Router z blokadą konkretnego nadajnika
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Router z blokadą konkretnego nadajnika
Cześć,
mam w okolicy nadajnik, który ma tylko 800MHz, natomiast 6km dalej mam nadajnik, który obsługuje wszystkie pasma 800/1800/2100 i 2600.
Oczywiście mogę wyłączyć w programie np. LTEHMonitor pasmo 800Mhz i wtedy przełącze się na ten nadajnik, ale czy jest jakiś router z oprogramowaniem, które umożliwia wyłączenie pasma dla konkretnego BTS-a? Chciałbym mimo wszystko korzystać też z pasma 800MHz, które jest najsilniejsze, ale w ramach innego nadajnika - niestety anteny zewnętrzne nie wiele w mojej lokalizacji pomagają.
mam w okolicy nadajnik, który ma tylko 800MHz, natomiast 6km dalej mam nadajnik, który obsługuje wszystkie pasma 800/1800/2100 i 2600.
Oczywiście mogę wyłączyć w programie np. LTEHMonitor pasmo 800Mhz i wtedy przełącze się na ten nadajnik, ale czy jest jakiś router z oprogramowaniem, które umożliwia wyłączenie pasma dla konkretnego BTS-a? Chciałbym mimo wszystko korzystać też z pasma 800MHz, które jest najsilniejsze, ale w ramach innego nadajnika - niestety anteny zewnętrzne nie wiele w mojej lokalizacji pomagają.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Router z blokadą konkretnego nadajnika
Przypominam się z pytaniem, może ktoś dysponuje jakimś routerem gdzie można zablokować nadajnik BTS - widziałem, że do B525 był jakiś skrypt gdzie można było blokować PCI, przy czym ten router agreguje tylko 2 pasma.
Czy jest jeszcze jakiś model routera gdzie można blokować nadajniki poprzez wpisanie np. PCI?
Czy jest jeszcze jakiś model routera gdzie można blokować nadajniki poprzez wpisanie np. PCI?
-
- Guru bezprzewodowy
Ale podstawą aby korzystać z BTS-a odległego o 6 km jest i tak antena zewnętrzna. A wybór nośnych i PCI maja WF830 na koncie smartadmina i MF258k z softem dla T-mobile.
-
- Stały użytkownik forum
Co do tego WF830 to rozumiem, że konto smartadmina generuje ZTE, czy są z tym jakieś problemy? Szkoda, że nie ma jakiegoś lepszego sprzętu - z tego co widzę tutaj jest WiFi cat 5.
-
- Użytkownik forum
Taką możliwość dają urządzenia MikroTik na urządzeniach typu SXT i LHG.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... _Cell_lock
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... _Cell_lock
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale te urządzenia są słabe, SXT to zabytek a LHG nie agreguje pasm (tylko 2) we wszystkich kombinacjach.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Generalnie chyba wszystke modemy od quectela mają taką możliwość ( znana jest komenda AT do jego ustawienia).
Ale taki modem to niestety dużo większe pieniądze ,za teoretycznie tą samą prędkość albo niższą. Stąd taka niechęć do takich sprzętów ( bo one nie są słabe wg mnie , tylko cholernie drogie w porównaniu do rozwiąń budżetowych).
Tutaj temat o Mikrotiku Chateau : viewtopic.php?f=12&t=60559
Są jego różne wersję różniące się modemem , i np LTE.12 to koszt na chwilę obecną ponad 800pln , gdzie teoretycznie taką samą prędkość osiągnie się na ZTE MF286D za 350PLN...
To samo z wersją 5G ...
Natomiast można podejść do tego tak , kupując modem EM160R-GL ,wtedy jest LTE cat 16 i teoretycznie max co można po LTE z polskich sieci wyciągnąć: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=20388
I to też nie jest tanie rozwiązanie.
Ale taki modem to niestety dużo większe pieniądze ,za teoretycznie tą samą prędkość albo niższą. Stąd taka niechęć do takich sprzętów ( bo one nie są słabe wg mnie , tylko cholernie drogie w porównaniu do rozwiąń budżetowych).
Tutaj temat o Mikrotiku Chateau : viewtopic.php?f=12&t=60559
Są jego różne wersję różniące się modemem , i np LTE.12 to koszt na chwilę obecną ponad 800pln , gdzie teoretycznie taką samą prędkość osiągnie się na ZTE MF286D za 350PLN...
To samo z wersją 5G ...
Natomiast można podejść do tego tak , kupując modem EM160R-GL ,wtedy jest LTE cat 16 i teoretycznie max co można po LTE z polskich sieci wyciągnąć: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=20388
I to też nie jest tanie rozwiązanie.
Z tą drobną różnicą, że na MF to pod nosem masztu, a na Mikrotiku trochu dalej... płaci się za możliwości...Mig25 pisze:Są jego różne wersję różniące się modemem , i np LTE.12 to koszt na chwilę obecną ponad 800pln , gdzie teoretycznie taką samą prędkość osiągnie się na ZTE MF286D za 350PLN...

-
- Guru bezprzewodowy
Tylko modem 12 kat. to jest w Chateau wiec w domu to tez pod nadajnikiem, chyba ze doplaci się kolejne PLN za antenę zewnetrzna do niego.
-
- Guru bezprzewodowy
MF286D rozbierasz , i tak samo anteny na pigtailach podłączasz jak do Mikrotika ( no może w Mikrotiku pigtaila masz od razu )_cheetah_ pisze:Z tą drobną różnicą, że na MF to pod nosem masztu, a na Mikrotiku trochu dalej... płaci się za możliwości...Mig25 pisze:Są jego różne wersję różniące się modemem , i np LTE.12 to koszt na chwilę obecną ponad 800pln , gdzie teoretycznie taką samą prędkość osiągnie się na ZTE MF286D za 350PLN...
Jeszcze ,żeby w Modemie ZTE ktoś znał komendę AT do blokowania PCI ....
A poza tym ten MF286D i Mikrotik oparte są o ten sam procesor IPQ4019.
To już jest rzeźba dla Orłów. Przeciętny Kowalski chce kupić, powiesić, włożyć wtyczkę do kontaktu i zapomnieć.Mig25 pisze:MF286D rozbierasz , i tak samo anteny na pigtailach podłączasz jak do Mikrotika ( no może w Mikrotiku pigtaila masz od razu )
Jeszcze ,żeby w Modemie ZTE ktoś znał komendę AT do blokowania PCI ....
A zresztą, nawet po takiej modyfikacji, dalej ma się nijak do Mikrotika.
Znowuż, przeciętnego Kowalskiego nie interesuje, co router czy telefon ma w środku. Liczą się jego możliwości albo logo.Mig25 pisze:A poza tym ten MF286D i Mikrotik oparte są o ten sam procesor IPQ4019.
A chipset to tylko jeden z elementów sprzętu i w przypadku Mikrotika to tylko jedna ze składowych - powiedziałbym, że nie najważniejsza akurat.
-
- Guru bezprzewodowy
przeciętny Kowalski nie będzie też blokował konkretneo nadajnika ( bo o tym temat ) , więc dla niego tym bardziej MF286D będzie lepszym rozwiązaniem , bo go włącza ,i tyle ( i pzede wszystkim dużo tańszy), a te rzeczy co ma Mikrotik to są nie dla niego.
MF286D i Mikrotik Chateau pod względem antenowym jest podobnym rozwiązaniem ( jak @matek pisał).
MF286D i Mikrotik Chateau pod względem antenowym jest podobnym rozwiązaniem ( jak @matek pisał).
-
- Guru bezprzewodowy
Modem w MF286D reaguje na komendę
Więc po zczytaniu danych z wysłałem AT+ZLOCKCELL=227,234 , i modem to przyjął:
I po resecie ciągle tą wartość trzyma.
Także wygląda tak ,jakby ustawiło tą wartość jako podstawową częstotliwość...
Tak samo zamiana i usawienie na AT+ZLOCKCELL=6350,262 daje podstawowe pasmo B20:
Także być może i w MF286D da się zablokować ....
Kod: Zaznacz cały
AT+ZLOCKCELL=?
+ZLOCKCELL:earfcn_tag,pci_tag
AT+ZLOCKCELL?
+ZLOCKCELL: 227, 234
OK
Także wygląda tak ,jakby ustawiło tą wartość jako podstawową częstotliwość...
AT+ZCAINFO?
+ZCAINFO: 234, 1, 59100, 227, 15.0; 423, 2, 3, 1599, 10.0;
OK
+ZCAINFO: 262, 20, 59100, 6350, 10.0; 100, 1, 3, 1599, 10.0; 367, 1, 1, 227, 15.0;
-
- Guru bezprzewodowy
Po ustawieniu EARFCN i PCI nie wystarczy zresetować router ( modem ciągle jest podłączony do sieci, stąd nie przestawia się) , trzeba go odłączyć na chwilę od zasilania.
Wysłanie komendy AT restartu może i to przestawia , ale router z modemem przestają "współpracować" ( np przestawiają się porty komunikacji).
I jak najbardziej mogę potwierdzić ,że to działa.
Wysłanie komendy AT restartu może i to przestawia , ale router z modemem przestają "współpracować" ( np przestawiają się porty komunikacji).
I jak najbardziej mogę potwierdzić ,że to działa.
-
- Stały użytkownik forum
Bardziej chodziło mi o jakieś mniej skomplikowane rozwiązania - czyli firmware, który od razu ma możliwość blokowania nadajnika, ewentualnie jakieś dodatkowe oprogramowanie, które to umożliwia po zalogowaniu na modem. Nie myślę o rozbieraniu modemu, a o wysyłaniu komend nie mam większego pojęcia