Jaki sprzęt wybrać?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bachuxd
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt wybrać?

Post autor: bachuxd »

Aktualnie testuje zte mf258k, który raczej na pewno zwrócę. Niby mam idealny widok na maszt w Siedliskach(~2,5km), ale zasięg i tak skacze od dwóch do czterech kresek, do tego sinr od ~4 do ~18. Na speedtescie wyniki, to tak przez większość czasu 10-20mbps, czasem mniej, czasem więcej, ogólnie lipa, już lepsza moja radiówka ze stałą prędkością 20mb. Aktualnie antena znajduje się na balkonie, ale jutro spróbuje jeszcze wrzucić ją praktycznie na sam czubek dachu, bo jest w miarę łatwe dojście z balkonu, ale nie wiem czy to coś zmieni w kwestii skakania zasięgu. Jakbym nie ustawił anteny, to zawsze łączy mnie z btsem w Siedliskach.

Byłbym wdzięczny gdybyś ktoś rozeznany doradził, czy i ewentualnie czym z okolicznych btsów można wycisnąć więcej niż z wcześniej wspomnianej radiówki? Lokalizacja Miłkowice Cmentarna 1a ( 51.254247 16.078689 ⇔ 51º15'15.29'' N 16º04'43.28'' E )

Wrzucam jeszcze screeny ze statystykami anteny, czy to normalne, że sinr i cinr tak sobie skacze? Czy zmiana położenia anteny coś tutaj zmieni? No i ostatnie pytanie - czy monter z Play zrobi coś więcej niż ja do tej pory, czy jest sens go wołać? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki sprzęt wybrać?

Post autor: piotrzet »

A czemu testujesz tylko Play, a nie również innych operatorów?
bachuxd

Bo wziąłem ten router z Play z ofertą 500gb/miesiąc. Kiedyś sprawdzałem inne sieci na telefonie i Play działał najlepiej, ale w sumie, to i tak bardzo dobry pomysł, żeby kupić startery i sprawdzić inne sieci, bo simlocka przecież nie ma.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Masz odpowiednie urządzenie to i sprawdź innych, a nie ograniczasz się tylko do Play. Nie patrz na to co było kiedyś tylko to jest teraz.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Czy będzie Orange , T-Mobile , czy Play , to i tak będzie ten sam współdzielony BTS . Do pozostałych jest znacznie dalej , no i ten jest w widoczny.
Czy naprawdę będzie różnica pomiędzy operatorami z tego samego BTSa ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na MF258k z B03 to sobie i tak nie potestuje bo jest skopany.
bachuxd

@matek451
Jaki inny sprzęt poleciłbyś do tej lokalizacji?
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

bachuxd pisze:Aktualnie antena znajduje się na balkonie, ale jutro spróbuje jeszcze wrzucić ją praktycznie na sam czubek dachu, bo jest w miarę łatwe dojście z balkonu, ale nie wiem czy to coś zmieni w kwestii skakania zasięgu.
Trzeba próbować, choć z tym sprzętem szanse masz małe, żeby nie powiedzieć znikome, zwłaszcza, jak uczy historia, z Play.
bachuxd pisze:Wrzucam jeszcze screeny ze statystykami anteny, czy to normalne, że sinr i cinr tak sobie skacze?
Taka jego przypadłość na sofcie B03. Trzeba zmienić na B04, wtedy się uspokaja.
bachuxd pisze:Jakbym nie ustawił anteny, to zawsze łączy mnie z btsem w Siedliskach.
No właśnie ten sprzęt tak miewa na B03...
bachuxd pisze:Aktualnie testuje zte mf258k, który raczej na pewno zwrócę.
To jak najszybciej go oddaj i weź coś innego, chyba, że byś go kupował na własność, wtedy można zmienić mu soft na B04 i robi się bardziej normalny i przewidywalny.
Mig25 pisze:Czy naprawdę będzie różnica pomiędzy operatorami z tego samego BTSa ?
A dlaczego ma nie być? ;)

W końcu każdy ma swoje dosyły i infrastrukturę, swoją pulę klientów, więc i przeciążenia mogą być różne.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

A nie jest tak ,że dosył jest właśnie wspólny ?
bachuxd

Na orange na telefonie LTE+ i download ~60mb, łączy się z tym samym bts. Plusa i T-mobile nie mam póki co jak zarejestrować.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Ile masz na tym telefonie w Play w tym samym miejscu?
bachuxd

10-20mb, czasem telefon potrafi złapać LTE+ i wtedy wyniki są podobne co w orange. Dziś rano zmieniłem kabel z tego 10m co dostałem w zestawie na 3m z radiówki i póki co prędkość na speedteście nie spadła jeszcze poniżej 30mb i przez większość czasu utrzymuje się na poziomie 40mb. Myślę, że jednak zostanę przy Play, bo oferta jest na prawdę spoko, ale zobaczymy jeszcze jak to będzie wyglądać podczas szczytów.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Skoro masz zostać przy Play, a dla ciebie liczy się cena, a nie parametry to nie wiem w ogóle po co testować i w ogóle po co ten wątek ;)
bachuxd

To nie tak, że parametry się nie liczą. Po prostu te 30-40mb i do tego 500gb za 90zł na miesiąc, to jest już coś co mnie zadowala(aktualnie za 20mb radiówki płacę 100zł/mc i używam średnio 250gb na miesiąc). Czy zostanę, to jeszcze nie wiem, bo to zależy od tego, czy takie prędkości będą się utrzymywać przez cały dzień i o ile wcześniej było na prawdę stabilnie, tak już w tej chwili jest gorzej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Zależy to od obciązenia sieci. To normalne. Dlatego speedtesty robi się o różnych porach dnia. Jeśli chcesz 500 GB to testy T-Mobile i Plusa, bo te sieci w ofercie maja tylko takie pakiety danych. I również testy o różnych porach dnia, a nie tylko o jednej.
ODPOWIEDZ