociaż jeśli na mobilnym w takich warunkach będzie płynny Internet to lepiej ten typ dla mnie.
Pozdrawiam i z gór dziękuję za odpowiedzi :D
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Router na SIM z T-Mobile

Post autor: piotrzet »

W Krakowie min router Huawei B818 z agregacją 4 pasm.
przemoss12

piotrzet pisze:W Krakowie min router Huawei B818 z agregacją 4 pasm.
To raczej nie jest router do 400 zł.
Rozumiem, że według Ciebie tylko ten da radę w centrum Krakowa? Gdzie jest pełny zasięg LTE w T-Mobile?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Nie chodzi o zasięg. Chodzi o pojemność sieci i możliwości sprzętu. Co z tego, że zasięg będziesz miał pełny jak pasma będą zapchane? W ogóle zacznijmy od tego, że trzeba zrobić w ogóle jakiekolwiek testy żeby sprawdzić czy w ogóle da się z tego korzystać. To jaki masz zasięg o niczym nie świadczy.
przemoss12

Więc przykładowo takie urządzenie jak Alcatel Link Zone kat7 nie poradzi sobie ze stosunkowo niedużym mieszkaniem? W miejscu gdzie będzie pełny zasięg LTE?

Czy ewentualnie są jakieś tańsze alternatywy do tego Routera B818?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kupowanie dziś routera z modemem kat 7 to pomyłka. Dołóż 200-300-400 i kup B818.
Nie pomagam na PW!
piotrzet
Guru bezprzewodowy

przemoss12 pisze:Więc przykładowo takie urządzenie jak Alcatel Link Zone kat7 nie poradzi sobie ze stosunkowo niedużym mieszkaniem? W miejscu gdzie będzie pełny zasięg LTE?

Czy ewentualnie są jakieś tańsze alternatywy do tego Routera B818?

Nie chodzi o mieszkanie tylko co potrafi sieć. Najpierw o to trzeba zadbać, a później zajmować się rozporwadzeniem sygnału po miekszaniu o ile w ogóle będzie co. Min do korzystania B818 i to jeszcze najpierw testy czy w ogóle działa. W bloku to najlepiej korzystać ze światłowodu, a nie LTE.
przemoss12

Rozumiem że na tych gorszych routerach w ogóle nie będzie Internetu, czy jak?

Niestety to jest nowy budynek i nie ma tam światłowodu, a zresztą jak wspomniałem Interesuje mnie jedynie opcja przez Internet mobilny, więc generalnie pytałem o sprzęt na jakim to musiało by być
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A jaka to ulica w Krakowie, która stacja bazowa NetWorks i jakie parametry sygnnału z niej , pokaż test na telefonie z kartą T-mobile i screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i speedtest. To podstawa, trzeba sprawdzić jak wygladają parametry sygnału na 1800-2600MHz bo od tego zalezy wybór routera. Jedno jest pewne, Alacatela wybierają internetowi samobójcy.
przemoss12

Jeszcze się nie wprowadziłem na to nowe mieszkanie, więc nie mam tam jak sprawdzić.
W obecnej lokalizacji mam np. Coś takiego (w załączniku)

Które z tych danym mają największe znaczenie?
przemoss12

Ulica to Rogozińskiego
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zrób test tam a nie w innej lokalizacji, stacja bazowa NW jest na biurowcu BUMA, komplet 4 pasm LTE, są szanse ze bez anteny zewnętrznej będziesz miał agregację LTE2600+2100+1800 a wtedy 400 zł wystarczy na router z 12 kat. LTE.
przemoss12

Okej, dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ