Cybertech Mimo 1800-2100 MHz.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Cybertech Mimo 1800-2100 MHz.
Witam.Antena odmówiła posłuszeństwa.Sprawdziłem kable.Oplot utleniony ale przewodność do anteny jest..Postanowiłem ją rozkleić..Okazało się żę w jednej częśći była nieznaczna ilość wody.Oczywiście nakrętki pordzewiałem i alu aż białe..Rozumiem że polot idzę bezpośrednio w aluminiową płytę a żyła w nadruk.Zastanawiają mnie te śrubki.czy one tak bezpośrednio mają łączyć czy był tam kiedyś jaikiś izolator?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Cybertech Mimo 1800-2100 MHz.
Ja bym obstawiał ,że to połączenie metaliczne , bez żadnych izolacji.
Antena raczej ma na gnieździe zwarcie mierząc miernikiem.
Antena raczej ma na gnieździe zwarcie mierząc miernikiem.
Tak.gt82 pisze:Rozumiem że polot idzę bezpośrednio w aluminiową płytę a żyła w nadruk.
One robią zwarcie anteny dla DC. Czyli bez żadnych przekładek.gt82 pisze:Zastanawiają mnie te śrubki.czy one tak bezpośrednio mają łączyć czy był tam kiedyś jaikiś izolator?
Odetnij parę centymetrów kabla, powinno być już bez utlenienia.gt82 pisze:Oplot utleniony ale przewodność do anteny jest..
Kabel z oplotem z Cu czy Al?
Przydałyby się otwory odwadniające w spodzie obudowy.gt82 pisze:Okazało się żę w jednej częśći była nieznaczna ilość wody.
-
- Stały użytkownik forum
Oplot miedziany.Po odcięciu 2m też cały "w piasku".Nie mam pojęcia co się stało z tą anteną że nie działa..Przecież tu nie ma co się popsuć 

Zasadniczo kablom z oplotem z Cu woda nie szkodzi, o ile nie zostaje uszkodzony dieelektryk (co też dla kabli zewnętrznych nie powinno się zdarzać). Tylko, że jeśli oplot kabla jest z czystego Cu, to co najwyżej powinna wystąpić pasywacja materiału, a nie jakieś "piaski". "Piaski" to się robią na kablach z Al, które podane są wpływowi wody.gt82 pisze:Oplot miedziany.Po odcięciu 2m też cały "w piasku".
Możesz z ciekawości pokazać fotkę tego 'piaskowego" kabla?
Tak z ciekawości, ile lat ta antena wisi na zewnątrz?
A to cię rozbawię dodatkowo - akurat w antenie panelowej, zwłaszcza tak słabej jakości, jak to widać z twojego opisu - ma się co psuć...gt82 pisze:Przecież tu nie ma co się popsuć

Tak naprawdę to są dwie niezależne anteny, tyle że zamknięte w jednej obudowie. Sprawdzałeś, czy masz odbiór podłączając kolejno każdą część? Bo, uszkodzenie której z części którejś z anten mogłoby się zdarzyć, ale jednoczesne uszkodzenie obu - to już cokolwiek nieprawdopodobne jest, wyłączając jakieś celowe działania...
-
- Stały użytkownik forum
Antena ma z 5 lat.wyglada to tak jak na focie.Nie probowałem pojedynczo sprawdzać.Kiedy ja kupowałem pisali wszyscy że cybertech Ok.Jaką w takim razie na dziś byscie polecali.Muszę działać bo obecnoe router na zewnątrz stoi i co chmura to trzeba go chować.
Zaniemówiłem.gt82 pisze:wyglada to tak jak na focie.
-
- Guru bezprzewodowy
To po prostu kiepski kabel jest , bo miedziany oplot wszedł w reakcję ( pewnie pod wplywem słońca ) z izolacją zewnętrzną , a i wewnętrzna też się rozsypuje( ten piasek).
Może w miejscu ,gdzie nie był poddawany na słońce tego nie ma ?
Znaczy z tego kabla i tak nic już się nie ukręci , i wg mnie jest on w całości do wymiany , pytanie tylko , czy na nowym antena będzie działać. Może znajdź kawałek , gdzie ta izolacja jest ok , i na takim kawałku sprawdzić , czy antena jest sprawna. Bo szkoda kupwać nowy kabel ,jak nie ma sie pewnosci ,że będzie dobrze.
Może w miejscu ,gdzie nie był poddawany na słońce tego nie ma ?
Znaczy z tego kabla i tak nic już się nie ukręci , i wg mnie jest on w całości do wymiany , pytanie tylko , czy na nowym antena będzie działać. Może znajdź kawałek , gdzie ta izolacja jest ok , i na takim kawałku sprawdzić , czy antena jest sprawna. Bo szkoda kupwać nowy kabel ,jak nie ma sie pewnosci ,że będzie dobrze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Odciąć tak z 20cm przy antenie i o ile tam ekran jest ładny to zarobić nowe złącze (zwykle gniazdo N na kabel), do tego dokupić/dorobić odpowiedniej długości kabel (np. wtyk N /do anteny/ i wtyk SMA /czy tam inny potrzebny/ do routera).
Oczywiście zestaw gniazdo-wtyk przy antenie należy zabezpieczyć izolacją samowulkanizującą.
Może jednak się okazać że korozja w antenie zniszczyła ją, trzeba otworzyć i obejrzeć ale potem może być problem ze sklejeniem bo plastik się rozpadnie przy rozcinaniu.
Oczywiście zestaw gniazdo-wtyk przy antenie należy zabezpieczyć izolacją samowulkanizującą.
Może jednak się okazać że korozja w antenie zniszczyła ją, trzeba otworzyć i obejrzeć ale potem może być problem ze sklejeniem bo plastik się rozpadnie przy rozcinaniu.
Nie pomagam na PW!
- radius
- ** Moderator **
A oplot jest miedziany? Wątpię. Weź utnij tam gdzie jest w porządku. To pewnie jakieś aluminiowe, cynowane. I na moje oko wygląda, że dokonała tego woda.gt82 pisze:...wyglada to tak jak na focie...
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Stały użytkownik forum
Oplot wyglada dobrze dopiero wewnątrz ,czyli po ok metrze od routera. nie ma zbytnio z czego zrobić ..antena wewnątrz nie wyglada jakoś strasznie..pokazałem na fotce.jaki ten kabel kupić?.poszukam tego Aircell7 i kupie z 5 metrów.bede miał na dwa odcinki...czy może lepiej satek rf7 zakupić?
-
- Stały użytkownik forum
Znalazłem h1000 ale gruby jest i myślę że chyba przy h155 musze zostać bo inne to przerobka anteny przez średnice kabla pozostaje.
-
- Stały użytkownik forum
złożyłem z resztek kabla podłączenie.Robiłem test na b315 bo b818 to pokazuje co chce..Sam router na wbudowanej zachowuje się lepiej niż w tym samym miejscu antena..Widać że reaguje ona na zmiany kierunku.Aby sprawdzić dwa panele ustawiłem anteny obie zewnętrzne i podpinałem kable pod gniazdo 1.Z zerowego pojawiał się sygnał co wskazuje na poprawność działania.
Jeśli robisz jakiekolwiek porównania to na tych samych pasmach i tym samym maszcie.
1. B818 potrafi pokazywać głupoty na SINR. RSRP i RSSI pokazuje poprawnie. Porównuje się RSSI / RSRP.
Dla B818 z antenami zewnętrznymi programy wymuszające pasma pokazują większy poziom z obu anten oraz mniejszy SINR z CZTERECH anten (dwie wewnętrzne + dwie zewnętrzne).
W miarę sensownie B818 pokazuje sytuację przy włączeniu mu wyboru anten na MIX i podłączeniu anteny zewnętrznej na port 1 (podstawowy).
2. I tak na marginesie - B818 ma bardzo dobre anteny wewnętrzne o zyskach do 5dBi.
1. B818 potrafi pokazywać głupoty na SINR. RSRP i RSSI pokazuje poprawnie. Porównuje się RSSI / RSRP.
Dla B818 z antenami zewnętrznymi programy wymuszające pasma pokazują większy poziom z obu anten oraz mniejszy SINR z CZTERECH anten (dwie wewnętrzne + dwie zewnętrzne).
W miarę sensownie B818 pokazuje sytuację przy włączeniu mu wyboru anten na MIX i podłączeniu anteny zewnętrznej na port 1 (podstawowy).
2. I tak na marginesie - B818 ma bardzo dobre anteny wewnętrzne o zyskach do 5dBi.
-
- Stały użytkownik forum
O kurde,ale babola walnąłem.nie spojrzałem że stacja się zmieniła.mój błąd.zrobię test ponownie i dam znać..
-
- Stały użytkownik forum
Chyba pozostaje mi kupić kabel i złożyć to tak jak się należy bo na niespełna metrowych kablach to lipa.<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> poprwia się SINR jak idzie przez antenę więc chyba działa:). Dlaczego w play zawsze wysyłania mam takie marne?
Pobieranie Mbps
46.89
Przesyłanie Mbps
1.78
Jak włożę orange to mam 10 na 10
Pobieranie Mbps
46.89
Przesyłanie Mbps
1.78
Jak włożę orange to mam 10 na 10
-
- Stały użytkownik forum
Zakupiłem RF240 ale wtyki mam takie że nie mogę na niego nałożyć 
Czy antena obrócona w poziom to to samo co zamiana wtyków w routerze przy antenie w pionie?

Czy antena obrócona w poziom to to samo co zamiana wtyków w routerze przy antenie w pionie?
I tak, i nie...gt82 pisze:Czy antena obrócona w poziom to to samo co zamiana wtyków w routerze przy antenie w pionie?

-
- Stały użytkownik forum
złożyłem dziś antenę z 3mb kabla i zawiesiłem na swoim miejscu.Ręce mi opadły SINR na minusie i prędkości max 10Mbps.Nie wiem już co mam począć ale chyba zrobie te kable metrowe i zostawie antene na parapecie 
Skoro chodzi tu o 1800 i 2100 to może zakupic promiennik i zmontować go ze starą 60tką która leży i się kurzy.Co myślicie?

Skoro chodzi tu o 1800 i 2100 to może zakupic promiennik i zmontować go ze starą 60tką która leży i się kurzy.Co myślicie?
-
- Stały użytkownik forum
Antena stanęła na parapecie ostatecznie.Zrobilem kable po 30cm a przez okno wyrzucilem konektory.
-
- Stały użytkownik forum
ale musze was za język ciągnąć..Czy ten promiennik działa w LTE w dualu dla 1900 i 2100 bo tak napisane że nie wiem.Mam zamiar spróbować z parabolą.. https://yagi.pl/promiennik-do-paraboli- ... hspa-hsdpa
gt82 pisze:Czy ten promiennik działa w LTE w dualu dla 1900 i 2100 bo tak napisane że nie wiem.
Tak, jest MIMO2x2.
Ja go nawet mam, ale po dostaniu go i otworzeniu go to straciłem ochotę na testy z czaszą. Pewnie jakoś by działał, ale daleko mu, albo jeszcze dalej, do ideału. Może ty go sprawdzisz. Albo odezwie się ktoś, komu działa.
Nie mam ciągle czasu, ale wydłubie sobie w końcu sam jakiś promiennik albo adaptuje z jakiejś anteny, bo demontażowe czasze mi się walają i warto by je wykorzystać.
Mogę ci jutro podesłać zdjęcia.
Można też kupić promienniki za granicą.
-
- Stały użytkownik forum
Tak to jest właśnie z tym czasem że mało kto ma go w nadmiarze:)_cheetah_ pisze:gt82 pisze:Czy ten promiennik działa w LTE w dualu dla 1900 i 2100 bo tak napisane że nie wiem.
Tak, jest MIMO2x2.
Ja go nawet mam, ale po dostaniu go i otworzeniu go to straciłem ochotę na testy z czaszą. Pewnie jakoś by działał, ale daleko mu, albo jeszcze dalej, do ideału. Może ty go sprawdzisz. Albo odezwie się ktoś, komu działa.
Nie mam ciągle czasu, ale wydłubie sobie w końcu sam jakiś promiennik albo adaptuje z jakiejś anteny, bo demontażowe czasze mi się walają i warto by je wykorzystać.
Mogę ci jutro podesłać zdjęcia.
Można też kupić promienniki za granicą.
Dlatego tak późno odpowiadam..Wszelkie sugestie zdjęcia etc mile widziane..Drażni mnie ten UP i nie ukrywam że sama ciekawość ile można poprawić..Jedno lato poświęciłem na multifocusa to i z LTE można się pobawić

Teraz mnie nie było... 
Co do promiennika, nie mogę go cholera znaleźć w swoich rupieciach. Ale jeszcze mam jedną pakamerę typu lamus, może tam go wrzuciłem... Bo wyrzucić go to chyba raczej nie wyrzuciłem...

Co do promiennika, nie mogę go cholera znaleźć w swoich rupieciach. Ale jeszcze mam jedną pakamerę typu lamus, może tam go wrzuciłem... Bo wyrzucić go to chyba raczej nie wyrzuciłem...
-
- Stały użytkownik forum
Dwie czasze czekają:) "za granicą"lepsze promienniki można dostać?_cheetah_ pisze:Teraz mnie nie było...