Fritz! z zewnetrzna antena nie pokazuje RSRP?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Fritz! z zewnetrzna antena nie pokazuje RSRP?
Witam serdecznie!
Może nie jest to do końca problem z zasięgiem...
Jestem posiadaczem routera 6850 LTE marki Fritz. Miałem poprzedni bez gniazd antenowych i bardzo podoba mi się funkcjonalność oprogramowania.
Mam nowy z gniazdami i z antenkami fabrycznymi działa wszystko tip-top. Poza prędkością oczywiście.
Ale po podlaczeniu zewnetrznej anteny:
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-m ... 6375481250
wartości RSRP są puste - brakuje między innymi przez to wykresów jakości sygnału co jest przydatne przy ustawianiu anteny - np. soft pokazuje:
RSRP SINR RSRQ
- 7 -13
Siła sygnału wg. kresek 2/5.
Antenna 1: -109 dBm
Antenna 2: -109 dBm
Ta sama antena działała dobrze z duetem Huaweii i LTEWATCH...
Z tego co widzę zestawy Fritza oferowane są z np.:
https://allegro.pl/oferta/antena-zew-lt ... 7342129711
Antena jak dla mnie działa ok na 1800Mhz gdzie mam 30/5 Mbs co mi wystarcza.
Jedynie nie podoba mi się że przewody są potwornie sztywne.
No ale zakup innej anteny bo oprogramowanie źle odczytuje parametry obecnej...
Przesiadka na temalutkie antenki dołączone do routera na pewno odpadają...
Support Fritza odpowiedzial potem przekierował. Oprogramowanie testowałem aktualne ale też najnowsze w wersji beta - bez zmian.
Macie jakieś pomysły? Model jest dość nowy więc może muszą dopracować oprogramowanie?
Może nie jest to do końca problem z zasięgiem...
Jestem posiadaczem routera 6850 LTE marki Fritz. Miałem poprzedni bez gniazd antenowych i bardzo podoba mi się funkcjonalność oprogramowania.
Mam nowy z gniazdami i z antenkami fabrycznymi działa wszystko tip-top. Poza prędkością oczywiście.
Ale po podlaczeniu zewnetrznej anteny:
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-m ... 6375481250
wartości RSRP są puste - brakuje między innymi przez to wykresów jakości sygnału co jest przydatne przy ustawianiu anteny - np. soft pokazuje:
RSRP SINR RSRQ
- 7 -13
Siła sygnału wg. kresek 2/5.
Antenna 1: -109 dBm
Antenna 2: -109 dBm
Ta sama antena działała dobrze z duetem Huaweii i LTEWATCH...
Z tego co widzę zestawy Fritza oferowane są z np.:
https://allegro.pl/oferta/antena-zew-lt ... 7342129711
Antena jak dla mnie działa ok na 1800Mhz gdzie mam 30/5 Mbs co mi wystarcza.
Jedynie nie podoba mi się że przewody są potwornie sztywne.
No ale zakup innej anteny bo oprogramowanie źle odczytuje parametry obecnej...
Przesiadka na temalutkie antenki dołączone do routera na pewno odpadają...
Support Fritza odpowiedzial potem przekierował. Oprogramowanie testowałem aktualne ale też najnowsze w wersji beta - bez zmian.
Macie jakieś pomysły? Model jest dość nowy więc może muszą dopracować oprogramowanie?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Fritz! z zewnetrzna antena nie pokazuje RSRP?
Kupa kasy za router z kiepskim modemem LTE i tą niby antenę i klops, zestaw nie spełnia nawet podstawowych wymogów wspólczesnych sieci LTE polskich operatorów. Najgorzej wydane tysiac złotych. Parametry sygnału na tym elektrosmieciu tragicznie słabe.
-
Cóż. Kategorie aż tak mnie nie interesują bo nie liczę na agregacje w środku lasu. Jestem świadom że modem to akurat nie jest tu jakiś specjalnie dobry. Z elektrosmieciami bym nie przesadzał bo wolę nasze euroejskie niż chińskie które może i mają super osiągi w dokumentacji ale różnie bywa w praktyce. O oprogramowaniu nie wspomnę bo parę zakupów siajomi czy innych wynalazków zaliczyłem i... niech trzymają się swojego rynku zanim wejdą na inne. Piszą że obsługują np. język polski a jest to delikatnie mówiąc nie do końca prawda. Ogólnie fanem chińskich marek nie jestem. Wręcz przeciwnie. Zresztą wychowany w PRL żyje może naiwna wiara w Made in Germany/Japan a nawet Poland.
Ale wracając do anteny i routera. Ja akurat bardzo sobie chwale firmę - ale ok mogę się nie znać. Pierwszy modem ISDN od nich widziałem w pracy 20 lat temu.
Antenę nie wiem czy nawet nie tu na forum ktoś polecał... No wielkiej yagi nie kupię bo mam problem z montażem w starym budynku (nie będę robił dziur w murze bo chce popracować z home office parę miesiecy) więc zamocowana jest na ścianie w drewnianej werandzie
Co może być powodem nie najlepszych parametrów sygnału ale nie tłumaczy braku monitoringu we FritzOS. Internet jest wydaje się wystarczający bo do pracy zdalnej i Netflix w zupełności wystarcza.
Cóż najwyżej będę cisnął tickety do supportu Fritza.
Ale wracając do anteny i routera. Ja akurat bardzo sobie chwale firmę - ale ok mogę się nie znać. Pierwszy modem ISDN od nich widziałem w pracy 20 lat temu.
Antenę nie wiem czy nawet nie tu na forum ktoś polecał... No wielkiej yagi nie kupię bo mam problem z montażem w starym budynku (nie będę robił dziur w murze bo chce popracować z home office parę miesiecy) więc zamocowana jest na ścianie w drewnianej werandzie

Co może być powodem nie najlepszych parametrów sygnału ale nie tłumaczy braku monitoringu we FritzOS. Internet jest wydaje się wystarczający bo do pracy zdalnej i Netflix w zupełności wystarcza.
Cóż najwyżej będę cisnął tickety do supportu Fritza.
-
- Guru bezprzewodowy
No to pokaż ten speedtest operatora na LTE1800 z tą anteną, no i gdzie ten środek lasu ? Tej anteny tu nikt nie poleca i to akurat produkt no name z Chin sprzedawany przez handlarza z N.Jastrząbki. FB jako router OK ale w LTE jest daleko z tyłu za Chińczykami, modemy LTE w nich to zabytki, sam mam prawie 60 lat i kupę sprzetu od Xiaomi, REALME, Huawei i ZTE, nie mają sobie równych w technologii 5G/LTE.
@Zenek73:
Antena, jak antena. No, ale wygląda, że coś faktycznie jest nie tak.
Ten Fritz to wygląda rzeczywiście na niezły sprzęt, ale w kategorii - "router" - z jego szeroko pojętymi możliwościami konfiguracyjnymi. LTE dodali mu w zakresie podstawowym - takim do telefonii bardziej. Ale przy dobrym BTS-ie i sygnale - nawet na jednym paśmie można mieć niezłe prędkości.
Zakręć anteny fabrycznie i pokaż print screen z diagnostyki z parametrami sygnału LTE (SINR. RSSI, RSRP, RSRQ) na wybranej częstotliwości (jeśli masz taką opcję). A potem podłącz 14HV i pokaż to samo.
Masz oryginalne kable antenowe?
Antena, jak antena. No, ale wygląda, że coś faktycznie jest nie tak.
Ten Fritz to wygląda rzeczywiście na niezły sprzęt, ale w kategorii - "router" - z jego szeroko pojętymi możliwościami konfiguracyjnymi. LTE dodali mu w zakresie podstawowym - takim do telefonii bardziej. Ale przy dobrym BTS-ie i sygnale - nawet na jednym paśmie można mieć niezłe prędkości.
Zakręć anteny fabrycznie i pokaż print screen z diagnostyki z parametrami sygnału LTE (SINR. RSSI, RSRP, RSRQ) na wybranej częstotliwości (jeśli masz taką opcję). A potem podłącz 14HV i pokaż to samo.
Masz oryginalne kable antenowe?
-
Wskazania dla anteny zewnetrznej
-
Hm. Ok - jednak byłem w mylnym błędzie bo przez chwilę miałem RSRP na firmowych antenkach ale teraz nie mam. Więc albo problem ze zprzetem, albo oprogramowaniem albo sygnałem. To że wtedy widziałem te parametry na "wbudowanych" to wygląda na przypadek.
Ale poprzedni Fritz zawsze to pokazywał. Pozostaje mi wysłać to jeszcze raz do Fritza.
Parametry dla antenek:
Ale poprzedni Fritz zawsze to pokazywał. Pozostaje mi wysłać to jeszcze raz do Fritza.
Parametry dla antenek:
-
@matek451 do Fritz mnie nie zniechęcisz chyba ze mój problem oleją - ale mam też mały modem lte i repeater. Wszystko kupuje z rynku wtórnego bo nowe to jest trochę drogo.. Chcę jeszcze ich smart home sprawdzić bo chińskie gniazdka wifi się nie sprawdziły.
Antena niby "polskiego producenta" ale fakt że mamy już tyle "polskiej" elektroniki na rynku że mogłem się dać oszukać na Narodowe Produkty.
Chińczycy mają dużo dłuższą tradycje w handlu i mają to we krwi. U nas rzucaliśmy kamieniami w dinozaury gdy tam kwitł handel i używano prochu.
Maja nas w garści bo skopiowali całą technologie od pazernych kapitalistów i teraz używają jak swojej. Staram się kupować europejskie produkty ale wiadomo że często składane tylko tutaj. Chociaż tak może da się uratować miejsca pracy.
Sprzętowo może i modemy mają dobre ale moje doświadczenia z samym oprogramowaniem są po prostu fatalne. Te gniazdka od smart home... Ech.
Antena niby "polskiego producenta" ale fakt że mamy już tyle "polskiej" elektroniki na rynku że mogłem się dać oszukać na Narodowe Produkty.
Chińczycy mają dużo dłuższą tradycje w handlu i mają to we krwi. U nas rzucaliśmy kamieniami w dinozaury gdy tam kwitł handel i używano prochu.
Maja nas w garści bo skopiowali całą technologie od pazernych kapitalistów i teraz używają jak swojej. Staram się kupować europejskie produkty ale wiadomo że często składane tylko tutaj. Chociaż tak może da się uratować miejsca pracy.
Sprzętowo może i modemy mają dobre ale moje doświadczenia z samym oprogramowaniem są po prostu fatalne. Te gniazdka od smart home... Ech.
Wygląda, jeśli wierzyć routerowi, że po prostu masz bardzo słabe sygnały, i to zarówno na antenach firmowych, jak i zewnętrznych.
Na firmowych nie dziwota, bo router pewnie wewnątrz domu przy pomiarze, na zewnętrznych wydaje się że powinno być lepiej, ale różnie to na balkonach bywa.
Problem z anteną zewnętrzną w trudnych warunkach odbiorczych, a wygląda, że takie mogą być u ciebie, jest to, że trzeba często znaleźć jej miejsce montażu, czyli miejsce, gdzie w ogóle jest jakiś sensowny sygnał. Prościej mówiąc - to antena, a nie jej właściciel wybiera sobie miejsce montażu. Właściciel potrzebny jest tylko do finalnego ustawienia anteny na najlepszy sygnał - RSRP / SINR.
Uważaj, czasami centymetry lewo / prawo, góra / dół potrafią decydować, czy jest połączenie, czy nie.
Co do tego, że raz masz wskazania, a raz nie - to wygląda rzeczywiście na cechę softu, że w określonych sytuacjach, kiedy sygnały są słabe, nie wyświetla RSRP, choć cały czas wyświetla RSRQ i SINR (o ile pokazuje wtedy prawdę). Może to ma coś wspólnego z tym czerwonym paskiem pomiędzy antenami na rysunku routera.
Zmienność chwilowa poziomów sygnałów może sięgać kilku decybeli (dB), w bardzo trudnych warunkach nawet sporo więcej. Więc jak najbardziej może być tak, że raz poziomy są wystarczające do ich wyświetlania, a raz nie.
A co do produkcji - patrzysz, co jest napisane - "made in PRC", "made in China", "made in CE", "made in Poland" czy też ... "Assembled in...." i powiedzmy, że wiadomo co i jak. A jak nic nie jest napisane, to ... nasi nasi skośnoocy bracia na 99,9% wyprodukowali, a nasi wspaniali rodacy wolą się do tego nie przyznawać. Podobnie, jak do prawdziwych parametrów technicznych sprzedawanych przez siebie anten.
Z ciekawości zerknąłem do pakamery - trzech różnych "polskich producentów" - pierwsza antena - "Made in China", druga - to samo, trzecia - nic, więc dla mnie też to samo.
A co do technologi, zarówno w sofcie, jak i hardwarze - sami im to wszystko wcisneliśmy początkowo przenosząc tam produkcję, a potem to już samo poszło, bo nasi chińscy bracia to takie same spryciule jak my, tyle, że mieli, i mają "wolne ręce" pod opieką ich rządu. I teraz mają piwnice wypełnione szczelnie EURO i dolarami się robią... a my...
A, i te 40Mbps to moim zdanie dobry wynik jest przy tak słabych sygnałach. Do tego nie wiadomo, czy router pracuje na QAM64 czy QAM16.
Na firmowych nie dziwota, bo router pewnie wewnątrz domu przy pomiarze, na zewnętrznych wydaje się że powinno być lepiej, ale różnie to na balkonach bywa.
Problem z anteną zewnętrzną w trudnych warunkach odbiorczych, a wygląda, że takie mogą być u ciebie, jest to, że trzeba często znaleźć jej miejsce montażu, czyli miejsce, gdzie w ogóle jest jakiś sensowny sygnał. Prościej mówiąc - to antena, a nie jej właściciel wybiera sobie miejsce montażu. Właściciel potrzebny jest tylko do finalnego ustawienia anteny na najlepszy sygnał - RSRP / SINR.
Uważaj, czasami centymetry lewo / prawo, góra / dół potrafią decydować, czy jest połączenie, czy nie.
Co do tego, że raz masz wskazania, a raz nie - to wygląda rzeczywiście na cechę softu, że w określonych sytuacjach, kiedy sygnały są słabe, nie wyświetla RSRP, choć cały czas wyświetla RSRQ i SINR (o ile pokazuje wtedy prawdę). Może to ma coś wspólnego z tym czerwonym paskiem pomiędzy antenami na rysunku routera.
Zmienność chwilowa poziomów sygnałów może sięgać kilku decybeli (dB), w bardzo trudnych warunkach nawet sporo więcej. Więc jak najbardziej może być tak, że raz poziomy są wystarczające do ich wyświetlania, a raz nie.
A co do produkcji - patrzysz, co jest napisane - "made in PRC", "made in China", "made in CE", "made in Poland" czy też ... "Assembled in...." i powiedzmy, że wiadomo co i jak. A jak nic nie jest napisane, to ... nasi nasi skośnoocy bracia na 99,9% wyprodukowali, a nasi wspaniali rodacy wolą się do tego nie przyznawać. Podobnie, jak do prawdziwych parametrów technicznych sprzedawanych przez siebie anten.
Z ciekawości zerknąłem do pakamery - trzech różnych "polskich producentów" - pierwsza antena - "Made in China", druga - to samo, trzecia - nic, więc dla mnie też to samo.
A co do technologi, zarówno w sofcie, jak i hardwarze - sami im to wszystko wcisneliśmy początkowo przenosząc tam produkcję, a potem to już samo poszło, bo nasi chińscy bracia to takie same spryciule jak my, tyle, że mieli, i mają "wolne ręce" pod opieką ich rządu. I teraz mają piwnice wypełnione szczelnie EURO i dolarami się robią... a my...
A, i te 40Mbps to moim zdanie dobry wynik jest przy tak słabych sygnałach. Do tego nie wiadomo, czy router pracuje na QAM64 czy QAM16.
-
- Guru bezprzewodowy
A co ich obchodzi twój niby problem, router działa prawidłowo więc nie ma zadnych podstaw do reklamacji, speedtest które pokazałes bez znaczenia bo kogo obchodzą wyniki Plusa o 10 rano gdy na stacji Chorzele LTE1800 hula wiatr a nie klienci, liczą sie te wieczornei. Router i antena oczywiście do Plusa sie nie nadaja bo BTS Chorzele pracuje w agregacji LTE2600+1800, tak samo jak do T-mobile bo na stacjach NW Chorzele operator ma LTE2100+1800+800 a w Bagienicach LTE1800+800, na screenach sygnał z nich na LTE1800 bardzo słaby. No i brak testów Play a ten operator ma na na maszcie Emitela LTE2600+2100+1800+800 i obok Plusa na Mleczarni LTE2100+1800.
Twoja sprawa z czego korzystasz, w technologii LTE/5g Huawei, ZTE, Oppo nic nie skopiowali bo nie mieli z kogo, bez ich konkurencji Nokia i Ericsson byłyby daleko w polu.
Twoja sprawa z czego korzystasz, w technologii LTE/5g Huawei, ZTE, Oppo nic nie skopiowali bo nie mieli z kogo, bez ich konkurencji Nokia i Ericsson byłyby daleko w polu.
-
Dzięki Panowie za rzeczowe odpowiedzi!
Także te krytyczne
Jeszcze popróbuje ale to już w ramach własnych testów z lokalizacją anteny.
Posłałem logi do Fritz. Zobaczymy czy coś z tym zrobią jeśli chodzi o oprogramowanie. Support z Berlina odpisał bardzo szybko (z pozdrowieniami po polsku). Ale jak to zwykle bywa po wymianie mailowej skończyło się przekazaniem dalej i może ktoś coś rzuci na to okiem. Ale nie będę specjalnie na to liczył
Także te krytyczne

Jeszcze popróbuje ale to już w ramach własnych testów z lokalizacją anteny.
Posłałem logi do Fritz. Zobaczymy czy coś z tym zrobią jeśli chodzi o oprogramowanie. Support z Berlina odpisał bardzo szybko (z pozdrowieniami po polsku). Ale jak to zwykle bywa po wymianie mailowej skończyło się przekazaniem dalej i może ktoś coś rzuci na to okiem. Ale nie będę specjalnie na to liczył

Jeśli to jakiś błąd w sofcie, to musi potrwać, zanim coś by zrobili. W dużej firmie to wcale nie jest tak oczywiste, że widzę błąd w sofcie, siadam, poprawiam i już. Tam obowiązują procedury, które zabierają czas. A przede wszystkim ktoś musi podjąć decyzje, czy nawet w uzasadnionym przypadku błędu, poświęcą czas pracy programistów na usunięcie go. Czasami bardziej opłacalne dla firmy jest "przełknąć" ten błąd i ewentualne margolenie klientów, a czas pracy programistów poświecić na inny, ważniejszy w ich mniemaniu cel.
I jeszcze taka uwaga, dla pracy na pojedynczym paśmie poziom sygnału z anteny powinien być w okolicach -100...-95dBm w zależności od pasma i jego szerokości. Takie są wymagania, aby móc w ogóle mówić o prawidłowej pracy modemu. A ty masz dużo, dużo niżej... więc mogą się "wypiąć" na problem, mówiąc trochę nieładnie.
I jeszcze taka uwaga, dla pracy na pojedynczym paśmie poziom sygnału z anteny powinien być w okolicach -100...-95dBm w zależności od pasma i jego szerokości. Takie są wymagania, aby móc w ogóle mówić o prawidłowej pracy modemu. A ty masz dużo, dużo niżej... więc mogą się "wypiąć" na problem, mówiąc trochę nieładnie.