Kłopoty z EDGE nokia 6021
Moderator: Moderatorzy
Kłopoty z EDGE nokia 6021
Witam, mam Nokię 6021 i kartę simdata. Konfiguracja chyba prawidłowa, telefon ładnie łączy się z siecią po BT, ale transfery są zabójcze - max 4 kB/s.
Nawet w zwykłym GPRS te transfery powinny być wyższe. Wziąłem laptopa w inne miejsce (inny BTS) i jest to samo. Tak sobie myślałem że PLus coś zawalił, kupiłem kartę Heyah i... zong, dostaję komunikat, że w tej sieci nie ma możliwości transmisji pakietowej.
Miejscowość Gorlice - na mapce Plusa EDGE jest w całym mieście.
Jakieś porady ?
Nawet w zwykłym GPRS te transfery powinny być wyższe. Wziąłem laptopa w inne miejsce (inny BTS) i jest to samo. Tak sobie myślałem że PLus coś zawalił, kupiłem kartę Heyah i... zong, dostaję komunikat, że w tej sieci nie ma możliwości transmisji pakietowej.
Miejscowość Gorlice - na mapce Plusa EDGE jest w całym mieście.
Jakieś porady ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Kłopoty z EDGE
A jakie masz na mysli? Może 50 Kb/s?Bodzio pisze:Nawet w zwykłym GPRS te transfery powinny być wyższe.
GPRS to max jakieś 8 Kb/s i wiecej się nie da.Tylko nie myl wartości.Kb/s a kb/s.
Być może te nadajniki są dość obciążone i dlatego sam GPRS.
- crow6
- Stały użytkownik forum
Re: Kłopoty z EDGE nokia 6021
No to moze teraz wersja poprawna:A jakie masz na mysli? Może 50 Kb/s?
GPRS to max jakieś 8 Kb/s i wiecej się nie da.Tylko nie myl wartości.Kb/s a kb/s.
GPRS:
teoretycznie 57 kb/s (kilobit na sekunde) ale uzyskanie 5,5 kB/s (kilobajta na sekunde) bywa dosc trudne
EDGE:
teoretycznie ponad 220 kb/s
A co do "lapania" edge lub nie to przyczyn moze byc wiele ale prawdopodobnie masz problem z zasiegiem. Sprobuj polozyc tel przy oknie i w roznych miejscach mieszkania - moze bedzie lepiej...
Zreszta na forum jest juz troche postow dot slabego zasiegu itp...
Gott ist ein Popstar ]:->
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Kłopoty z EDGE
Jest, tylko trzeba to uruchomić przez ich stronę. Jak to zrobić jest u nas na forum.Bodzio pisze:kupiłem kartę Heyah i... zong, dostaję komunikat, że w tej sieci nie ma możliwości transmisji pakietowej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Prawidłowe oznaczenie to nie kb/s tylko kbps (kilobits per sekund)crow6 pisze: No to moze teraz wersja poprawna:
GPRS:
teoretycznie 57 kb/s (kilobit na sekunde) ale uzyskanie 5,5 kB/s (kilobajta na sekunde) bywa dosc trudne
EDGE:
teoretycznie ponad 220 kb/s
Adrian
MY HOMESITE
MY HOMESITE
-
- Początkujący użytkownik forum
Sam sobie zaprzeczasz... kb/s to jest kilobit na sekundę, a kbps jak sam piszesz @bio5 to "kilobits per second", a co na polski to "kilobity na sekundę", czyli kb/s. Przestańcie czytać broszury reklamowe i trochę wiedzy informatycznej, a nie się mądrzycie na temat zapisu. Już to było wielokrotnie poruszane na forum....teoretycznie 57 kb/s (kilobit na sekunde)...
Prawidłowe oznaczenie to nie kb/s tylko kbps (kilobits per sekund)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A wyjaśnij różnicę, skoro już tu ją przytoczyłeś.bio5 pisze:Prawidłowe oznaczenie to nie kb/s tylko kbps (kilobits per sekund)

Bo przykładowo Wikipedia z hasła kbps przenosi do kb/s
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kbps
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Ps,

Dzięki za zainteresowanie